Snijbiet is fantastisch! Je hebt ze wellicht wel eens voorbij zien komen; die prachtige gekleurde stengels van deze mooie groente. Snijbiet is er in alle kleuren van de regenboog; van donkerpaars tot lichtgeel en alles daar tussenin. Maar wat kan je eigenlijk met deze veelzijdige groente? Kan je snijbiet bijvoorbeeld rauw eten, wanneer moet je snijbiet zaaien en welke recepten kan je ermee maken? In deze blog gaan wij daar uitgebreid op in.

wat is snijbiet

(Deze foto maakte ik voor de campagne Gavoorkleur.nl ter promotie van het eten van meer groente)

Wat is snijbiet?

Snijbiet valt onmiddellijk op door zijn aparte uiterlijk. De stelen van het rode soort lijken op rabarber en de bladeren hebben wel wat weg van boerenkool of cavallo nero met die krullen en dikke nerven.
De groenteman wist me te vertellen dat er nog veel meer variatie in snijbiet zit.
Zo heb je ze ook met gele, witte en zelfs groene stengels. Stelen van snijbiet worden overigens ‘ribben’ genoemd.

Geroerbakte snijbiet met pijnboompitjes

Het lekkerste deel

Het lekkerste deel om te eten zijn de bladeren. Qua smaak heeft het veel weg van spinazie en hier en daar proef je ook nog wel het aardse van bieten. De stelen zijn ook te eten, maar hebben wel wat minder smaak en ook langer nodig in de bereidingstijd. Ze zijn daarentegen wel weer lekker fris en knapperig.

Deze rare biet gaat inmiddels ook al heel wat jaren mee, want de oude Romeinen en Grieken gebruikten het al in hun keukens en dichtten er (hoe kan het ook anders) ook medische eigenschappen aan toe.
Een andere naam voor snijbiet is Warmoes. Wel grappig want mijn opa is jarenlang brigadier geweest op het politiebureau in de Warmoesstraat (yep, hetzelfde bureau van De Cock met Cee, Oo, Cee, Kaa).
Snijbiet heet zo omdat het erg snel weer opgroeit wanneer je het afsnijdt in de tuin.

Snijbiet zaaien: in welk seizoen doe je dat?

Snijbiet is een magische groente! Vanaf het begin van de zomer tot laat in het najaar kun je iedere twee weken een portie van de groente afsnijden en na twee weken heeft het plantje zijn volgende portie alweer voor je klaar gezet. Ideale groente voor in je eigen moestuintje, dus. Zie onderstaande video voor meer informatie over het kweken van snijbiet.

Snijbiet; lekker én ook heel gezond

Snijbiet is niet alleen lekker om te eten, maar ook nog eens heel gezond. De plantjes produceren heel veel vitamines (vitamine C, A en K) en ijzer. Dingen die altijd welkom zijn in een gezond eetpatroon. Er zijn artsen die snijbiet aanbevelen in een voedingspatroon om de effecten van Alzheimer te remmen.
Dit heeft met de hoge hoeveelheid vitamine K in deze groente te maken.

Ook voor diabetespatiënten heeft het een gunstige uitwerking. Dit komt dan weer meer doordat het een ontzettend vezelrijke groente is.

De groente bevat naast al die gezonde stofjes ook oxaalzuur (net zoals bijvoorbeeld rabarber en spinazie), dus mensen met nierstenen moeten hier wel rekening mee houden. Wat wel een bijkomend voordeel is, is dat snijbiet naast oxaalzuur ook veel calcium en vitamine C bevat die het grootste deel van oxaalzuur neutraliseren

Snijbiet rauw eten en andere vragen

Kun je snijbiet rauw eten?

Ja je kunt het zeker rauw eten. Wel even goed om te weten is dat het blad wat stug kan zijn. Je kunt dit oplossen door het blad even te “masseren” met wat olijfolie en een beetje zout. Eigenlijk op dezelfde manier als bij het masseren van een boerenkoolsalade.

Hoe lang moet je de groente koken?

Voor het koken hou je ongeveer een minuut of 10 aan. Hou er rekening mee dat de stelen langer nodig hebben. Het is dus handig om bij het snijden blad en stelen apart te houden en te zorgen dat je de stelen iets eerder in het water doet. Stoven is ook 10 minuten. Wokken ongeveer 4-5 minuten.

Kun je snijbiet in een salade eten?

Ja je kunt de snijbiet rauw of geblancheerd in een salade verwerken.

Hoe lang kun je snijbiet bewaren?

Let erop dat je de snijbiet koopt als het nog lekker fris en knapperig eruit ziet.
Helaas kun je snijbiet niet heel lang bewaren. Als je het vers gekocht hebt eet het dan het liefst dezelfde dag of uiterlijk 1 of 2 dagen later. De bladeren en stengels worden snel slap en minder knapperig.

Op wat voor manieren kan ik het verwerken?

Heb je snijbiet, maar weet je niet zo goed wat je er eigenlijk allemaal mee kunt? Onthoud dan dat je snijbiet op elke mogelijke manier kunt verwerken. Je kunt het rauw eten in een salade, je kunt het wokken, in een soep gebruiken of stoven.

Kun je snijbiet invriezen?

Heb je teveel snijbiet uit je eigen moestuin of per ongeluk teveel gekocht? Je kunt het langer bewaren door de groente eerst even kort te blancheren en daarna in te vriezen. Op die manier kun je het nog na drie maanden gebruiken.

Wat is het seizoen?

Het seizoen van de mooie gekleurde stengels loopt van de zomer tot aan de winter. Het fijne van deze groente is dat het blijft doorgroeien. Heb je het in je eigen moestuin staan dan knip je elke keer de stengels eraf en de groente groeit gewoon door.

Ga gewoon zelf eens lekker aan de slag en laat je verbazen door dit ondergewaardeerde stukje groente.

Tenslotte hieronder nog wat recepten ter inspiratie en zodat je meteen aan de slag kunt met de mooie gekleurde stengels.

Check ook deze recepten

Delen is fijn!