Kue lapis is een traditioneel Indonesisch cake recept. Kue betekent cake en lapis betekent laagjes. Je snapt dus dat dit een recept is voor een gelaagde cake. Ik maakte deze versie met pandan.

Kue lapis

Recept voor kue lapis of kwee lapis

Een groene cake; het is niet meteen wat ik in gedachten had maar voor deze kue lapis ziet het er wel meteen heerlijk Aziatisch uit. Pandan is voor mij synoniem met de smaken van Azië. Als ik het ruik waan ik me meteen weer tussen de rijstvelden.

En – even totaal niet gerelateerd – maar hoe leuk is dit om voor St. patrick’s day te maken? Ik maakte dit recept voor kue lapis samen met Esmee. Toen ze met het idee op de proppen kwam had ik nog nooit van kwee lapis of kue lapis gehoord. We hadden al eerder samen spekkoek gemaakt en de twee zijn aan elkaar verwant, maar kue lapis wordt gestoomd in plaats van gebakken.

Kue lapis

Wat is Kue lapis?

Kue betekent in het Indonesisch koek of cake en lapis betekent laagjes. Traditioneel wordt dit gerecht gestoomd en gemaakt met rijstebloem of tapioca en kokos. De kleuren zijn meestal wit en groen of roze. Je ziet dat wij hier voor de pandan versie hebben gekozen. Knalgroen dus.

Kue lapis is ook van nature vegan dus voor iedereen geschikt. Wij gebruikten verse pandanbladeren én we maakten tevens gebruik van pandan pasta. Daar zit kleurstof in, zoals je wel kunt zien aan de knalgroene kleur van het eindresultaat.

Kue lapis

Hoe maak je kue lapis?

Om de kue lapis te maken gebruikten we een mix van rijstbloem en tapioca. Rijstbloem heeft een uitgesproken smaak waar ik wel van houd. Net als pandan vind ik het ook bij uitstek een smaak die me aan Azië doet denken.

Omdat de cake gestoomd wordt heb je daar een stoompan of een stoommandje voor nodig. Ten tijde van het maken van dit recept had ik nog geen pan dus de vorm die we gebruikten was een kleine tulband vorm. Niet perse ideaal maar het was het enige wat in de stoommand pastte.

Zorg dat je dat eerst nakijkt voor je gaat bakken. je kunt het ook in een kommetje bakken zoals je nog kunt zien op de foto achter het mini tulbandje. Maar een kleine springvorm is makkelijker.

Het proces van het maken van de laagjescake is hetzelfde als bij spekkoek. Alleen in dit geval stoom je elke keer de lagen voor ongeveer 6 minuten en dan voeg je de volgende laag toe.

Wacht niet te lang met het storten van de kue lapis, is het eenmaal afgekoeld dan is het lastig om nog heel uit de vorm te krijgen. Dat gezegd hebbende: wij hadden geen gebruikte vorm natuurlijk dus wellicht dat het met een andere bakvorm beter gaat. Ik stel me zo voor dat een springvorm een stuk beter werkt.

Kue lapis

Kue lapis

Nog geen review
GangDessert
KeukenAziatische keuken

Maak zelf thuis deze lekkere kue lapis met pandan
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 40 minuten

8 personen

Ingrediënten

  • 200 gr Santen
  • 1 liter water
  • 4 pandan bladen kun je bij een goed gesorteerde toko kopen
  • 1/2 tl zout
  • 250 gr rijstbloem
  • 50 gr tapiocabloem wordt ook wel tapioca starch genoemd
  • 250 gr witte basterd suiker
  • 30 ml pandanpasta wij hebben de varieteit gebruikt met kleurstof

  • Doe je blok santen in een pan water, voeg een halve tl zout toe en verhit het langzaam met de pandan bladeren erin. Als alle santen is opgelost zet het vuur uit en laat staan.
  • Doe de pandan bladeren weg.
  • Doe rijstbloem, tapioca en suiker in een kom en meng dit goed door elkaar. Voeg bij je santen en roer tot alles glad is en geen klontjes meer heeft.
  • Verdeel je beslag in twee gedeeltes en kleur één gedeelte met de pandanpasta.
  • Bereid een stoompan voor door even te checken welke maat cakeblik je kunt gebruiken. Breng water aan de kook en zet je ingevette cakeblik erin. Begin door een dun laagje van het groene beslag in het blik te gieten en stoom dit voor 6 minuten. Giet een laagje wit beslag erop en stoom weer voor 6 minuten. Ga zo door tot je beslag op is of je blik vol.
  • Laat afkoelen en stort uit op een bord. Let hierbij op dat het wel goed loskomt en wacht niet te lang met het uit de vorm halen want als het helemaal afgekoeld is gaat het niet goed!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 346kcal | Koolhydraten: 66g | Eiwit: 3g | Vet: 9g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.5g | Natrium: 36mg | Kalium: 114mg | Vezels: 3g | Suiker: 33g | Vitamine C: 1mg | Calcium: 12mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.