Kersen clafoutis
Een clafoutis is een soort pudding waar je – meestal – vers fruit in verwerkt. Deze kersen clafoutis is een klassieker en een heerlijk dessert. Het is bovendien eenvoudig te maken!
Kersen clafoutis
Clafoutis – de naam verklapt het al een beetje – is oorspronkelijk afkomstig uit de Franse keuken. Het is een soort pudding die je het liefst lauwwarm eet. De variant met kersen zoals hier in de clafoutis met kersen, is de klassieker. Maar je kunt het ook prima maken met andere fruitsoorten.
Zo maakte ik al eens een versie met banaan en oreo, een appel-walnoot clafoutis en een fancy versie van de kersen clafoutis met witte chocola.
Waar waren de kersen?
Gek genoeg waren er geen kersen te vinden toen ik een clafoutis met kersen wilde maken. Zul je altijd zien natuurlijk. Ik had nog een paar kersen liggen die van een fotoshoot over waren, maar ja, eigenlijk had ik verse willen gebruiken. Ook in de vriezer lag geen enkele kers meer (we hebben het over midden juli, wat theoretisch toch echt kersentijd is) dus het werden kersen uit een pot.
Je kunt de kersen clafoutis dus prima maken met zowel verse, diepvries of kersen uit een pot. In het geval je de pot kersen gebruikt laat ze dan eerst even goed uitlekken en dep ze daarna nog even droog met wat keukenpapier. Dat ging vervolgens eigenlijk prima. En bijkomend voordeel is dat je de kersen niet meer hoeft te ontpitten.
In welke vorm bak je een clafoutis?
De allereerste keer dat ik een clafoutis ging bakken gebruikte ik een springvorm. In theorie is dat natuurlijk wel mogelijk, maar er zijn twee problemen met een dergelijke vorm. Ten eerste is de vorm diep en je wilt eigenlijk een relatief platte schaal hebben. Op die manier zinken de kersen niet allemaal naar de bodem.
En ten tweede is een springvorm niet altijd lekdicht. Omdat het beslag voor de clafoutis relatief dun is heb je dan kans dat de helft er uit lekt. De beste vorm om te gebruiken is een quichevorm. En dan liefst eentje van porselein en niet van siliconen.
Ik ben fan van het gebruik van een siliconen bakvorm voor dingen als muffins en cupcakes, maar voor dit dunne beslag vind ik dat heel onhandig. Een porseleinen quichevorm dus zoals bijvoorbeeld deze.
Maken van de kersen clafoutis
Verder is het maken van de kersen clafoutis echt kinderspel. Zorg wel dat je de vorm goed invet, zodat je het er makkelijk uit kunt halen. Gebruik een ruime quichevorm of gebruik er twee. De quichevorm die je hier op de foto ziet is ongeveer 22 cm.
Met de hoeveelheden in dit recept kun je daar twee clafoutis mee maken. Ik vulde deze vorm en had vervolgens voldoende voor nog een tweede vorm. Je kunt die gebruiken voor nog een kersen clafoutis of doe in de tweede ander fruit.
De clafoutis is het lekkerste om lauwwarm te eten met poedersuiker, slagroom of een bol vanille ijs.
Kersen clafoutis
Materiaal
Ingrediënten
- 600 gr kersen
- 400 ml volle melk
- 2 tl vanille extract
- 4 eieren
- 100 gr fijne kristalsuiker
- 100 gr bloem
- 60 gr amandelsnippers
- 1 el poedersuiker
- Was de kersen, verwijder de steeltjes en ontpit ze. Dit is het makkelijkste met een speciaal tangetje.
- Verwarm de oven voor op 180˚ C.
- Klop de eieren met de suiker tot het mengsel verkleurt en lichtgeel/ wit wordt en flink gaat schuimen. Voeg dan de bloem, vanille en het zout toe. Giet nu de melk erbij.
- Vet je quichevorm goed in. Schenk het beslag in de vorm, voeg de ontpitte kersen toe en bestrooi daarna met amandelschaafsel en zet het vervolgens 30 minuten in de voorverwarmde oven.
- Haal uit de oven zodra het gaar is en bestrooi met de resterende poedersuiker.
- Je kunt de clafoutis warm of koud eten. Lauwwarm is het lekkerste!
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Waarom wordt de clafoutis rubberachtig?
Hoi Wim,
Geen idee. Daar heb ik nooit last van. Ik weet niet wat je gedaan hebt natuurlijk.. 😉