Kardemom peulen (groen)

Alles over kardemom

Er zijn een aantal specerijen waar ik geen genoeg van kan krijgen; kaneel, kruidnagel, steranijs en natuurlijk kardemom. Niet iedereen is bekend met dit geurige zaadje dus op zoek naar meer informatie kwam ik erachter dat kardemom blijkbaar familie is van gember!

Als je je iets meer verdiept in de verschillende ingrediënten kom je echt tot de meest verrassende informatie soms. Hoewel misschien niet zo heel erg bekend, is het een specerij die bijna iedereen wel een keer gegeten heeft. Kardemom wordt namelijk vaak verwerkt in koek- en speculaaskruiden, gebruikt in gebak en curry’s.

kardemom peulen

Oorsprong

Kardemom komt oorspronkelijk uit India, Nepal en Bhutan en wordt in de Indiase keuken dan ook veelvuldig gebruikt. Het is het zaad van de elettaria cardamomum en groeit van oorsprong in India en Indonesië. Tegenwoordig wordt het op meerdere plaatsen gecultiveerd, maar daar ligt de oorsprong.

Er zijn maar weinig recepten voor een goede curry waar geen kardemom aan te pas komt! De groene variant is de meest voorkomende, maar er bestaat ook een zwarte variant. Het is tevens een van de duurste specerijen ter wereld!

Kardemom heeft een sterke unieke smaak en geur. De zwarte kardemom, die ik zelf nog nooit gebruikt heb, schijnt een wat meer rookachtig karakter te hebben en wordt ook wel vergeleken met munt.

Hoewel niet goedkoop is het goede nieuws dat je er maar weinig van nodig hebt. Dat maakt de prijs dan weer enigszins goed.

Je kunt kardemom het beste in zijn oorspronkelijke peul bewaren aangezien de kracht er snel af gaat als je de zaadjes eruit haalt of vermaalt. De echte smaak zit in de kleine zaadjes aan de binnenkant. Voor gebruik verwijder je de peulen of je breekt ze open zodat de smaken vrijkomen.

Een algemeen ingrediënt in de Indiase keuken, maar wordt tevens veel gebruikt in Noordelijke landen voor het bakken van zoet brood. In het Midden Oosten kom je kardemom ook veel tegen in koffie of thee.

En voor wat inspiratie: alle recepten met kardemom

Delen is fijn!