Noten granola met abrikozen
Granola vind ik een van de leukste en makkelijkste dingen om zelf te maken. Deze noten granola maak ik meestal met gedroogde abrikozen en nog de nodige zaden en pitten om het aan te vullen.
Noten granola
Ik eet doordeweeks vaak dingen als havermout of Griekse yoghurt of iets in die trant en ik vind het lekker om daar iets knapperigs over te strooien. Dus heb ik mijn eigen noten granola gemaakt die je makkelijk van te voren kunt klaarmaken voor een of twee weken. Bewaar je het in een grote pot met goed afsluitbare deksel dan blijft het heel lang goed.
Het enige dat ik dan in de ochtend moet doen is de rest klaar maken, beetje noten granola erover strooien en klaar! Dit is de mix met mijn favoriete ingrediënten maar je kunt het natuurlijk variëren naar wens.
Zonder olie
Ik maakte de noten granola dit keer zonder olie. Dat kan natuurlijk optioneel wel toegevoegd worden en dan wordt het geheel zeker ook wat bruiner maar het is ook prima te doen zonder olie. De noten zijn van zichzelf ook al behoorlijk vet dus extra is niet nodig.
Welke noten en zaden je erdoor doet is maar net wat je lekker vindt. Ik heb het hier vrij basic gehouden maar ik voeg regelmatig noten en zaden toe die op moeten. Ik vind noten niet iets om lang te bewaren dus staan ze al te lang, dan maak ik deze noten granola. Je kunt ook goed de hoeveelheid verhogen naar een meervoud hiervan.
Na het bakken
Je voegt de abrikozen toe nadat de noten en zaden in de oven geroosterd zijn. Anders wordt het geheel een plakkerige bende. Wil je geen abrikozen dan kun je dat vervangen voor gedroogde dadels of doe er eens rozijnen door of goji bessen. Keus genoeg.
Check ook eens deze granola’s
Noten granola met abrikozen
Ingrediënten
- 50 gram zonnebloem pitjes
- 50 gram pompoenpitjes
- 50 gram sesamzaadjes
- 50 gram gemengde noten
- 50 gram gedroogde abrikozen
- Spreid je noten en zaden (zonder de abrikozen) uit over een grote bakplaat. Zorg dat je één laag hebt en dat het niet teveel op elkaar ligt. Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Doe in de oven en rooster voor ongeveer 10-20 minuten of tot de mix goudbruin is. Hou het wel even in de gaten want het gaat ineens heel hard, dus niet weglopen en de oven vergeten! 🙂
- Laat goed afkoelen voor je het overdoet in een luchtdichte pot (een oude schoongemaakte jampot is hiervoor ideaal). Snij de gedroogde abrikozen fijn en voeg die toe aan de pot. Even schudden en je mix is klaar voor gebruik.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.