Omrekenen

Met het aanbod van alle buitenlandse kookboeken dat je tegenwoordig kunt kopen, kun je de keuken van nagenoeg ieder land bij je in huis halen. Om over de recepten die op het wereldwijde web te vinden zijn, nog maar te zwijgen.

Wat het vaak wel lastig maak is dat de maten in Groot Britannië en Amerika in cups en spoons worden weer gegeven. Dit kan de nodige problemen opleveren wanneer je de verhoudingen in je recept wilt aanhouden.

De beste oplossing hiervoor is: naar de dichtstbijzijnde kookwinkel of goed gesorteerde supermarkt rennen en een setje cups en spoons aanschaffen.

Voor hen die NU een recept willen maken en geen tijd hebben om naar de winkel te rennen, heb je hier de conversie van cups en spoons naar milliliters en grammen.

Voor vloeistof:

Cup of Spoon Milliliter Eetlepel of theelepel
½ teaspoon (ts, – t sp) 2,5 ml 1 theelepel
1 teaspoon 5 ml 2 theelepels
1 tablespoon (tbs- tb sp-  TS) (3 teaspoons) 15 ml 1 eetlepel
1/8 cup 30 ml
1/4 cup 60 ml (59 ml)* 4 eetlepels
1/3 cup 80 ml (78 ml)*
1/2 cup 120 ml (118 ml)* 8 eetlepels
1 cup 240 ml (236 ml)* 16 eetlepels
1 1/2 cups 350 ml
2 cups 475 ml
3 cups 700 ml
4 cups 950 ml

* Alle bovenstaande verhoudingen zijn afgerond; exacte volumes in milliliters staan tussen haakjes vermeld

 

Het omrekenen van cups en spoons naar grammen is iets listiger, omdat je hier natuurlijk te maken hebt met verschillende volumes per ingrediënt (ook een eetlepel boter weegt per slot van rekening zwaarder dan eenzelfde eetlepel poedersuiker).

Hier een omrekentabel met veel voorkomende ingrediënten. Staat het ingrediënt datje moet omrekenen er niet tussen, dan kun je kijken welk ingrediënt in de tabel er het meeste op lijkt en ongeveer dezelfde verhoudingen aanhouden.

 

Ingrediënt Engelse cups en spoons naar grammen
1 cup 3/4 cup 2/3 cup 1/2 cup 1/3 cup 1/4 cup 2 Tbsp
Maismeel 160 g 120 g 100 g 80 g 50 g 40 g 20 g
Bloem 120 g 90 g 80 g 60 g 40 g 30 g 15 g
Bloem, gezeefd 110 g 80 g 70 g 55 g 35 g 27 g 13 g
Maizena 120 g 90 g 80 g 60 g 40 g 30 g 15 g
Boter 240 g 180 g 160 g 120 g 80 g 60 g 30 g
Margarine 190 g 140 g 125 g 95 g 65 g 48 g 24 g
Kristalsuiker 200 g 150 g 130 g 100 g 65 g 50 g 25 g
Poedersuiker 100 g 75 g 70 g 50 g 35 g 25 g 13 g
Honing 340 g 255 g 227 g 170 g 113 g 85 g 43 g
Zout 300 g 230 g 200 g 150 g 100 g 75 g 40 g
Rijst (droog) 190 g 140 g 125 g 95 g 65 g 48 g 24 g
Pasta (ongekookt) 140 g 100 g 90 g 70 g 45 g 35 g 17 g
Groente en/of fruit, gesneden 150 g 110 g 100 g 75 g 50 g 40 g 20 g
Noten, gehakt 150 g 110 g 100 g 75 g 50 g 40 g 20 g
Broodkruim 60 g 45 g 40 g 30 g 20 g 15 g 8 g
Paneermeel (uit een pakje) 150 g 110 g 100 g 75 g 50 g 40 g 20 g
Geraspte kaas 90 g 65 g 60 g 45 g 30 g 22 g 11 g

 

Tenslotte: geen zin om naar de winkel te rennen voor cups en dergelijke, maar ook niet iedere keer alles willen opzoeken in deze tabellen? Probeer het eens bij Dille en Kamille.