Sticky chicken met limoen en gember
Sticky chicken; ik hou ervan. Deze versie met limoen en gember is heerlijk en door het kleverige laagje om de kip heen blijf je er van eten. Lekker om te serveren met broccoli of bloemkool.
Sticky chicken met limoen en gember
Er is iets met kip aan de hand. Als je het een plakkerig laagje meegeeft wordt de kip twee keer zo lekker. Geen geheim natuurlijk, maar dat is ongetwijfeld de reden dat deze overheerlijke sticky chicken met limoen en gember zo in de smaak viel bij Charlotte en ik, toen we het tien jaar geleden voor het eerst maakten.
Ik had de week ervoor het nieuwe boek van Donna Hay binnen gekregen; Nieuwe Klassiekers en dat staat zo waanzinnig vol met geweldige recepten dat de keus snel gemaakt was door Charlotte… Het zou sticky chicken met limoen en gember worden. Paste ook goed bij de bloemkool couscous die we erbij hadden bedacht en bovendien lekker snel.
Donna Hay
Het boek is helaas inmiddels natuurlijk niet zo nieuw meer en niet goed meer verkrijgbaar. Gelukkig produceert Donna Hay boeken bij het leven dus als je een van haar nieuwe boeken wilt bemachtigen dan kun je hier checken welke nieuw zijn.
Voor het maken van de sticky chicken met limoen heb je – je raadt het al – kip nodig. Ik gebruik hier kipdij omdat het best even een tijdje op staat en je wilt het extra vet van de kipdij wel hebben zodat het vlees niet te droog wordt. Met kipfilet gebeurd dat wel snel. Maar je kunt beide gebruiken. Hou dan wel rekening met de baktijd.
Bereiden van de sticky saus
De held van dit gerecht is natuurlijk, behalve de kip, de saus. Die is flink zoet, dus hou je daar niet van kies dan een ander kiprecept uit. Dit hoort zoet te zijn. De saus maak je eerst door honing, oestersaus, limoensoep, knoflook en gember met elkaar te mengen. Voeg het water toe en zet de saus even opzij terwijl je de kip snijdt.
We gebruikten hier reepjes zoals je kunt zien maar je kunt natuurlijk ook prima blokjes snijden. Bestrooi de kip met zout en peper en bak het in de hete olie in een wok tot ze aan de buitenkant goudbruin zijn. Je gaart ze nog verder in de saus.
Inkoken
Nu voeg je de limoenplakjes en de saus toe aan de pan en je laat dit rustig op niet al te hoog vuur inkoken tot je een dikke substantie overhoudt. Je kunt op de foto goed zien hoe het er ongeveer uitziet. Die plakjes limoen die nu door de saus zitten kun je eten, maar echt lekker is dat niet. Je kunt ze eruit halen maar het zijn er niet heel veel en ze zijn duidelijk zichtbaar dus je kunt ze ook laten zitten.
Serveer met
Het recept hieronder is puur alleen voor de sticky chicken met limoen, maar ik vind het lekker met bloemkoolrijst of met kort geblancheerde of gebakken broccoliroosjes.
Sticky chicken met limoen en gember
Ingrediënten
- 80 ml honing
- 2 el oestersaus
- 1 el limoensap
- 25 gr verse gemberwortel geraspt
- 2 teentjes knoflook geperst
- 60 ml water
- 2 el olie
- 600 g kipdijfilets bijgesneden en in reepjes
- 1 limoen in dunne plakken
- Meng de honing, oestersaus, het limoensap, de gember, knoflook en het water in een kom en zet apart.
- Verhit de olie op hoog vuur in een grote wok of anti aanbak pan. Voeg de kippenreepjes toe en bak in porties 6 minuten of tot ze gaar zijn. Voeg het honingmengsel en de plakken limoen toe en breng aan de kook. Kook nog 2-4 minuten of tot het vocht iets is ingedikt.
- Serveer op een schaal en leg de kip erop. Bestrooi eventueel met gesneden bosuitjes en serveer met rijst of bloemkool couscous
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Kun je ipv oestersaus ook vissaus gebruiken?
he Yvonne. Het kan wel maar oestersaus is wel een heel ander product dan vissaus. Oestersaus is wat dikker en stroperiger maar ik denk dat het met vissaus ook moet lukken. Zal een ander resultaat geven maar vast ook heel lekker
was echt super maar bittertje van de citroen schil overheerste…….hoe kan ik dat voorkomen? citroen schijven staan nl wel weer super goed
He Marleen. Heb je limoen of citroen gebruikt? En misschien heb je het wit van de schil meegeschild? Daar zit het bittere in nl 🙂
Ik heb er al een drietal recepten uit gemaakt, en voorlopig maar één echt gelukt (bij de andere leek het recept niet helemaal te kloppen). Hopelijk slaat de balans binnenkort naar de positieve kant over. Dit noteer ik alvast om binnenkort uit te proberen, lijkt me heerlijk!
dat is wel balen dan als het recept niet helemaal klopt. Ik heb het zelden bij een Donna recept maar het is me wel twee keer overkomen ook. Uit dit boek heb ik alleen nog maar fijne recepten gemaakt!
Lijkt me een prachtig boek maar ik las ergens dat er bijna niets vegetarisch in staat, en ik wil mijn maaltijden afwisselen;-) deze kip lijkt me heerlijk.
Het water loopt me weer in de mond….
En het was ook weer gezellig!!! Kus