Mac & cheese kennen we natuurlijk allemaal wel, maar deze versie met chorizo geeft er wat Spaanse pit aan!

Mac & cheese chorizo

Mac & Cheese met chorizo

Een heerlijke variatie op de standaard Mac & Cheese is deze Mac & Cheese met chorizo. Omdat een beetje extra groente ook geen kwaad kan voegde ik er bovendien bloemkool aan toe.

“Eh schat….?” Ik kijk enigszins verstoord op van mijn werk en zie Tom met een verhit hoofd in de deuropening staan. “Ik red het echt niet om nog dudefood te maken voor morgen!” Ik haal mijn schouders op. “Nou dan maak ik toch wat.. Zal niet de eerste keer zijn he… ”

Jullie moeten weten, dames en heren liefhebbers van dudefood dinsdag: mijn dude kan niet zo goed multi tasken. Dus als hij druk is met zijn werk, iets dat overigens alles te maken heeft met Simone’s Kitchen, dan kan hij niet óók nog eens een gerecht bedenken voor dudefood. Dat vereist namelijk andere hersencellen.

Mac & cheese chorizo

Multi-tasking

Nee hij heeft daar al snel een halve dag minimaal voor nodig. Bedenken wat er gemaakt moet worden, smaakcombinaties checken, het gerecht maken en dan zijn vrouw aan haar hoofd zeuren dat ze nu toch echt een foto moet maken.

Want zo gaat dat. Ik – als dudette zijnde – kan natuurlijk multi tasken. En het toeval wilde dat Charlotte en ik zondag als debielen in de keuken hebben staan werken en aan het einde van de dag volledig afgepeigerd maar voldaan, niet een, niet twee, maar zés nieuwe gerechten op de kaart konden zetten. Waaronder deze Mac & Cheese met chorizo. Ik geef toe, het was wat veel, maar je ziet het; dat komt nu dan weer mooi van pas.

Want deze mac & cheese met chorizo is heerlijk. De foto – ik geef het toe – doet niet helemaal recht aan het gerecht. Het is op de foto namelijk koud, aangezien we een extra portie hadden gemaakt. Makkelijker en ik had na vijf gerechten geen zin om ’s avonds laat nóg een gerecht te fotograferen.

Mac & cheese chorizo

Maar warm het even op en het is weer net zo smeuïg als hoort en de dag erna meestal extra lekker. Het is niet de eerste keer dat ik Mac and Cheese maak en in de basis is het niet heel anders, maar ter variatie besloten Charlotte en ik om er bloemkool aan toe te voegen en krokant uitgebakken chorizo voor het extra speciale dudefood-effect. Mac & Cheese met chorizo dus.

En die bloemkool is natuurlijk speciaal om Tom te pesten aangezien hij denkt dat je alleen maar supergezonde dingen kunt maken met bloemkool (en geloof me, dat is dit niet!)

Ik had al eens de versie van Susan op de site staan met gorgonzola. Je kunt natuurlijk heel makkelijk variëren door andere groentes toe te voegen, andere kaas te gebruiken enzovoort. Ik hou ervan als een mac & cheese lekker romig is, dus hier is een kaassaus gebruikt. Dat hoort wel een beetje bij Mac and Cheese natuurlijk.

De dude himself houdt niet van kaas. En zeker niet in de hoeveelheden die in een mac & cheese gaan. Dus – want ook zo zijn wij dudettes – hebben Charlie en ik een extra speciale dude-versie gemaakt voor meneer. Met vlees ipv kaas en extra veel chorizo. Dus…. ik bedoel maar. Met een beetje mazzel is de man er zelf weer volgende week. En hij zal wel wraak willen nemen… U bent gewaarschuwd!

Mac & cheese chorizo

Mac & Cheese met chorizo en bloemkool

5 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenAmerikaans

Heerlijke mac & cheese met chorizo en extra bloemkool
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 50 minuten

4 personen

Materiaal

  • 1 Ovenschotel 20 x 30 cm

Ingrediënten

  • 300 gram pasta
  • 1 chorizo in stukjes
  • 150 gr oude kaas geraspt
  • 75 gr parmezaanse kaas geraspt
  • 50 gram boter
  • 3 el eetlepels bloem
  • 400 ml slagroom/melk
  • 1/2 bloemkool in roosjes gebroken
  • peper en zout

  • Verwarm de oven voor op 200 C.
  • Snij de chorizo in plakjes en de plakjes in vieren. Bak dit stevig uit in een koekenpan (voeg geen vet toe!) en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Er komt enorm veel vet uit.
  • Rasp de kazen samen en kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar en laat uitlekken
  • Hak de bloemkool fijn en bak die heel even aan in een koekenpan zodat het rauwe eraf is. Het gaart verder in de oven.
  • Vet een ovenschaal in met wat boter en maak een laagje met de pasta. Doe hier de bloemkool op en de chorizo. Maak nog een laagje met pasta.
  • Nu maak je de kaassaus. Smelt 50 gram boter in een steelpannetje en voeg hier de bloem aan toe tot het een geheel vormt. Laat dit even een beetje garen voor je de slagroom en/of melk eraan toevoegt. Je kunt alleen slagroom of alleen melk gebruiken of een mix van beiden. Doe elke keer een scheutje erbij en roer goed door tot alle klontjes eruit zijn voor je weer wat toevoegt. Ik gebruik hier liefst een garde voor. Wat je over moet houden is een saus die gebonden is maar niet te dik. Als de saus te dik is doe je er een beetje extra melk bij.
  • Op het laatst doe je de kaas erbij en dit roer je even goed door. Voeg naar smaak peper en zout toe (is afhankelijk van hoe zout je kaas is of dat nodig is of niet) en giet het geheel over de macaroni heen.
  • Eindig met nog wat extra kaas over de bovenkant en schuif in de voorverwarmde oven voor ongeveer 30 minuten of tot goudbruin.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 1116kcal | Koolhydraten: 68g | Eiwit: 38g | Vet: 77g | Verzadigd vet: 45g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 16g | Transvet: 0.4g | Cholesterol: 222mg | Natrium: 1272mg | Kalium: 533mg | Vezels: 4g | Suiker: 7g | Vitamine A: 2490IU | Vitamine C: 35mg | Calcium: 589mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.