Ben jij fan van blauwe kaas? Probeer dan zeker eens deze overheerlijke mac & cheese met gorgonzola uit!

Mac & cheese met gorgonzola

Mac & Cheese met gorgonzola

Deze overheerlijke Mac & Cheese met gorgonzola maakten we tijdens de opnamen voor het boek van Susan Aretz “Wat eten we vandaag?” En ik was onmiddelijk fan.

Het is een Mac & Cheese zoals je wilt eten: romig, met lekker veel kaas. De naam staat natuurlijk niet voor niks.

In deze Mac & cheese gorgonzola zit behoorlijk wat gorgonzola. Het lijkt me logisch dat je deze niet moet maken als je niet van gorgonzola houdt. Ik ben er groot fan van dus voor mij is dit de ultieme ovenschotel.

Ovenschotel pasta

Een ovenschotel met pasta vind ik altijd lekker. Het zorgt ervoor dat de pasta (wel altijd even van tevoren koken!) aan de randjes een beetje knapperig wordt. En dan overgoten met room en kaas? Tja, wat zal ik er nog meer over vertellen…. 🙂

Bereiden van de Mac & Cheese gorgonzola

Om deze ovenschotel te maken begin je met het koken van de pasta. Vervolgens kook je de broccoli ook heel even kort in hetzelfde water.

Met de room en de boter maak je een kaassaus. Check even of je alle melk nodig hebt of niet. Het resultaat moet een mooie vrij lobbige kaassaus worden, maar wil je het dunner of dikker dan moet je de hoeveelheid melk aanpassen.

Vervolgens meng je alles door elkaar voor de Mac & Cheese gorgonzola en doe je het over in een ruime ovenschaal. Je eindigt met een flinke laag geraspte kaas eroverheen. Dat kan parmezaanse kaas zijn zoals hier of je kunt een andere kaas gebruiken die wat makkelijker smelt.

In beide gevallen is het lekker. Probeer ook eens mijn bacon pompoen pasta. Die komt ook uit de oven en heeft ook zo’n lekker kaaskorstje.

Dit recept komt uit het boek ‘Wat eten we vandaag?‘ van Susan Aretz.

Mac & cheese gorgonzola

Mac & Cheese Gorgonzola

Nog geen review
GangPasta
KeukenAmerikaans

Een Mac & Cheese maar dan met heerlijke romige gorgonzola. Net weer even anders. En als bonus zit er broccoli in.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 45 minuten

4 personen

Materiaal

  • ovenschaal 20 x 30 cm

Ingrediënten

  • 250 gram pasta
  • 250 gram broccoli roosjes beetgaar gekookt
  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 400 ml melk
  • 150 gram gorgonzola
  • 100 gram geraspte parmezaanse kaas
  • peper
  • zout

  • Verwarm de oven voor op 200 C en vet een grote ovenschaal in.
  • Kook de pasta volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, giet af en zet even aan de kant tot nader gebruik. Kook de broccoli ook even kort voor 5 minuutjes (dit kan in hetzelfde pasta water. Doe de broccoli de laatste paar minuten bij de pasta voor het gemak)
  • Smelt voor de kaassaus de boter op halfhoog vuur zonder bruin te laten worden. Voeg de bloem toe en meng deze met een garde erdoor. Laat een minuutje zachtjes pruttelen, dan trekt de bloemsmaak weg.
  • Schenk scheutje voor scheutje de melk erbij, terwijl je voortdurend goed roert. Misschien heb je niet alle melk nodig. Als de saus mooi glad en gebonden is (hij moet de achterkant van de lepel goed bedekken) laat deze dan nog een minuutje bubbelen. Verkruimel de gorgonzola erboven en laat deze in de saus smelten. Breng op smaak met zout en versgemalen peper. Meng nu de pasta en broccoli door de kaassaus en doe het geheel over in de ingevette ovenschaal.
  • Dek af met een royale laag geraspte parmezaanse kaas. Bak in 20-25 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant mooi goudbruin kleurt.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 670kcal | Koolhydraten: 67g | Eiwit: 32g | Vet: 30g | Verzadigd vet: 19g | Cholesterol: 82mg | Natrium: 1063mg | Kalium: 628mg | Vezels: 4g | Suiker: 8g | Vitamine A: 1400IU | Vitamine C: 56mg | Calcium: 646mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.