Een heerlijke glutenvrije rabarbercake met kokos. De cake wordt gemaakt met boekweitmeel en is heerlijk voor de rabarbertijd van het jaar!

Glutenvrije rabarbercake met kokos | simoneskitchen.nl

Glutenvrije rabarbercake

Het is weer rabarbertijd en ik word daar altijd wel heel blij van. Als ik die mooie roze stengels in de winkel zie liggen dan verdwijnen ze bijna vanzelf in mijn mandje. Dat betekent ook dat ik er dan natuurlijk iets mee moet maken. Een rabarberjam is zo in elkaar gezet, maar ik wilde dit keer iets anders. Recepten voor rabarbercake heb ik inmiddels al aardig wat, maar een goede glutenvrije versie leek me wel een aanwinst.

Ik koos dit keer voor boekweitmeel en door de rabarber is dit echt een bijzonder goed geslaagde glutenvrije rabarbercake.

Glutenvrije rabarbercake | simoneskitche.nl

Wat gaat er in de glutenvrije rabarbercake?

  • Boekweitmeel
  • Rabarber
  • ahornsiroop
  • suiker
  • geraspte kokos
  • bakpoeder
  • eieren
  • kokosyoghurt
  • milde olijfolie
  • vanille
  • sinaasappelrap

Het bereiden van de glutenvrije rabarbercake kan bijna niet eenvoudiger. Je snijdt de roze stengels eerst in de lengte doormidden. Dan krijg je wat fijnere stukjes. Overigens hoeft dit niet als je hele dunne rabarberstengels hebt. Kijk dus even of het nodig is. Soms zijn het hele dikke stengels en dan is het fijn om die eerst te halveren.

De stukjes rabarber meng je vervolgens met de suiker en de ahornsiroop en dit zet je apart. Dit mengsel gaat straks door je meelmix.

De overige ingrediënten meng je allemaal met elkaar en dan voeg je de helft van de rabarber toe. De andere helft druk je aan de bovenkant in de cake. Dat hoeft niet perse maar geeft wel een leuk effect. Doordat de oventemperatuur niet overdreven hoog is (160˚C) heeft de cake wat langer nodig dan normaal. Bij mij duurde het 1 uur en 15 minuten voor de cake mooi gaar was. Je kunt de temperatuur natuurlijk hoger zetten maar dan gaat de buitenkant vaak te snel en is de binnenkant nog niet goed. Beste is dus om de temperatuur aan te houden.

Kan ik ook ander glutenvrij meel gebruiken?

Ja dat kan. Je kunt het boekweitmeel vervangen voor bijvoorbeeld amandelmeel. Hou dan ongeveer 125 gram amandelmeel aan. Ook is het dan handig om er 1 of 2 eetlepels arrowroot aan toe te voegen voor de binding. Ik heb dit niet zelf geprobeerd, maar als jij het wel hebt gedaan hoor ik graag of het is gelukt. 🙂

Moet ik de rabarber voorkoken?

Nee je verwerkt de rabarber rauw in de cake. Tijdens het bakken gaart de rabarber prima.

Kan ik de kokosyoghurt vervangen?

Je kunt in plaats van de kokosyoghurt ook Griekse yoghurt voor dit recept gebruiken

Moet de oven op onder- en bovenwarmte?

Dat is wel het beste voor cakes, maar ik gebruik zelf altijd hete lucht. Dat doet mijn oven net wat beter maar onder- en bovenwarmte is zeker goed.

Lekker smeuïg

De glutenvrije rabarbercake is niet droog en zeker voor een glutenvrije cake eigenlijk zo lekker dat het niet eens opvalt dat er geen gluten in zitten. Zelfs Tom vond hem lekker en dat wil wat zeggen. De rest van de cake is naar mijn vriendin gegaan waar ik toevallig die middag de nieuwe pup aan het bewonderen was. Ideaal momentje om extra baksels kwijt te raken. Let even op met het snijden van deze cake. Hij is tenslotte glutenvrij dus valt ietsje eerder uit elkaar. Dus niet te dunne plakjes snijden, maar dat is echt geen straf!

Glutenvrije rabarbercake | simoneskitchen.nl
Glutenvrije rabarbercake met kokos | simoneskitchen.nl

Glutenvrije rabarbercake met boekweit en kokos

5 van 1 stem
GangKoek
KeukenLente

Een heerlijke glutenvrije rabarbercake waar je iedereen blij mee maakt. Ook heerlijk met een flinke klodder slagroom.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 1 uur 15 minuten
totaal 1 uur 30 minuten

10 personen

Materiaal

  • 1 Cakeblik 25 cm

Ingrediënten

  • 200 gr rabarber stengels in de lengte doormidden en dan in stukken van 5 cm
  • 1 el ahornsiroop
  • 120 gr suiker
  • 80 gr geraspte kokos
  • 2 tl bakpoeder
  • 2 eieren
  • 280 gr kokosyoghurt naturel
  • 125 ml milde olijfolie
  • 2 tl vanille
  • 160 gr boekweitmeel gezeefd
  • 1 el sinaasappelrasp

  • Verwarm de oven voor op 160˚C. Bekleed een cakeblik van 25 cm met bakpapier.
  • Doe de rabarber, ahornsiroop en de helft van de suiker in een kom en roer door elkaar. Zet aan de kant terwijl je de rest maakt.
  • Doe de geraspte kokos, bakpoeder, eieren, kokosyoghurt, olie, vanille, boekweitmeel, sinaasappelrasp en de rest van de suiker in een kom en roer goed door elkaar. Voeg de helft van je rabarbermengsel toe en roer dit weer om.
  • Stort het in je cakeblik en druk de rest van je rabarberstukjes erin.
  • Bak het in de oven voor ongeveer 1 uur en 15 minuten of tot een sateprikker er schoon uitkomt. Laat iets afkoelen voor je het aansnijdt!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 344kcal | Koolhydraten: 29g | Eiwit: 4g | Vet: 25g | Verzadigd vet: 12g | Cholesterol: 33mg | Natrium: 23mg | Kalium: 373mg | Vezels: 3g | Suiker: 15g | Vitamine A: 68IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 81mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze lekkere rabarber recepten:

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.