Zelf peterselie olie maken is heel eenvoudig en verrassend veelzijdig om te gebruiken in de keuken. Sprenkel het eens over je gebakken aardappels, over een salade of gebruik het om mayonaise mee te maken.

Peterselie olie maken

Peterselie olie

Het kruidje peterselie kennen we voornamelijk als een onderdeel van de garnering op mooi opgemaakte borden.

Helaas, zou ik bijna zeggen, want peterselie heeft wel degelijk meer in zijn mars dan alleen maar mooi op een bord zijn en opzij geschoven te worden, wanneer er driftig in de schaal met puree gelepeld wordt.

Bij ons heeft de peterselie een mooie plek gekregen in een plantenbak die aan de schutting hangt. Hier zit hij verheven boven de andere kruiden en kijkt over het tuintje uit. Een plek die peterselie terecht verdient, want het is bijna zeker wereldwijd het meest gebruikte kruid in de keuken.

Ingredienten voor peterselie olie

 Historie

Peterselie was in de Griekse oudheid al een begrip, want de mythologie vertelt dat dit kruid afkomstig is van het bloed van een Griekse held. Peterselie is het kleine zusje van selderij en hoort dus ook thuis in dezelfde plantenfamilie

Platte peterselie
Platte peterselie

Grofweg zijn er drie verschillende soorten peterselie in omloop:

  • Platte peterselie: deze peterselie heeft de meest typische, frisse peterseliesmaak
  • Krulpeterselie: de onbegrepen smaakmaker die vaak alleen maar voor garnering mag spelen
  • Peterseliewortel: hiervan wordt de wortel gebruikt en die smaakt wat aardser, een beetje naar knolselderij
Krulpeterselie

 Eigenschappen

Natuurlijk worden er ook aan peterselie tal van medische en praktische eigenschappen toegedicht.

Peterselie bevat verschillende oliën die, naar verluidt, ontstekingsremmende kwaliteiten en zelfs beschermende eigenschappen tegen kanker hebben.

Het plantje zit ook vol met ijzer en kalium en hierdoor is het heilzaam voor bloedarmoede en ook een natuurlijke verlager van de bloeddruk. Hiervoor moet je wel bijna dagelijks peterselie op het menu hebben.

En wanneer je weer eens flink van de knoflook hebt zitten smullen, neem dan eens een flinke pluk peterselie toe. Dit maskeert de knoflookkegel en zorgt ervoor dat je sociale leven de volgende dag niet helemaal hoeft te zwichten onder je culinaire uitspattingen.

Peterselie olie

Maken van de peterselie olie

Om peterselie olie te maken heb je niet veel meer nodig dan peterselie en olie. Ik gebruik hiervoor een goede olijfolie zodat de smaak meteen heerlijk is. Ik meng dit met knoflook, limoensap en doe er een flinke scheut tabasco in. Dat is optioneel. Ben je geen fan van pittig dan kun je de tabasco ook weglaten.

Hetzelfde eigenlijk met de knoflook. Het is niet perse nodig om die toe te voegen maar geeft wel een extra dimensie aan de peterselie olie.

Blenden

Je doet alle ingrediënten voor de peterselie olie in de kom van de staafmixer. Vervolgens pureer je dit. Om de olie zelf te maken zeef je dit door een fijne zeef of een kaasdoek. Dan blijft de olie over die een prachtige heldergroene kleur heeft.

Check hier wat je allemaal met peterselie kunt doen.

Peterselie olie

Peterselie olie maken

4 van 3 stemmen
GangBasis
KeukenHollandse keuken

Sprenkel ook zeker een keer een paar druppeltjes van deze frisse olie op heerlijk dampende gekookte aardappeltjes om ook hier een feestje van te maken.
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 5 minuten
totaal 5 minuten

Materiaal

Ingrediënten

  • 1 half bosje peterselie
  • 2 tenen knoflook
  • Sap van een halve limoen
  • 1 dl olijfolie
  • Flinke scheut tabasco optioneel
  • Zeezout
  • Snufje peper

Instructies

  • Snij het harde gedeelte van de stelen van de peterselie weg
  • Pel de knoflook en snij in stukjes
  • Gooi alle ingrediënten in de staafmixer en flink mixen, tot de peterselie en de knoflook gepureerd zijn.
  • Je kunt deze olie door de zeef halen, waardoor je een bijna heldere, frisgroene olie krijgt.
  • De peterselie smaak komt echter het beste tot zijn recht wanneer je niet zeeft.

Notities

Voedingswaarde is voor de volledige hoeveelheid

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 908kcal | Koolhydraten: 6g | Eiwit: 1g | Vet: 100g | Verzadigd vet: 14g | Meervoudigd onverzadigd vet: 11g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 73g | Natrium: 12mg | Kalium: 142mg | Vezels: 2g | Suiker: 1g | Vitamine A: 1281IU | Vitamine C: 32mg | Calcium: 44mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.