20140214-MH2A5843-2

Ik had er al tijden een oogje op; op een heuse pasta machine… Ooit… inmiddels alweer een paar jaar geleden volgde ik een workshop pasta maken. Dat was geen succes. Veel te veel mensen met veel te weinig pasta machientjes. Resultaat? Ik was ervan overtuigd dat pasta maken de moeite niet waard was. Tot Charlotte voorstelde om die van haar een keer uit het stof te halen en pasta te gaan maken. Het was de heetste dag van het jaar en wij stonden te zweten in de keuken, maar behalve dat we er vreselijk veel lol van hadden was het ook lekker en helemaal niet zo moeilijk als ik dacht. Dus wilde ik ook graag zo’n machine. En het toeval (nou ja toeval) wil dat ik een Kitchen Aid heb dus wat is handiger als een pasta machine die zelf draait?

Uhm... nee Simone, zo moet het er niet uit zien!
Uhm… nee Simone, zo moet het er niet uit zien!

En ik was toevallig toch jarig, dus kreeg ik van manlief een prachtig attachment voor de Kitchen Aid. Leuk om zelf pasta te maken! Dus weer afgesproken met Charlotte (Why change a winning team?) en wij gingen pasta maken. Deeg was zo gemaakt; ik had nog bloem van type 00 liggen (harde bloem), eitje erbij en kneden maar. Ik was even vergeten dat dat best even doorkneden is voor het soepel is, maar goed… Goede lichaamsbeweging zullen we maar zeggen. Anderhalf uur in de koeling, konden we in de tussentijd andere lekkernijen klaar maken en eindelijk was het zover. We konden gaan draaien! Zoals je ziet…. poging één was niet helemaal naar wens. Ik moest even de slag te pakken krijgen, maar als je eenmaal door hebt hoe het moet dan is het een eitje.

Kijk dat ziet er al beter uit
Kijk dat ziet er al beter uit

En het draaien met de Kitchen Aid is echt wel een stuk relaxter als met een handmachine. Grootste voordeel? Je hebt twee handen om de pasta te begeleiden. Die heb je natuurlijk ook als je met zijn tweeen bent maar als je alleen pasta wilt draaien dan is twee handen echt wel handig. We kozen dit keer spaghetti. In de verpakking van de kitchenaid zitten de gladde vellen voor lasagne oid, spaghetti en een tagliatelle snijder. We hebben de slierten spaghetti een tikkie te lang gemaakt. Was niet meer uit elkaar te halen die kluwen natuurlijk. Spaghetti van een meter is misschien een beetje overdreven.

20140214-MH2A5834

Maar het draaide zo lekker weg! De pasta zelf was erg lekker. Ik had een simpel recept gekozen van ome Jamie (Jamie Oliver) want dat leek me een goede keus bij verse pasta. Ik moest ook nog testen hoe lang het in vredesnaam moest koken. Want verse pasta kook je kort, heel kort, maar ja de dikte en alles is natuurlijk bepalend dus het bleek uiteindelijk drie minuten nodig te hebben.

Tikkie lang misschien Charlotte?
Tikkie lang misschien Charlotte?
20140214 MH2A5843 2

Pasta alla Trapanese

2.50 van 2 stemmen

Ik vond het erg lekker maar wat aan de droge kant; ik zie nu pas dat het recept het over 600 gr tomaten heeft en ik heb er maar 250 gr in gedaan.. 😉 En het was evengoed al lekker!
Decoratief klokje bereidingstijd

4 personen

Ingrediënten

Voor de pasta

  • 400 gr bloem type 00
  • 4 eieren

Voor de rest

  • 150 gr blanke amandelen
  • 600 gr kerstomaatjes
  • olijfolie
  • 4 flinke handenvol basilicum
  • 150 gr parmezaanse kaas
  • 1 teen knoflook
  • zeezout en vers gemalen zwarte peper

  • Om het deeg voor de pasta te maken doe je de bloem in een kom en je maakt in het midden een kuiltje. Hier breek je de eieren in en roert dit door met een vork tot het stevig genoeg is om te gaan kneden. Kneed het flink door tot je een niet plakkerig, soepel deeg hebt. Wikkel de deegbal in een stuk plastic folie en laat dit 1,5 uur rusten in de koelkast.
  • Hierna haal je uit de koeling en verdeel je het in kleinere stukken. Leg hetgeen je niet gebruikt weer in het plastic om te voorkomen dat het uitdroogt.
  • Kneed het nog even door en maak het plat genoeg om door je pasta machine te kunnen rollen. Als je het net zo onhandig als ik aanpakt dan probeer je er in eerste instantie een te groot stuk doorheen te proppen.. 😉 Draai de pasta eerst op de grootste stand door je machine, net zo lang tot het soepel gaat en een mooi geheel wordt. Na elke draai vouw je het deeg weer dubbel en doe je het er weer doorheen. Deze actie kneed het deeg ook en zorgt ervoor dat het mooi soepel en dun wordt.
  • Zet je machine elke keer een stukje dunner tot het de gewenste dikte heeft. Voor de spaghetti heb ik hem uiteindelijk op nummer 2 gedraaid als ik me goed herinner. Voor ik de spaghetti draai doe ik de lap nog even flink met bloem bestuiven om te voorkomen dat de hele boel uiteindelijk aan elkaar gaat plakken.
  • Zet dan de spaghetti of tagliatelle snijder erop en draai je pasta deeg tot spaghetti sliertjes. Hang ergens op om te drogen.
  • Even afhankelijk van de dikte zal de kooktijd van de verse pasta straks ergens tussen de 3-5 minuten liggen.

voor de trapanese

  • Volgens Jamie moet je de amandelen eerst roosteren en dan fijn maken. Ik heb dat niet gedaan maar ze meteen in de staafmixer gedaan en gemalen. Ik kan me voorstellen dat de smaak uitgesprokener is met geroosterde amandelen. Doe de gemalen amandelen in een kom.
  • Doe de knoflook, basilicum en de geraspte kaas in de keukenmachine of vijzel en draai dit samen met wat zout en peper door elkaar en voeg toe aan de amandelen.
  • Doe de tomaten erbij en knijp deze fijn met je handen en meng door het amandelmengsel. Maak de saus nog smeuiiger door er olijfolie aan toe te voegen en schep het door je uitgelekte en hete pasta. Proef of er nog peper en zout bij moet en verdeel over vier borden

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!
20140214-MH2A5840

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.