Gado gado is veruit een van mijn favoriete Indonesische gerechten en een die ik heel vaak maak. Het zit vol gezonde verse groenten en in combinatie met een zelfgemaakte warme pindasaus is het gewoon het lekkerst. En dit gado gado recept is super lekker en eenvoudig.

gado gado recept

Gado gado recept

De allereerste keer dat ik een gado gado recept proefde was in Indonesië. We zaten op een boot die richting de Komodo eilanden voer om de beruchte komodovaranen te bekijken. De boot zelf was oud en gehavend, maar goed onderhouden. En binnenin de boot was een piepklein keukentje. Maar het eten dat uit die keuken kwam, was zo lekker! Ik klaag wel eens dat mijn keuken niet groot genoeg is (en dat is belachelijk, want hij is eigenlijk best groot), maar de dame die op de boot kookte, liet zien dat het niet om de grootte gaat, maar om wat je ermee doet!

Dus toen ik thuiskwam wilde ik natuurlijk zelf een gado gado maken. Technisch gezien is gado gado super gemakkelijk, want het bestaat voornamelijk uit gekookte groenten die worden afgekoeld en dan geserveerd met een pittige pindasaus en meestal wat hardgekookte eieren. Wat betreft de rauwe groenten gebruikte ik hier taugé en komkommer. Sperziebonen, broccoli en bloemkool zijn gekookt, maar je kunt gemakkelijk groenten toevoegen of verwijderen die je niet lekker vindt of die je juist heel lekker vindt. Het is een vrij veelzijdig recept.

gado gado recept

Traditioneel gado gado recept

Bij een traditioneel gado gado recept draait alles om de gado gado saus. De eerste keer dat ik de saus maakte, vroeg ik mijn Indonesische vriendin om toe te zien op het maken van het gerecht, maar vooral op het maken van de gado gado pindasaus. Uiteraard kun je ook in de winkel gekochte pindasaus gebruiken, maar als je voor de betere optie wilt gaan dan is deze pindasaus een must om te maken.

Gado gado saus

Voor dit pindasaus recept heb je een kleine keukenmachine of een vijzel nodig. Ik gebruik graag de eerste omdat het resultaat dan makkelijker en gladder is. Je hebt ook aardig wat ingrediënten nodig. Knoflook, sjalotten, ketjap manis, limoensap, garnalenpasta (trassi), chilivlokken, citroengras, komijn, pindakaas, palmsuiker (gula djawa) en sambal.

gado gado recept

Het lijkt misschien een beetje overweldigend, maar uiteindelijk is het niet al te ingewikkeld om te maken. Als je het helemaal zelf wilt maken, kun je zelfs je eigen pindakaas maken, maar ik heb hier voor een pot gekozen. Zelf maken kan echter niet eenvoudiger zijn. Het komt erop neer dat je pinda’s (ongezouten en geroosterd) in een keukenmachine doet en mixt tot de olie uit de noten begint te lopen en je een glad mengsel overhoudt. Zo simpel is het.

De aroma’s vrijmaken

De sleutel tot een echt goede gado-gado saus is het punt waarop de olie een beetje begint te scheiden. Dan weet je dat het klaar is. Het is belangrijk om alle aroma’s genoeg tijd te geven om hun smaak vrij te geven. Gebruik dus ook je neus bij het maken van de saus. Je kunt een scheutje kokosmelk toevoegen als je de saus wat dunner wilt, maar dat is optioneel. Ik vind de pindasaus niet alleen lekker op de gado gado, maar ook om te dippen met kroepoek of rijstwafels. Zo lekker.

gado gado recept

Welke groenten gebruiken

Voor dit gado gado recept heb ik broccoli, bloemkool, taugé, sperziebonen, komkommer, tomaten (wat totaal niet traditioneel is maar ik wel lekker vind) en koriander gebruikt om te serveren. Het is gemakkelijk om te veranderen welke groenten je gebruikt. Als je de hand kunt leggen op waterspinazie zou dat geweldig zijn om toe te voegen. Maar je kunt ook geroosterde paprika of courgette toevoegen als je wilt. Rode kool zou ook een goede knapperige toevoeging zijn. Gekookte zoete aardappel werkt ook goed. Het gerecht is van nature vegetarisch (de garnalenpasta in de pindasaus niet meegerekend!) maar je kunt er zeker kip aan toevoegen. Om het vegetarisch te houden kun je ook gebakken tofu of gebakken tempeh aan het gerecht toevoegen. Als je het echt vegetarisch wilt hebben, verander je natuurlijk ook de saus.

