Salade met gerookte makreel | simoneskitchen.nl

Graten… Ik heb er echt een bloedhekel aan. En vis… laat daar nou toevallig meestal wel her en der een graatje inzitten… Nu ben ik best dol op vis, maar ik kan heerlijk aan het genieten zijn van een stukje schol (om maar wat te noemen) en dan op een graatje stuiten. Eetlust vergaan… Vervolgens zorgvuldig elk stukje uitpluizen voor het mijn mond ingaat. En dat eet niet zo lekker. Schiet ook al niet op, want je bent even zoet met het zoeken naar minuscuul kleine graatjes.

Salade met gerookte makreel | simoneskitchen.nl

Makreel is nou typisch zo’n vis die een drama is, graattechnisch. Ik haalde ooit een verse makreel bij de visboer en heb vervolgens redelijk professioneel die hele vis om zeep geholpen in een poging de graten eruit te plukken. Wat een toestand. Sinds die tijd hou ik het bij makreel meestal op de gerookte en al van graten ontdane filets. Zelfs dan kan er nog wel eens een verdwaald graatje te vinden zijn (en je kunt er donder op zeggen dat dat graatje op míjn bord ligt!)

Fijn overigens voor de mensen die met/bij mij eten want die graten liggen toch bij mij. Haha…

Gerookte makreel in een salade vind ik wel echt erg lekker en doordat het een flink vette vis is, geeft het ook meteen wat vulling aan een verder vrij lichte salade. Bovendien past vette vis heel erg goed in een gezonde levensstijl dus het verdiend aanbeveling om er toch zo nu en dan eens iets mee te doen!

Salade met gerookte makreel | simoneskitchen.nl

Mocht jij nou toevallig ook een graatjes fobie hebben en makreel mijdden als de pest, dan kun je dat ook natuurlijk prima vervangen door bijvoorbeeld gerookte kip. Of als je liever geen vlees of vis eet, dan is dit ook erg lekker met feta of krokant gebakken halloumi….

Hoe eet jij je makreel het liefst? (of een tip om de makreel graatvrij te maken zonder hem volledig te vermoorden is ook welkom… Ik heb al een gratentang overigens..)

Salade met gerookte makreel | simoneskitchen.nl

Makreel salade met granaatappel

5 van 1 stem

Decoratief klokje bereidingstijd
totaal 10 minuten

1 persoon

Ingrediënten

  • 75 gr gerookte makreelfilet
  • 50 gr bladsla ik gebruikte hier jonge bladsla mengsel
  • 75 gr geraspte wortel 2-3 wortels
  • 3 el granaatappel pitjes
  • 75 gram aspergetips even kort gekookt
  • 4 radijsjes fijn gesneden

Dressing:

  • 1 el appelciderazijn
  • 1 el olijfolie
  • peper
  • zout

  • Snij of breek de makreelfilet in kleine stukjes en doe in een kom. Voeg hier de geraspte wortel, de bladsla, de radijsplakjes, de aspergetips en de granaatappelpitjes aan toe en schud even door elkaar
  • Maak een dressing door de olijfolie en appelazijn door elkaar te mengen en af te maken met peper en zout. De verhouding olijfolie op azijn is ongeveer 3:1 maar het hangt af van de zuurheid van je azijn. Ik deed het ongeveer half om half. Proef het en voeg meer olie of azijn toe waar nodig.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 338kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwit: 19g | Vet: 21g | Verzadigd vet: 4g | Cholesterol: 35mg | Natrium: 129mg | Kalium: 958mg | Vezels: 6g | Suiker: 12g | Vitamine A: 14753IU | Vitamine C: 19mg | Calcium: 78mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.