Iers aardappelbrood of potatobread | simoneskitchen.nl

Potato bread

Toen Ellen en ik in Ierland waren (waarover je hier en hier het hele verhaal kunt lezen) en ik vroeg aan een local wat nu echt een gerecht was dat ik echt geprobeerd moest hebben, kreeg ik als antwoord: potato bread.

Aardappelbrood dus. Ik kon me er niet zoveel bij voorstellen en dacht in eerste instantie een soort rösti voorgeschoteld te krijgen. Om het uit te proberen bestelde ik de volgende ochtend een full Irish breakfast want daar zou potato bread in zitten.

Ik had natuurlijk geen vergelijking maar wat ik voorgeschoteld kreeg smaakte vooral vet. En eigenlijk niet lekker. Dat moest toch anders zijn leek me zo. Dus vroeg ik aan Wendy van Causewayfoodie tours of ze misschien een origineel recept had voor een Iers potatobread. Wendy riep de hulp in van Paula McIntyre en binnen twee dagen had ik een recept in the pocket.

Iers potatobread oftewel aardappelbrood | simoneskitchen.nl

Toevallig hadden Tom en ik afgelopen woensdag een kooksessie (jaaaa! Dudefood komt terug!!) en dat was de gelegenheid om potatobread te maken. In de basis is het simpel: aardappels koken, bloem erbij, even kneden en bakken en klaar.

Maar wat een verschil met het aardappelbrood uit het hotel! Dit was lekker! En met wat roomboter erop had de dude himself het hele aardappelbrood ongeveer binnen no time soldaat gemaakt.

Wat belangrijk is: eet het warm! Ik vermoed dat ze het in het hotel opwarmen door het opnieuw te bakken of zo waardoor het natuurlijk op gegeven moment moddervet wordt. Afgekoeld is dit niet lekker. Dan lijkt het alsof je een oude aardappel zit te eten. Of koude aardappelpuree. Ook niet lekker.

Warm eten dus. Met roomboter!

Iers aardappelbrood of potatobread | simoneskitchen.nl

Irish potato bread (Iers aardappelbrood)

Nog geen review
GangOntbijt
KeukenIers

Potatobread is een heel bekend gerecht in Noord Ierland maar de versie die wij voorgeschoteld kregen was verre van ideaal. Ik kreeg een origineel recept van Paula McIntyre en maakte mijn eigen batch. Heerlijk! Eet wel warm en met boter.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 30 minuten

8 stukken

Ingrediënten

  • 500 gr gekookte kruimige aardappelen
  • 200 gr bloem
  • klein beetje suiker
  • 1/2 tl zout

  • Officieel hoor je de aardappels te koken in de schil, de schil dan te verwijderen en de aardappels door een pers of zeef te drukken. Je kunt natuurlijk ook een aardappelstamper gebruiken maar zorg wel dat het goed glad is. Niet teveel klontjes.
  • Voeg de bloem, suiker en het zout toe en meng tot het een geheel wordt. Dit gaat het makkelijkste als je het uitstort op een met bloem bestoven oppervlak. Kneed het kort door. Niet langer dan ongeveer 30 seconden.
  • Maak er een bal van en druk deze vervolgens plat tot een diameter van ongeveer 15 cm. Snij dit in 8 plakken (wedges)
  • Verhit een koekenpan met boter en bak hierin het potatobread gaar en goudbruin. Serveer direct met roomboter!

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.