De groenten die gekookt moeten worden, worden kort gekookt en afgespoeld met koud water om ze af te laten koelen tot kamertemperatuur. Ik gebruik graag één pan en kook de groenten gewoon één voor één in gezouten water en haal ze er met een schuimspaan uit zodra ze beetgaar zijn.

Toevoegingen en variaties

In plaats van de garnalenpasta kun je ook vissaus gebruiken. Of – opnieuw als je het vegetarisch wilt – laat je beide weg. De palmsuiker kun je vervangen door bruine suiker of ahornsiroop. In plaats van limoensap is het ook lekker om een beetje tamarindepasta toe te voegen, omdat dat ook een beetje zuur geeft.

Deze Indonesische gado-gado salade is perfect als gezonde avondmaaltijd. Het is veelzijdig, snel (helemaal als je deze snelle satésaus gebruikt) en superlekker. Voor een paleo gado gado kijk je hier.

Kan ik de gado gado van tevoren maken?

Je kunt zeker alle groenten van tevoren koken. Of hak ze ook van tevoren. Bewaar het in een luchtdicht bakje in de koelkast tot gebruik.

gado gado recept

Gado gado met een gado gado pindasaus

4.29 van 7 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenAziatisch

De lekkerste gado gado met een heerlijke gado gado pindasaus!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 45 minuten

4 personen

Ingrediënten

Groente

  • 1 Broccoli in roosjes gebroken
  • 1 Bloemkool in roosjes gebroken
  • 1 Komkommer in plakjes
  • 300 gr Sperziebonen schoongemaakt, door midden gebroken
  • 200 gr tomaat in stukken
  • 100 gr tauge
  • 4 eieren gekookt

Voor de pindasaus

  • 3 aziatische rode sjalotjes gewone rode ui kan natuurlijk ook
  • 3 teentjes knoflook
  • 1/2 tl trassi of shrimp paste verkrijgbaar in de toko
  • 1 stukje sereh of citroengras, in smalle ringetjes
  • 2 grote rode pepers inclusief de zaadjes
  • zonnebloemolie om in te bakken
  • 1/2 tl komijn
  • 1 tl koriander
  • 400 ml water ongeveer
  • 5 el pindakaas met stukjes flinke eetlepels
  • 1/2 el palmsuiker of gula djawa
  • 1 el ketjap manis
  • 2 tl gedroogde chili vlokken
  • 2 tl sambal badjak
  • beetje limoensap

  • Kook alle groentes apart en niet te gaar. Ze mogen nog best wat beet hebben. Rasp de wortel en giet hier het kookwater overheen. Laat uitlekken. Ook de tauge maar even heel kort blancheren en de sperciebonen juist weer wat langer. Zet apart om af te koelen.
  • Snipper de ui en de knoflook en doe samen met de sereh, trassi en de rode pepers in een vijzel. Maal tot je een grove pasta hebt. Verhit de zonnebloemolie in een flinke steelpan. Bak alles tot het goed begint te ruiken maar zorg dat het niet verbrand.
  • Doe de komijn en de koriander erbij en bak deze even kort mee.
  • Giet het water erbij en pureer met een staafmixer tot een gladde puree. Voeg vervolgens de pindakaas, palmsuiker, ketjap manis, gedroogde chilivlokken, sambal en de limoen toe en roer alles goed door tot het de gewenste dikte heeft. Is het te dun doe er dan wat meer pindakaas bij.
  • Je pindasaus is klaar als de olie er een beetje los van komt. Dit kun je goed zien op de foto’s.
  • Serveer de gado gado door op een groot bord alle groentes te rangschikken. Doe de satesaus in het midden en doe hier de gekookte eitjes op.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 396kcal | Koolhydraten: 49g | Eiwit: 23g | Vet: 16g | Verzadigd vet: 4g | Meervoudigd onverzadigd vet: 4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 7g | Transvet: 0.02g | Cholesterol: 171mg | Natrium: 446mg | Kalium: 1740mg | Vezels: 14g | Suiker: 23g | Vitamine A: 8568IU | Vitamine C: 258mg | Calcium: 223mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.