canstockphoto13286745

Regelmatig wanneer ik aan de groentekraam op de markt sta, zie ik koolrabi liggen.
En bij het zien van deze aparte, maar oh zo lekkere groente, moet ik altijd denken aan een tv serie van toen ik jong was.
Ik doel hiermee op de Britse SF serie Blakes Seven en dan met name op hun ruimteschip de Liberator.
Ik heb het plaatje van het ruimteschip net nog eens opgezocht (check de link hiervoor voor de serie en anders deze link voor het schip dat ik bedoel) en eigenlijk lijkt het een niet eens op het ander, maar ik kan het niet helpen om er toch aan te denken.

Ik gok erop dat veel mensen koolrabi nog steeds laten liggen in het groenteschap en dat is naar mijn mening onterecht.
Het is een prachtige en veelzijdige groente waar je echt alle kanten mee op kunt.
Dus daarom vandaag op de snijplank koolrabi, de bijna vergeten science fiction groente. En daarnaast, wanneer je koolrabi ziet liggen; die is gewoon te leuk om niet mee te nemen.
Daar moet je wat mee doen.

Koolrabi is een verre afstammeling van een wilde koolsoort die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt.
Hoewel je bij het zien ervan zou denken dat het een soort wortel is die onder de grond groeit, is het eigenlijk een dikke knobbel die in de stengel van de plant, net boven de grond groeit.

Deze groente vind je meestal als een lichte, groene knol en soms ook blauw paarsig van kleur.
De kleur maakt trouwens voor de smaak niet uit. Alle koolrabi smaakt een beetje fris en pittig, zoals een radijs, maar dan minder scherp.
In de rauwe variant dan, hè? Wanneer je koolrabi kookt smaakt die juist weer wat meer naar bloemkool, maar dan net met wat meer bite.

Koolrabi is in Nederland meer een zomergroente en toch kun je hem hier wel tot eind oktober makkelijk krijgen.
Dat komt omdat koolrabi inmiddels ook in landen met wat warmere klimaten gekweekt wordt.
Vanuit Nederland worden de knolletjes van mei tot juni aangeboden, maar omdat ze ook in het buitenland gekweekt worden kun je ze tot eind oktober redelijk goed krijgen.

Alles over koolrabi | simoneskitchen.nl

Hier wat tips en trucs voor koolrabi:

  • Wanneer je koolrabi koopt moeten de knollen stevig aanvoelen. Als het blad er nog aanzit mag dit niet te droog zijn. Haal het blad er trouwens zo snel mogelijk af, want de bladeren halen de kracht (smaak) uit je knollen
  • Reken voor een hoofdgerecht ongeveer 1 knol per persoon (± 250gr) en een half knolletje als je de koolrabi rauw gaat gebruiken
  • Let erop dat deze groente, wanneer je hem wilt bewaren, snel uitdroogt. Verpakt in plastic kun je de knollen nog 3 tot 5 dagen goed houden
  • Schil koolrabi voor je hem verder gebruikt altijd even met een dunschiller en haal de hardere, houterige stukken ook weg
  • Wanneer je koolrabi rauw door een salade wilt doen, kun je er dunne plakjes van snijden of ‘luciferhoutjes’. Zo geef je een frisse, knapperige bite aan jouw salade
  • Koolrabi kun je in de regel als andere koolsoorten gebruiken, maar hij is gewoon net iets lichter en frisser van smaak
  • Houdt voor beetgare koolrabi een kooktijd van ongeveer 10 minuten aan (wanneer je de koolrabi in blokjes van ongeveer 1cm snijdt).

Koolrabi is een groente die makkelijk andere smaken opneemt en doet het daarom goed met heel veel verschillende kruiden. Denk bijvoorbeeld aan anijs, citrus, dille, mosterd of venkel. Ook het gebruiken van honing of zelfs zeewier kan goed in koolrabi gerechten.  Omdat deze groente een vriend is van veel smaken doet hij het ook geweldig in stoofschotels of andere eenpansgerechten.

Maak ook eens een gevuld knolletje met deze veelzijdige groente. Koolrabi lekker uithollen (eerst even een minuut of vijf koken) en dan vullen met rijst en/of gehaktmengsel. Vervolgens nog een kwartiertje in de oven in een badje van groente- of runderbouillon.

Koolrabi slinkt niet of nauwelijks bij het bereiden en heeft veel goede bouwstofjes, maar nauwelijks calorieën. Ideale groente dus voor iedereen die een paar pondjes kwijt wil.

Voor alle recepten met koolrabi op de site kijk je hier.

En tenslotte vind je hier nog een recept van onze eigen site: een lekkere salade met koolrabi en een pittige dressing.

Bewaren

Delen is fijn!