Ile de Re
3.1K10
HomeOm te zienÎle de Ré – droomeiland
Vlag van FrankrijkFrankrijk

Île de Ré – droomeiland

Île de Ré

Vanuit La Rochelle rijd je over een lange brug in een paar minuten naar het eiland Île de Ré. De hoge tolbijdrage (8 euro in het laagseizoen, 16 euro in het hoogseizoen) is in feite een ecotax en wordt gebruikt om een team van 10 fulltime ecowachten te financieren. Er zijn op het eiland strenge regels wat betreft milieu en bescherming van het unieke ecosysteem.

Ook de welstandscommissie is streng: geen hoge bebouwing, een kleurenpalet van 12 kleuren waarin houtwerk geschilderd mag worden. Sowieso mag 80% van het eiland niet bebouwd worden. En al deze strengheid loont: zodra je de brug overkomt, ben je direct in vakantiestemming! Schattige dorpjes met kronkelstraatjes om doorheen te slenteren, witte huisjes met pastelkleurige luiken, de zee nooit ver weg, natuur in overvloed en uiteraard volop keuze aan restaurantjes.

Omhoog

De belangrijkste plaats op het noordelijke deel is Ars en Ré. Ars staat op de nominatie om toegevoegd te worden tot de lijst met mooiste dorpen in Frankrijk en bestaat uit een aaneenschakeling van smalle, kronkelige straatjes en in het centrum is slechts een klein plein waar je kunt parkeren. Voordat je Ars binnenrijdt, zie je een parkeerterrein. Tip: gebruik dat terrein en loop het kleine stukje naar het dorpsplein. Kenmerkend voor Ars is de hoge spitse kerktoren met uitsteeksels. Een ware landmark, je ziet hem al kilometers verderop liggen. Houd er rekening mee dat – net als op de rest van het eiland – de winkels en bedrijven gesloten zijn tussen 12 en 15 uur. De restaurants zijn dan uiteraard wel open, die sluiten juist om 15 uur om tegen 19 uur weer open te gaan voor het diner. Rond het kerkplein vind je diverse horeca, maar net buiten het dorpscentrum ligt Le Grenier á Sel (Rue de la baie 20) met een mooie binnentuin. Aan de Chemin des Palissiats 1 vind je jamfabriek Les Confitures de Clocher, ik garandeer je dat je mond openvalt bij het zien van al die potjes met de meest ingenieuze smaakcombinaties. Wat ze ook produceren: geleien van fruit en kruiden die in heet water veranderen in kruidenthee!

Een stukje geschiedenis. Ja, dat moet echt.

Het oudste gebouw op het eiland is een ruïne van een abdij uit de 12de eeuw. De monniken die als eersten de oversteek maakten vanaf het vasteland, ontdekten bij het planten van wijngaarden dat de grond van het eiland bestond uit klei. Klei neemt bijna geen water op en is dus ideaal voor het winnen van zout uit zeewater.

Zout zoals zout bedoeld is

En dat wordt hier dus al eeuwenlang gedaan. Er zijn ruim 90 zoutproducenten op het eiland te vinden, ik bracht een bezoek aan Rivesaline. De sympathieke eigenaar Cédric leidde me rond over een klein deel van zijn 35.000m2 grote domein. Het winnen van zout is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden en vindt plaats in de periode van juni tot oktober. Door de extreem droge zomer heb ik geluk: er is nog veel te zien. Ik leg zo het procedé van zoutwinning uit. Heb je daar geen interesse in: kort gezegd heb je voor zoutwinning droogte, getij en kleigrond nodig. Nu kun je doorhoppen naar de alinea hieronder. : -)) Rivesalines wint zout op de ambachtelijke manier; alles wordt met de hand en een ingenieus systeem van poelen en pijpen gedaan. Er zijn drie soorten bassins: poelen om iedere twee weken bij hoogtij zeewater te verzamelen, bassins met dijken waardoor het zeewater zich gereguleerd verplaatst (first in, first out) naar de zoutbanken waar zout door verdamping van het zeewater gewonnen wordt. Allen in kleigrond gegraven, het zoute water wordt door klei minimaal opgenomen. Door een handmatig aangelegd circuit van buizen en kleppen wordt het zeewater van het ene bassin naar het volgende geleid. In de zoutbanken laat men het water verdampen zodat zout gewonnen kan worden: grijs zout en fleur de sel.

Zout rivesaline

Het ene zout is het andere niet

Het verschil tussen grijs zout en fleur de sel is de structuur: de kristallen van fleur de sel zijn zo fragiel dat je dit zout alleen ‘droog’ kunt gebruiken. Koken doe je dus met grijs zout, fleur de sel kookt kapot. Het gewone witte zout dat we kennen uit de supermarkt wordt machinaal gewonnen en chemisch bewerkt. Wit zout is iets goedkoper dan ambachtelijk grijs zout, maar de winst voor het milieu en de wetenschap dat ik ambachtslieden steun, zijn voor mij reden genoeg het witte zout voortaan links te laten liggen…

En er is meer

Gelukkig heeft Rivesalines een webshop en verzenden ze naar het buitenland. Ook wordt deze winter gestart met de export naar UK, Duitsland en de Benelux. En dat is goed nieuws want naast zout teelt Rivesalines ook zeesla. En daar maken ze heerlijke (zout)producten mee. Ik ben fan!

Voor de natuurliefhebber

Het noordelijke deel van het eiland is de place to be voor natuurliefhebbers. Met natuurgebied Lilleau des Niges voor vogelliefhebbers, met de uitgebreide zoutwinningsvelden, met in strand overlopende bossen Combe á l’Eau en Lizay. Hét vervoermiddel op dit eiland is de fiets. Je vindt overal goed aangelegde fietspaden en voldoende fietsverhuurbedrijven. Omdat het in de kleine straatjes van de dorpen lastig parkeren is, is ook wat dat betreft de fiets het beste alternatief.

Ile de Re

Middle of the road?

Ruwweg halverwege het eiland ligt het lieflijke Bois du Plage. Ook hier witte huisjes, pastelkleurige luiken en smalle straatjes en kleine winkeltjes, een boulangier/patissier/glacier. Maar hier ook hotel L’Oceaneen paradijsje binnen het paradijs. De schattige façade lijkt op het eerste gezicht een knus hotel te herbergen. Maar als je de gang langs de eetzaal uitloopt, kom je op een leuk terras met daarachter de ware verrassing: een binnentuin met daaromheen de kamers en een zwembad met daaromheen nog meer kamers. Een plek om even bij te komen van alle indrukken.

Bij restaurant l’Aile de Ré serveren ze als enigen op het eiland mosselen en de lokale schelpdieren vanets ‘on eclade’: in een gietijzeren pan gevuld met dennennaalden worden de zeevruchten gelegd, de naalden worden aangestoken en met het deksel erop wordt de pan een kwartiertje op open vuur gezet. De zeevruchten krijgen zo een heerlijke rooksmaak!

Ile de re

In Bois du Plage vind je ook La Ferme des Producteurs, hier bieden een aantal kleine producenten hun streekproducten aan. Deze winkel dient ook als ontmoetingsplaats; er worden recepten uitgewisseld en de producenten hebben om beurten winkeldienst en staan dan klaar je alles over hun product te vertellen. Check voor je gaat de openingstijden op hun Facebook-pagina.

Meer lezen over Ile de Re? Check dan ook deze post. Alles over Frankrijk vind je hier terug.

Ile de Re Bois du Plage cooperatie

Wil je ook naar Ile de Re en op zoek naar accomodatie?

Bewaren?

Ile de Re

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You might also like