Hasselback aardappelen zijn niet alleen heel erg lekker; ze zien er ook nog eens heel gezellig uit en zijn ideaal voor het opnemen van bepaalde smaken. Hoe je ze maakt, dat zie je hier!

Zelf de lekkerste hasselback aardappeltjes maken | simoneskitchen.nl

Hasselback aardappelen maken

Je hebt er ongetwijfeld wel eens van gehoord, maar het maken van hasselback aardappelen is eigenlijk heel eenvoudig om te doen. Het enige dat je nodig hebt is een scherp mes en natuurlijk die aardappelen.

Waarom heet het hasselback?

De naam van deze gezellige aardappeltjes komt uit Zweden en is afgeleid van het woord Hasselbacken. Hasselbacken was het eerste Zweedse restaurant waar deze aardappelen werden geserveerd en de naam komt daar dus ook vandaan.

Hasselback aardappeltjes maken | simoneskitchen.nl

Ideaal om smaken in te verstoppen

Het fijne van dit aardappelgerecht is dat je heel makkelijk allerlei smaken erin kunt verwerken. Want door al die plakjes heb je veel meer oppervlak dan met een normale gebakken aardappel. Ideaal dus om met de feestdagen wat extra’s te doen. Hier gebruikten we monchou en uitgebakken chorizo om er een extra niveau aan het gerecht te geven.

In dit recept hebben we de aardappels niet voorgekookt. We hebben ze direct in de oven gegaard en dus al meteen ingesneden. Dat werkt prima. Wil je ze van tevoren al grotendeels klaar hebben omdat je een etentje hebt? Dan kun je de aardappels eerst koken terwijl ze nog heel zijn. Kook ze voor ongeveer 10-12 minuten.

Dan haal je ze uit de pan, laat uitstomen en je snijdt er dunne plakjes in. Zorg dat de aardappelen nog aan de onderkant vast zitten. Je snijdt ze voor ongeveer 2/3 in. Leg ze nu op een bakplaat en doe er wat olie of boter overheen.

Hasselback aardappeltjes met chorizo vulling | simoneskitchen.nl

Hasselback aardappelen uit de oven

Het afbakken van de hasselback aardappelen in de oven duurt in dat geval ook niet zo lang. Je hebt dan ongeveer 30-40 minuten nodig om alles mooi te garen.

Serveer de aardappelen met nog wat extra boter of kruidenboter als ze nog warm zijn of maak de romige chorizovulling voor erop.

Voor nog meer kerstbijgerechten check je hier! Ik maakte ook een hasselback pompoen!

Zelf de lekkerste hasselback aardappeltjes maken | simoneskitchen.nl

Aardappeltjes uit de oven met een romige chorizo vulling

5 van 1 stem
GangBijgerecht
KeukenKerst

Heerlijke ingekerfde aardappeltjes uit de oven met een zachte laag mon chou en uitgebakken chorizo. Met deze piepers ga je gegarandeerd je gasten imponeren.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 1 uur
totaal 1 uur 5 minuten

4 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 8-12 vastkokende aardappeltjes schilletjes schoon geboend
  • 1 takje rozemarijn de naaldjes even loshalen
  • 80 gr boter in kleine klontjes gesneden
  • 50 ml olijfolie
  • 1 pakje Mon Chou roomkaas
  • 1 scheutje knoflookolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • 10 dunne plakjes chorizo
  • zout en peper

  • Verwarm de oven voor op 200°. Laat de klontjes boter in de olijfolie in een braadslee even smelten in de oven. Snij de aardappeltjes voor twee derde in de breedte in. Maak plakjes van ongeveer 2 mm dik en doe in iedere aardappel drie tot vier naaldjes rozemarijn tussen de schijfjes. Leg de aardappeltjes in de gesmolten boter en zet de braadslee een uurtje in de oven. Lepel iedere twintig minuten wat van het bakvocht over de aardappeltjes.
  • Bak in een koekenpan de plakjes chorizo krokant en laat ze even uitlekken op keukenpapier. Hak de krokante plakjes vervolgens tot een fijne crumble.
  • Meng de mon chou in een kom met de knoflookolie, paprikapoeder, gehakte chorizo en peper en zout. Hou een klein beetje chorizo kruim apart.
  • Haal de aardappels uit de oven en schep op iedere hete pieper een lepeltje van de mon chou crème. Besprenkel de mon chou met het laatste beetje chorizo kruim

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 620kcal | Koolhydraten: 61g | Eiwit: 9g | Vet: 39g | Verzadigd vet: 17g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 16g | Transvet: 1g | Cholesterol: 72mg | Natrium: 274mg | Kalium: 1484mg | Vezels: 8g | Suiker: 4g | Vitamine A: 1105IU | Vitamine C: 67mg | Calcium: 72mg | Ijzer: 3mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.