Deze heerlijke kersttulband maak je met gedroogde cranberries en versier je na het afkoelen met een heerlijk frisse icing. Versieren met kerstdecoratie is uiteraard optioneel!

kerst tulband met cranberries
Kerst tulband met cranberries

Kersttulband met cranberries

Kerst en cranberries zijn twee dingen die naar mijn mening bij elkaar horen. Zonder cranberries is de kerst niet compleet. Ik koop ze dan ook altijd groot in. De verse dan overigens. De gedroogde cranberries kun je natuurlijk het hele jaar verkrijgen, maar zelfs dan ga ik er tijdens de feestdagen vol voor. Mijn cranberrysaus is een must om te maken en mag eigenlijk niet ontbreken tijdens de kerstdagen.

Kersttulband

Spelt en kastanje

Deze kersttulband heeft behalve cranberries ook speltmeel en kastanjemeel in plaats van “gewoon” meel. Goed om te weten is dat kastanjemeel heel erg klontert. Dus zeef dat in je beslag als je zeker wilt weten dat je geen gekke klontjes krijgt. Ik vind de smaak van het kastanjemeel erg goed passen bij deze kersttulband maar je kunt er ook voor kiezen om geen kastanjemeel te gebruiken, maar alleen speltmeel en gewone bloem.

Als extra voegde ik er ook nog eens wat kastanjepuree aan toe. Dat is de gezoete variant. In het seizoen is dit nog wel goed verkrijgbaar maar buiten het feestelijke seizoen is kastanjepuree een lastig ingredient. In dat geval is het prima om dit te vervangen door appelmoes. De kersttulband zal er niet minder om smaken.

kerst tulband

Icing

Voor de kersttulband maak ik een mooie icing met wat citroensap. Je kunt ook gewoon water gebruiken, maar ik vind het frisse van de citroen wel lekker bij alle andere smaken passen. Probeer ook eens mijn tulband met marsepein en noten. Of ga voor de tulband met karamel. Keus genoeg. Deze kersttulband kun je vervolgens afmaken met wat kerstsprinkels als je dat wilt.

kerst tulband met cranberries

Kersttulband met cranberries

2.25 van 4 stemmen
GangKoek en gebak
KeukenKerst

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur 5 minuten

12 personen

Materiaal

  • Tulbandvorm van 22 cm diameter

Ingrediënten

  • 100 gr kastanje bloem
  • 100 gr spelt bloem
  • 300 gr bloem
  • 16 gr bakpoeder = 1 zakje
  • 250 gr suiker
  • 250 ml karnemelk
  • 180 ml cranberry sap
  • 70 gr kastanjepuree
  • 250 gr ei
  • 250 gr boter gesmolten en een beetje afgekoeld
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl kardemom
  • 1 tl kruidnagel
  • 1 tl gember
  • 105 gr gedroogde cranberries
  • 60 gr walnoten
  • snufje zout

Voor de icing;

  • 250 gr poedersuiker
  • paar eetlepels citroensap

  • Verwarm je oven voor op 180 C.
  • Mix alle droge ingredienten (alle bloemsoorten, zout, suiker, kaneel, kardemom, gember, kruidnagel, bakpoeder, bij elkaar in kom en meng dit goed door.
  • Doe de karnemelk, kastanjepuree, cranberry sap en het ei bij elkaar en meng dit goed door. Voeg dit bij elkaar en meng dit met een houten pollepel goed door. Overklop het niet, zodra het gemengd is, is het goed. Voeg de gesmolten boter er aan toe en roer weer goed door tot gemengd.
  • Voeg aan je deegmengsel de gehakte walnoten en de gehakte cranberries toe en meng dit weer even door.
  • Vet je tulband vorm goed in met boter, bestrooi met bloem en klop de overtollige bloem eruit. Stort je deeg in de vorm en zet hem in de oven. Check na 45 minuten met een houten prikker of de cake gaar is, zoniet dan laat je hem er nog even instaan en check je het na 5 minuten nog een keer.
  • Als je cake gaar is haal je hem eruit en laat 5 minuten staan voor je hem op een cakerek uitstort oom volledig te laten afkoelen voor je de icing erop doet.
  • Voor het maken van de icing doe je de poedersuiker in een kom en voeg hier een paar eetlepels citroensap aan toe. Je hebt snel teveel dus zorg dat alle vocht eerst is opgenomen voor je er weer wat bij doet. De icing moet dun genoeg zijn om te vloeien maar wel ook dik genoeg dat ie er niet meteen aan de andere kant weer afglijdt…Laat de icing even drogen voor je de cake snijdt.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.