Broccoli met krieltjes uit de oven
Deze heerlijke ovenschotel van broccoli met krieltjes komt uit het boek Keukenliefde van Annemiek Verweij. Lekker en eenvoudig!
Keukenliefde en broccoli met krieltjes
Het is weer die fijne tijd van het jaar dat er veel mooie kookboeken uitkomen. Ik heb jullie vorige week al verteld over een van mijn nieuwe favorieten van Ottolenghi en ik heb hier nog liggen de te lekkere Cheesecake van Sabine en net vers van de pers Modern Baking van Donna Hay. Tijd dus voor weer een review en ik koos dit keer om ondanks al dat verleidelijke zoet het boek Keukenliefde van Annemiek Verweij te ‘doen’.
Lekker makkelijk en dagelijks
Ook om de puur praktische reden dat Annemiek’s boek vol staat met allerlei heerlijke dagelijkse recepten, zoals deze broccoli met krieltjes uit de oven, dus als je niet weet wat je ’s avonds moet eten dan biedt dit boek uitkomst. Het is eenvoudig ingedeeld in de hoofdstukken kip, vega, vis en vlees. Niet noodzakelijkerwijs in die volgorde. De recepten zijn eenvoudig en geschikt om elke dag te eten. De titel zegt het ook al ’75 makkelijke hoofdgerechten voor elke dag’. Verwacht hier dus geen ingewikkelde hoogstandjes maar gewoon lekker en gezond eten.
Bladerend door het boek moest ik natuurlijk een beslissing maken welke ik zou gaan maken en ik koos voor de broccoli met krieltjes ovenschotel. Manlief stond op de markt en dit is een ideaal gerecht om alvast klaar te maken en als je weet hoe laat iemand thuis is (laat in dit geval) dan schuif je het in de oven en hoef je er verder niks meer aan te doen.
Voor wie?
Keukenliefde is bij uitstek geschikt voor – natuurlijk – alle fans van de website van Annemiek en voor iedereen die graag wat alledaagse inspiratie wil voor de doordeweekse maaltijd. Het is niet perse bedoelt voor de gevorderde kok, daarvoor zijn de gerechten iets te eenvoudig.
Wij hebben in ieder geval erg goed gegeten van de broccoli met krieltjes!
Broccoli met krieltjes en kip uit de oven
Materiaal
- Ovenschotel
Ingrediënten
- 1 broccoli in kleine roosjes
- 600 gr voorgekookte krieltjes
- 250 gr champignons in vieren gesneden
- 1 rode paprika in blokjes gesneden
- 2 kipfilets in blokjes
- 1 tl paprikapoeder
- peper en zout
Voor de kaassaus
- 30 gr roomboter
- 30 gr bloem
- 150 ml halfvolle melk
- 100 gr geraspte kaas
- Breng een ruime pan met gezouten water aan de kook en kook hierin de broccoliroosjes beetgaar. Giet af en vang het kookvocht op. Dit heb je straks nodig voor de kaassaus
- Verhit de koekenpan met wat boter of olie en bak de kip bruin. Bestrooi met peper en zout en paprikapoeder. Zet apart
- Bak in dezelfde pan de krieltjes goudbruin. Deze wel zo gaar mogelijk want in de oven garen ze niet zo goed na. Breng de krieltjes op smaak met zout, peper en paprikapoeder. Voeg halverwege de baktijd de champignons en de paprika toe en bak mee.
- Verwarm de oven voor op 220˚C.Doe de krieltjes, paprika, champignons, broccoli en kip in de ingevette ovenschaal.
- Maak nu je kaassaus. Smelt de boter en voeg de bloem toe. Roer dit goed door en bak even voor 1 of 2 minuten zodat de bloem gaart. Voeg de melk in gedeeltes toe en blijf goed roeren. Als alle melk op is voeg je het broccolivocht toe tot de saus de gewenste dikte heeft. Roer 2/3 van de kaas erdoor en breng op smaak met zout en peper
- Verdeel de saus over de ovenschaal en eindig met de geraspte kaas die nog over is. Zet de ovenschotel voor 15-20 minuten in de oven of tot goudbruin.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Niet te ingewikkeld en heeft goed gesmaakt!
Superleuk om te horen dat het gesmaakt heeft Simone en bedankt voor deze mooie review! 🙂
Graag gedaan Annemiek! Deze gaat op de opnieuw maken lijst hoor!