Het is mijn favoriete drankje en ik ben dan ook heel blij met de huidige trend: in elk tentje kun je wel een of meerdere bijzondere exemplaren bestellen. Graag wilde ik mijn favoriete drankje combineren met mijn lievelingsgang. En dat is gelukt. Het resultaat is deze gin-tonic-cake met lemon curd en granita. Succes gegarandeerd!

gin tonic toetje

De cake is dankzij de gin-tonicsiroop zo zacht, dat het bijna een pudding lijkt. Hij is heerlijk als taart bij de koffie of thee, maar in combinatie met de curd en granita weet je helemaal niet wat je proeft. Maak de lemon curd vooral zelf, dat is vele malen lekkerder. Het kost even tijd, maar is wel een mindfull klusje. De granita – tot slot – maakt dit dessert lekker verfrissend en is ook zeer geschikt als ‘palate cleanser’. Het neutraliseert je smaakpapillen.

Dit dessert bestaat dus uit drie onderdelen (en een beetje garnering), die je alle drie goed kunt voorbereiden. De lemon curd en granita zelfs al een aantal dagen van te voren. Daarbij gaat dit het best in grote hoeveelheden, dus je kunt dit met gemak voor tien (of zelfs meer) personen maken.

Toetje met gin-tonic | simoneskitchen.nl

Het ultieme gin-tonic-toetje

5 van 2 stemmen
GangDessert
KeukenHollandse keuken

   
Decoratief klokje bereidingstijd

4 personen

Ingrediënten

Voor de lemon curd:

  • 2 citroenen flinke
  • 200 g kristalsuiker fijne
  • 125 g ongezoute boter
  • 2 eieren geklutst

Voor de gin-tonic-granita:

  • 100 ml water
  • 200 g kristalsuiker
  • 150 ml gin goede kwaliteit, bijvoorbeeld Bombay Sapphire
  • 500 ml tonic goede kwaliteit, zonder saccharine
  • sap van 2 citroen

Voor de gin-tonic-cake:

  • 225 g boter op kamertemperatuur
  • 275 g lichtbruine basterdsuiker
  • 3 grote eieren geklutst
  • 210 g yoghurt
  • 330 g zelfrijzend bakmeel of 320 g bloem naar keuze plus 10 g bakpoeder
  • 100 ml gin
  • 100 ml tonic
  • 150 g kristalsuiker
  • 2 limoenen

Voor de lemon curd:

  • Rasp de citroenen en pers ze uit. Zeef het sap.
  • Doe de citroenrasp, suiker en roomboter in een kom en verwarm dit au bain-marie. Laat de ingrediënten smelten terwijl je rustig roert.
  • Als alle boter gesmolten is voeg je al roerende het sap toe. En daarna de eieren.
  • Blijf rustig roeren terwijl de lemon curd steeds dikker wordt. Als hij de dikte van yoghurt heeft is de curd goed. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
  • Giet de lemon curd in een schaal om af te koelen. Hij dikt dan nog verder in.
  • De afgekoelde lemon curd blijft in een pot in de koelkast nog zo’n twee weken goed.

Voor de granita:

  • Verwarm het water met de suiker gedurende ongeveer 5 minuten totdat de suiker is opgelost.
  • Voeg de gin, tonic en het citroensap toe en giet het geheel in een bak die in de vriezer mag.
  • Laat het afkoelen en zet dan in de vriezer. (Zorg dat de vriezer goed koud staat, want door de alcohol kan het bevriezen even duren).
  • Haal de granita na een uur uit de vriezer en roer het door met een vork zodat de ijskristallen kunnen breken. Zet weer terug. Herhaal dit na een uur.
  • Roer voor serveren de granita nogmaals door met een vork om een zachtere textuur te krijgen.

Voor de cake:

  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet een cakevorm (ongeveer 15 cm bij 30 cm) in en bekleed met bakpapier. Rasp de limoenen en pers ze uit.
  • Mix de boter met de basterdsuiker en limoenrasp. Voeg de eieren en yoghurt toe en mix opnieuw.
  • Voeg de bloem toe en roer voorzichtig met een lepel door het mengsel totdat de bloem is opgenomen. Niet te lang. Lepel het vervolgens in de cakevorm.
  • Bak de cake gedurende de 45 minuten gaar (of tot een een satéprikker schoon uit de cake komt).
  • Haal de cake uit de oven een laat hem 10 minuten in de vorm afkoelen.
  • Verwarm ondertussen 100 g kristalsuiker met de gin, tonic en het limoensap in een pan op middelhoog vuur. Breng het aan de kook en laat het 3 tot 4 minuten borrelen totdat de suiker opgelost is. Haal van het vuur.
  • Prik met een vork voorzichtig gaatjes in de cake. Lepel de helft van de siroop over de cake en laat het intrekken. Lepel na een paar minuten de rest van de siroop over de cake. Het lijkt misschien veel siroop, maar laat het geheel goed intrekken.
  • Sprenkel tot slot wat eetlepels kristalsuiker over de cake en verwijder hem heel voorzichtig uit de vorm en laat hem op een rek verder afkoelen.

Maak het één geheel:

  • Serveer een stukje cake samen met de lemon curd en granita (eventueel in een apart schaaltje).
  • Garneer met fruit (bijvoorbeeld rode besjes) of eetbare bloemen.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaren

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Annemieke Hoogland

Gezondheidswetenschapper met passie voor (online) communicatie en journalistiek. En niet te vergeten eten! Dol op theater, sporten, reizen, strand en Utrecht.