Peterselie en zelf peterselie olie maken
Zelf peterselie olie maken is heel eenvoudig en verrassend veelzijdig om te gebruiken in de keuken. Sprenkel het eens over je gebakken aardappels, over een salade of gebruik het om mayonaise mee te maken.
Peterselie olie
Het kruidje peterselie kennen we voornamelijk als een onderdeel van de garnering op mooi opgemaakte borden.
Helaas, zou ik bijna zeggen, want peterselie heeft wel degelijk meer in zijn mars dan alleen maar mooi op een bord zijn en opzij geschoven te worden, wanneer er driftig in de schaal met puree gelepeld wordt.
Bij ons heeft de peterselie een mooie plek gekregen in een plantenbak die aan de schutting hangt. Hier zit hij verheven boven de andere kruiden en kijkt over het tuintje uit. Een plek die peterselie terecht verdient, want het is bijna zeker wereldwijd het meest gebruikte kruid in de keuken.
Historie
Peterselie was in de Griekse oudheid al een begrip, want de mythologie vertelt dat dit kruid afkomstig is van het bloed van een Griekse held. Peterselie is het kleine zusje van selderij en hoort dus ook thuis in dezelfde plantenfamilie
Grofweg zijn er drie verschillende soorten peterselie in omloop:
- Platte peterselie: deze peterselie heeft de meest typische, frisse peterseliesmaak
- Krulpeterselie: de onbegrepen smaakmaker die vaak alleen maar voor garnering mag spelen
- Peterseliewortel: hiervan wordt de wortel gebruikt en die smaakt wat aardser, een beetje naar knolselderij
Eigenschappen
Natuurlijk worden er ook aan peterselie tal van medische en praktische eigenschappen toegedicht.
Peterselie bevat verschillende oliën die, naar verluidt, ontstekingsremmende kwaliteiten en zelfs beschermende eigenschappen tegen kanker hebben.
Het plantje zit ook vol met ijzer en kalium en hierdoor is het heilzaam voor bloedarmoede en ook een natuurlijke verlager van de bloeddruk. Hiervoor moet je wel bijna dagelijks peterselie op het menu hebben.
En wanneer je weer eens flink van de knoflook hebt zitten smullen, neem dan eens een flinke pluk peterselie toe. Dit maskeert de knoflookkegel en zorgt ervoor dat je sociale leven de volgende dag niet helemaal hoeft te zwichten onder je culinaire uitspattingen.
Maken van de peterselie olie
Om peterselie olie te maken heb je niet veel meer nodig dan peterselie en olie. Ik gebruik hiervoor een goede olijfolie zodat de smaak meteen heerlijk is. Ik meng dit met knoflook, limoensap en doe er een flinke scheut tabasco in. Dat is optioneel. Ben je geen fan van pittig dan kun je de tabasco ook weglaten.
Hetzelfde eigenlijk met de knoflook. Het is niet perse nodig om die toe te voegen maar geeft wel een extra dimensie aan de peterselie olie.
Blenden
Je doet alle ingrediënten voor de peterselie olie in de kom van de staafmixer. Vervolgens pureer je dit. Om de olie zelf te maken zeef je dit door een fijne zeef of een kaasdoek. Dan blijft de olie over die een prachtige heldergroene kleur heeft.
Check hier wat je allemaal met peterselie kunt doen.
Peterselie olie maken
Materiaal
Ingrediënten
- 1 half bosje peterselie
- 2 tenen knoflook
- Sap van een halve limoen
- 1 dl olijfolie
- Flinke scheut tabasco optioneel
- Zeezout
- Snufje peper
Instructies
- Snij het harde gedeelte van de stelen van de peterselie weg
- Pel de knoflook en snij in stukjes
- Gooi alle ingrediënten in de staafmixer en flink mixen, tot de peterselie en de knoflook gepureerd zijn.
- Je kunt deze olie door de zeef halen, waardoor je een bijna heldere, frisgroene olie krijgt.
- De peterselie smaak komt echter het beste tot zijn recht wanneer je niet zeeft.
Notities
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Super recept! Heb het gelijk gemaakt. Nu vroeg ik me af: kan ik dit het beste in de koelkast bewaren of juist niet, en hoe lang is het ongeveer houdbaar?
Groetjes!
Oeps, zie nu pas dat mijn vorige reactie wél verstuurd was sorry!
Super! Dit weekend peterselie olie gebruikt bij een kookcursus en het vanochtend gelijk zelf ook gemaakt, alles ruikt naar knoflook en peterselie haha. Nu heb ik een vraagje: kan ik het het beste in de koelkast bewaren of juist daarbuiten, en hoe lang blijft het ongeveer goed? Groetjes!
Ik bewaar het zelf in de koelkast en niet langer als een paar dagen. Ik weet eigenlijk niet hoe lang je het goed kunt houden maar ik denk max twee weken.
Zal ik zeker doen 🙂 !!
Peterselie is heerlijk en ook veel gebruikt in de Italiaanse keuken…maar ik heb er nog nooit aan gedacht om er peterselie olie van te maken. Leuk idee dus bedankt voor de tip Tom!
Hoop dat je jouw gerechten er nóg lekkerder mee kunt maken.
Laat ook zeker weten wanneer jij je eigen super combo met peterselie olie gevonden hebt, hoor.