Perfect voor de feestdagen is dit fijne voorgerechtje van coquilles met ontbijtspek en aardpeer. Je serveert het (optioneel) in de schelp van de coquilles.

coquilles met aardpeer
Heerlijk voorgerecht met coquilles

Coquilles met aardpeer

Afgelopen vrijdag was het weer zo ver.. We hadden weer een kooksessie met ons kookclupje met de slechte naam van ‘Kookclubbie’. Daar moeten we toch dringend eens iets anders voor gaan verzinnen want dat lijkt natuurlijk nergens op. Iemand nog een leuke suggestie voor een naam? Het blijft toch elke keer een feestje hoor om met zijn allen te koken en hoewel het lang niet altijd even goed gaat, dat koken, was afgelopen vrijdag wat dat betreft een top avond.

Kookclub in actie
Charlotte en ik deden het dessert

We hadden het volgende menu

Coquilles gebakken in ontbijtspek, op zacht pureetje van aardpeer, wat veldsla, met eigen jus & cranberries voor de fris

Knolselderij-truffelsoepje, met palingroom

Gepocheerde fazantfilet op zuurkool, met gebakken appeltjes, dragon & roze peper
Geserveerd met aardappelgratin

Stoofperen & kaneelmascarpone, crunch van roggebrood & kiwi-coulis

Dat klinkt toch gewoon al fantastisch of niet? Ik ga jullie hier zometeen het recept voor de coquilles met aardpeer geven. Niet alleen omdat het een erg geslaagd gerecht was maar ook omdat het best een leuk kerst gerechtje is… Het is super feestelijk om te serveren in de schelp van de coquille als je die hebt, maar het kan natuurlijk ook eenvoudig op een bordje.

Marco en Charlotte aan het werk

Bereiden van de coquilles

Een coquille heeft slechts een korte bereidingstijd nodig. Je wikkelt elke coquille in met een plakje ontbijtspek. Gebruik hiervoor de lange plakjes, niet de ronde. Snij het plakje zelf eventueel in de lengte doormidden als ze te breed zijn. Vastzetten kun je doen met een prikker om te voorkomen dat het in de pan eraf rolt. Let er wel op dat je de prikker weer verwijderd na het bakken.

Voor de aardpeerpuree; bij de kookclub is Rob, onze chef, niet van het meten van gewicht. Ik schat in dat we voor 6 personen ongeveer 300 gram aardpeer hebben gebruikt. Het is maar een klein voorgerechtje natuurlijk. De aardpeer kook je (dit kun je het beste doen in wat melk, zodat ze niet verkleuren) en pureer je daarna met boter en room. Zorg dat het lekker romig wordt en breng op smaak met peper en zout.

De aardpeerpuree is je basis voor het gerecht. Daarop komt de coquilles en wat van de gebakken cranberries. Wij gebruikten hier ook wat zeekraal maar dat is optioneel. Net als de hazelnootjes. Dat is leuk en lekker voor erbij maar geen must.

coquilles met aardpeer

Coquilles met spek en aardpeer

5 van 1 stem
GangVoorgerecht
KeukenHollandse

Coquilles gebakken in ontbijtspek, op zacht pureetje, wat veldsla, met eigen jus & cranberries voor de fris
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 30 minuten

6 personen

Ingrediënten

  • 12 coquilles
  • 12 plakjes ontbijtspek
  • 300 gr aardpeer geschild en in stukken
  • boter
  • room
  • 75 gr Cranberries ongeveer
  • 25 gr veldsla
  • hazelnootjes optioneel

  • Haal de coquilles indien nodig uit de schelp. Maak ze schoon en rol ze in in de ontbijtspek en houd apart in de koeling: halfuurtje voor bakken eruit halen.
  • Maak puree van aardpeer: schillen, 20 min. koken in zout water tot gaar (goed checken!), afgieten. Klont boter erdoor en scheutje room. Pureer de aardpeer tot mooi smeuïg. Au bain marie warm houden.
  • Bak de hazelnootjes (als je die gebruikt) goudbruin in de pan en laat afkoelen.

Afmaken en serveren

  • Bak de jakobsschelpen in bruin geworden boter (beurre noisette) aan beide kanten een dikke minuut. Leg ze op een warm schaaltje en bepeper ze met de molen. Bak de cranberries een minuutje of zo.
    Dit doe je in dezelfde boter tot ze barsten. Haal ze eruit en roer (een deel van) de gezeefde bakboter door de puree (en de rest erbij: die boter is verrukkelijk).
  • Leg de gebakken jakobsschelpen naast of tegen de puree op voorverwarmde borden. Ook leuk om te serveren met de schelpen. Garneer met wat veldsla (en eventueel wat gehakte hazelnootjes).

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 60kcal | Koolhydraten: 10g | Eiwit: 5g | Vet: 0.2g | Verzadigd vet: 0.1g | Meervoudigd onverzadigd vet: 0.04g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 0.02g | Transvet: 0.002g | Cholesterol: 7mg | Natrium: 160mg | Kalium: 278mg | Vezels: 1g | Suiker: 5g | Vitamine A: 12IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 9mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaren

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.