20140307-MH2A7155

Afgelopen vrijdag hadden we weer onze twee maandelijkse kookclub, waar iedereen volgens mij altijd echt twee maanden lang naar uit zit te kijken. Vaker doen is niet een optie en misschien blijft het daarom ook gewoon al een paar jaar lang zo verschrikkelijk leuk om te doen! Dit keer hadden we nogal een uitgebreid menu, zeker toen bleek dat we ook nog eens twee zieken hadden dus in totaal met tien personen waren. Wat we hebben gemaakt?

Makreel rilette op licht gegrilde courgette met wakame

Gestoofde champignons met witte wijn, tuinkers en roze peper

bitterbal van serranoham

Soft-shell krab, quinoa, wier en zeekraal

Bah!

Bah!

Licht gebonden soep van groene asperges, paprika en spekjes

Drie bereidingen van lam (lamsbout, lambchops en een lams hamburger (met geroosterde groentes, beurre blanc met saffraan en kiemgroentensalade)

Dessert; kaneel bavarois met cantuccini crumble, granaatappel en koffiesiroop

En het was weer gezellig

En het was weer gezellig

Het was om te beginnen natuurlijk weer erg gezellig (en ja ook melig zoals je ziet!) en alles was eigenlijk weer erg lekker met uitzondering van de soft shell krab. Ik had die volgens mij ooit ergens eerder gegeten maar niemand vond deze lekker. Te vochtig van binnen en niet crunchy genoeg van buiten (niet goed gebakken waarschijnlijk) Het hoofdgerecht was natuurlijk veel te veel maar wel erg lekker en de klapper van de avond was toch wel het dessert.. 😉 Charlotte en ik waren – alweer – verantwoordelijk voor het dessert. We hebben de cantuccini zelf gemaakt en dat was eigenlijk verrassend eenvoudig. Er waren geen amandelen (bleken er niet te zijn. Foutje in de regie) dus we hebben hazelnoten gebruikt en dat was eigenlijk ook erg lekker.

Kaneel bavarois

Kaneel bavarois

Het oorspronkelijke recept had melk maar de enige melk die er stond was gesteriliseerde melk en dat vind ik dan weer niks dus slagroom gebruikt in plaats daarvan. Hieronder vind je het recept met alle wijzigingen die wij hebben doorgevoerd. Ik zeg gewoon maken want het was heerlijk!

Druk aan het werk

Druk aan het werk

kookclub2

 

Ik heb nu al zin in de volgende keer! Voor nu het recept!

20140307 MH2A7294

Kaneel bavarois

Nog geen review

Decoratief klokje bereidingstijd

Ingrediënten

  • 6 dl slagroom
  • 100 gr suiker
  • 3 kaneelstokjes
  • 30 gr suiker
  • 3 eidooiers
  • 6 blaadjes gelatine
  • kaneelpoeder
  • 500 ml slagroom

Koffiesiroop

  • Sterke espresso
  • 1 el suiker per kopje espresso

Cantuccini

  • 250 gr bloem
  • 16 gr bakpoeder 1 zakje
  • 150 gr suiker
  • 150 gr hazelnoten
  • snufje zout
  • merg van 1 vanille stokje
  • 2 eieren en eiwit van 1 extra
  • granaatappelpitjes

  • Zet de slagroom, 100 gr. suiker en de kaneelstokjes in een pan op het vuur en laat dit tegen de kook aankomen. Laat dit een kwartiertje rustig trekken en zet het vuur dan uit.
  • In een aparte kom klop je de 30 gr suiker met de 3 eidooiers luchtig.
  • Doe de gelatine blaadjes in een kom met koud water en laat ze weken. Zodra de slagroom een kwartier heeft getrokken haal je de kaneelstokjes eruit, knijp je de gelatine uit en doe je de blaadjes erbij. Laat niet meer koken! Roer de gelatine erdoor en voeg nu het eimengsel toe en roer dit goed samen. Laat afkoelen en proef of je er nog extra kaneel door wilt. Wij hebben denk ik een paar tl extra kaneelpoeder toegevoegd.
  • Terwijl je mengsel afkoelt klop je een halve liter slagroom stijf (zonder suiker). Als je kaneel mix op kamertemperatuur is gekomen kun je de geklopte slagroom er door roeren. Doe over in vormpjes of glazen en laat in de koelkast opstijven.

Kaneelsiroop

  • Voor de siroop een paar koppen espresso zetten en die in steelpan met een lepel suiker per kopje verhitten tot suiker totaal is opgelost. Afkoelen en klaar.

Cantuccini

  • Voor de cantuccini, verwarm je de oven voor op 180C. Maal je hazelnoten fijn in een keukenmachine. Let op je dat je het niet te lang draait want dan heb je hazelnootboter.
  • Doe de bloem, bakpoeder, snufje zout, hazelnotenmeel, suiker en het vanillemerg bij elkaar in een ruime kom. Voeg de twee eieren toe en kneed alles goed door. Als het te droog is (zoals bij ons) voeg dan nog wat eiwit toe. Als het goed is heb je eiwit over van de 3 eidooers.
  • Als het goed is blijf je met een ietwat plakkerig, stevig en samenhangend deeg over..
  • Verdeel het deeg in twee stukken en vorm elk stuk tot een staaf van ongeveer 3 cm dikte. Leg de staven op een met bakpapier bekleedde bakplaat en zet in de oven voor ongeveer 30 minuten of tot ze goudbruin zijn geworden. Haal uit de oven en laat even afkoelen.
  • Snijd de staven daarna in schuine plakken van ongeveer een centimeter dik. Leg deze weer op het bakblik terug en droog de cantuccini nog ongeveer 10-15 minuten in de oven. Laat ze vervolgens afkoelen.

Serveren

  • Verkruimel de koekjes tot grof kruim. Haal de bavarois uit de koelkast en doe een hoopje cantuccini kruimels erop. Doe de granaatappel erop en giet een theelepeltje van de koffie siroop eroverheen (of meer als je dat lekker vind. Je kunt het er ook bij geven)

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.