20140320-MH2A7792

Ik zat te twijfelen of ik deze post nou de hete kruisjes broodjes moest nemen, maar laten we eerlijk zijn dat klinkt toch op zijn zachts gezegd enigszins dubieus of niet? Dus vandaar toch maar gekozen voor de Engelse benaming van Hot Cross Buns.. 😉 Deze broodjes zijn normaal gesproken meestal zoet en ik had ze uberhaupt nog nooit gemaakt of zelfs maar geproefd en het was puur toeval dat ik een recept voor wortelsoep aan het volgen was in de Good Food en daar als suggestie voor bij de soep een recept stond voor hot cross buns.

20140320-MH2A7790

Dus daar hoefde ik dan niet lang over na te denken! Ik maakte natuurlijk weer een foutje dus de broodjes hebben wat meer kaas als eigenlijk hoort volgens het recept maar dat maakt ze niet minder lekker. Misschien maakt dat het wel gewoon nog lekkerder! Ze zijn wel behoorlijk zwaar dus als je ze bij een soep eet zoals wij deden is één broodje eigenlijk echt meer dan genoeg. De volgende dag even onder de gril liggen en besmeren met roomboter is misschien nog wel lekkerder.

20140320-MH2A7795

Hot cross buns

Hot cross buns met kaas

Nog geen review

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 55 minuten

12 stuks

Ingrediënten

  • 700 gr bloem type 00 plus 5 el extra voor het maken van de kruisjes en nog wat voor kneden
  • 3 zakjes droge gist van 7 gr per zakje
  • 500 ml warme volle melk
  • 140 gr cheddar geraspt
  • 5 el parmezaanse kaas geraspt
  • 2 tl zout

  • Meng de bloem, de gist en 2 tl zout in een grote kom. Maak een gat in het midden n giet hier de melk in. Meng met een houten lepel, daarna met je handen, tot een zacht deeg. Kneed voor ongeveer tien minuten, doe dan terug in de kom. Dek lichtjes af met een – met olie ingesmeert – stuk folie en zet ergens warm weg tot het verdubbeld is in maat. Ongeveer 30 minuten.
  • Stort het deeg uit op een met bloem bestoven aanrecht en kneed het meeste van de cheddar door het deeg. Bestrooi een bakplaat met wat bloem en vorm het deeg in 12 gelijke ronde broodjes en leg ze op de bakplaat met 2-3 cm tussenruimte. Dek weer lichtjes af met olie ingesmeerde plastic folie en laat het rijzen tot het verdubbeld is in maat.
  • Verwarm de oven voor op 200 C.
  • meng de 5 el bloem voor de kruisjes met de parmezaanse kaas en 5 el water. Meng dit goed en doe dan in een spuitzak (geen mondje nodig) Knip het puntje van de zak af en spuit kruisjes op alle broodjes.
  • Strooi de overgebleven cheddar erover heen en bak dit voor 20-25 minuten tot goudbruin.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

 

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.