Sticky chicken; ik hou ervan. Deze versie met limoen en gember is heerlijk en door het kleverige laagje om de kip heen blijf je er van eten. Lekker om te serveren met broccoli of bloemkool.

Sticky chicken met limoen en gember

Sticky chicken met limoen en gember

Er is iets met kip aan de hand. Als je het een plakkerig laagje meegeeft wordt de kip twee keer zo lekker. Geen geheim natuurlijk, maar dat is ongetwijfeld de reden dat deze overheerlijke sticky chicken met limoen en gember zo in de smaak viel bij Charlotte en ik, toen we het tien jaar geleden voor het eerst maakten.

Ik had de week ervoor het nieuwe boek van Donna Hay binnen gekregen; Nieuwe Klassiekers en dat staat zo waanzinnig vol met geweldige recepten dat de keus snel gemaakt was door Charlotte… Het zou sticky chicken met limoen en gember worden. Paste ook goed bij de bloemkool couscous die we erbij hadden bedacht en bovendien lekker snel.

Donna Hay

Het boek is helaas inmiddels natuurlijk niet zo nieuw meer en niet goed meer verkrijgbaar. Gelukkig produceert Donna Hay boeken bij het leven dus als je een van haar nieuwe boeken wilt bemachtigen dan kun je hier checken welke nieuw zijn.

Voor het maken van de sticky chicken met limoen heb je – je raadt het al – kip nodig. Ik gebruik hier kipdij omdat het best even een tijdje op staat en je wilt het extra vet van de kipdij wel hebben zodat het vlees niet te droog wordt. Met kipfilet gebeurd dat wel snel. Maar je kunt beide gebruiken. Hou dan wel rekening met de baktijd.

Bereiden van de sticky saus

De held van dit gerecht is natuurlijk, behalve de kip, de saus. Die is flink zoet, dus hou je daar niet van kies dan een ander kiprecept uit. Dit hoort zoet te zijn. De saus maak je eerst door honing, oestersaus, limoensoep, knoflook en gember met elkaar te mengen. Voeg het water toe en zet de saus even opzij terwijl je de kip snijdt.

We gebruikten hier reepjes zoals je kunt zien maar je kunt natuurlijk ook prima blokjes snijden. Bestrooi de kip met zout en peper en bak het in de hete olie in een wok tot ze aan de buitenkant goudbruin zijn. Je gaart ze nog verder in de saus.

Sticky chicken met limoen

Inkoken

Nu voeg je de limoenplakjes en de saus toe aan de pan en je laat dit rustig op niet al te hoog vuur inkoken tot je een dikke substantie overhoudt. Je kunt op de foto goed zien hoe het er ongeveer uitziet. Die plakjes limoen die nu door de saus zitten kun je eten, maar echt lekker is dat niet. Je kunt ze eruit halen maar het zijn er niet heel veel en ze zijn duidelijk zichtbaar dus je kunt ze ook laten zitten.

Serveer met

Het recept hieronder is puur alleen voor de sticky chicken met limoen, maar ik vind het lekker met bloemkoolrijst of met kort geblancheerde of gebakken broccoliroosjes.

Sticky chicken met limoen

Sticky chicken met limoen en gember

5 van 2 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenAziatische keuken

Dit gerecht is lekker met bloemkool couscous, rijst en groente. Door het lekkere zoete sausje wordt dit een heerlijke sticky chicken
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 30 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 80 ml honing
  • 2 el oestersaus
  • 1 el limoensap
  • 25 gr verse gemberwortel geraspt
  • 2 teentjes knoflook geperst
  • 60 ml water
  • 2 el olie
  • 600 g kipdijfilets bijgesneden en in reepjes
  • 1 limoen in dunne plakken

  • Meng de honing, oestersaus, het limoensap, de gember, knoflook en het water in een kom en zet apart.
  • Verhit de olie op hoog vuur in een grote wok of anti aanbak pan. Voeg de kippenreepjes toe en bak in porties 6 minuten of tot ze gaar zijn. Voeg het honingmengsel en de plakken limoen toe en breng aan de kook. Kook nog 2-4 minuten of tot het vocht iets is ingedikt.
  • Serveer op een schaal en leg de kip erop. Bestrooi eventueel met gesneden bosuitjes en serveer met rijst of bloemkool couscous

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 461kcal | Koolhydraten: 27g | Eiwit: 49g | Vet: 17g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 8g | Transvet: 0.1g | Cholesterol: 238mg | Natrium: 471mg | Kalium: 673mg | Vezels: 0.4g | Suiker: 24g | Vitamine A: 64IU | Vitamine C: 3mg | Calcium: 33mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.