Granola vind ik een van de leukste en makkelijkste dingen om zelf te maken. Deze noten granola maak ik meestal met gedroogde abrikozen en nog de nodige zaden en pitten om het aan te vullen.

Noten granola

Noten granola

Ik eet doordeweeks vaak dingen als havermout of Griekse yoghurt of iets in die trant en ik vind het lekker om daar iets knapperigs over te strooien. Dus heb ik mijn eigen noten granola gemaakt die je makkelijk van te voren kunt klaarmaken voor een of twee weken. Bewaar je het in een grote pot met goed afsluitbare deksel dan blijft het heel lang goed.

Het enige dat ik dan in de ochtend moet doen is de rest klaar maken, beetje noten granola erover strooien en klaar! Dit is de mix met mijn favoriete ingrediënten maar je kunt het natuurlijk variëren naar wens.

Noten granola

Zonder olie

Ik maakte de noten granola dit keer zonder olie. Dat kan natuurlijk optioneel wel toegevoegd worden en dan wordt het geheel zeker ook wat bruiner maar het is ook prima te doen zonder olie. De noten zijn van zichzelf ook al behoorlijk vet dus extra is niet nodig.

Welke noten en zaden je erdoor doet is maar net wat je lekker vindt. Ik heb het hier vrij basic gehouden maar ik voeg regelmatig noten en zaden toe die op moeten. Ik vind noten niet iets om lang te bewaren dus staan ze al te lang, dan maak ik deze noten granola. Je kunt ook goed de hoeveelheid verhogen naar een meervoud hiervan.

Na het bakken

Je voegt de abrikozen toe nadat de noten en zaden in de oven geroosterd zijn. Anders wordt het geheel een plakkerige bende. Wil je geen abrikozen dan kun je dat vervangen voor gedroogde dadels of doe er eens rozijnen door of goji bessen. Keus genoeg.

Check ook eens deze granola’s

Noten granola

Noten granola met abrikozen

Nog geen review
GangBijgerecht, Ontbijt
KeukenHollandse keuken

Lekker makkelijke noten granola met abrikozen
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 20 minuten
totaal 25 minuten

10 porties

Ingrediënten

  • 50 gram zonnebloem pitjes
  • 50 gram pompoenpitjes
  • 50 gram sesamzaadjes
  • 50 gram gemengde noten
  • 50 gram gedroogde abrikozen

  • Spreid je noten en zaden (zonder de abrikozen) uit over een grote bakplaat. Zorg dat je één laag hebt en dat het niet teveel op elkaar ligt. Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Doe in de oven en rooster voor ongeveer 10-20 minuten of tot de mix goudbruin is. Hou het wel even in de gaten want het gaat ineens heel hard, dus niet weglopen en de oven vergeten! 🙂
  • Laat goed afkoelen voor je het overdoet in een luchtdichte pot (een oude schoongemaakte jampot is hiervoor ideaal). Snij de gedroogde abrikozen fijn en voeg die toe aan de pot. Even schudden en je mix is klaar voor gebruik.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 128kcal | Koolhydraten: 7g | Eiwit: 4g | Vet: 10g | Verzadigd vet: 1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 0.003g | Natrium: 2mg | Kalium: 184mg | Vezels: 2g | Suiker: 3g | Vitamine A: 185IU | Vitamine C: 0.2mg | Calcium: 61mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.