Halloumi begint steeds populairder te worden en daarmee beter verkrijgbaar dan voorheen. Maar wat is halloumi nu precies, waar gebruik je het voor en waar kun je het vinden?

Wat is halloumi

Wat is halloumi?

Wanneer hoorde ik voor het eerst van halloumi? Dat is best alweer wat jaartjes geleden en het was op een Amerikaans blog, maar ik was meteen geïntrigeerd. Kaas die je kon grillen of bakken. Dat klonk toch wel heel erg goed. Eer dat ik mijn eerste halloumi kon eten ging er echter nog aardig wat tijd overheen want overal verkrijgbaar was het in die tijd niet.

Het is inmiddels redelijk algemeen geworden en je vindt het nu over het algemeen makkelijk in de betere supermarkten. Maar laat dat je niet tegenhouden om het een keer zelf te maken.

Maar ondanks de toenemende bekendheid weet niet iedereen wat ze kunnen doen met halloumi. Daarom wat meer informatie over dit witte kaasje.

Herkomst

Halloumi is een traditioneel cypriotische kaas die ook populair is in het Midden Oosten en Griekenland. Het is gemaakt van een mix van geiten- en schapenmelk, hoewel er ook halloumi te vinden is die gemaakt is van koeienmelk. Ik maakte het zelf van koeienmelk en dat ging eigenlijk prima.

Halloumi | simoneskitchen.nl
Eigengemaakte halloumi

Smeltpunt

Het fijne van halloumi is dat het een heel hoog smeltpunt heeft. Hierdoor is het ideaal om te grillen of frituren. Wat ook bijzonder is aan halloumi dat er geen zuren of zuur producerende bacteriën gebruikt worden om de kaas te produceren.

De kaas is wit, met een duidelijk gelaagde structuur en lijkt iets op mozzarella. Niet zo zeer qua structuur maar wel qua looks. Halloumi is van zichzelf behoorlijk zout en wordt opgeslagen in natuurlijke sappen met zout water.

Saganaki cheese

Halloumi wordt traditioneel, bijvoorbeeld, veel gebruikt voor het maken van saganaki cheese (mijn favoriet als we in Griekenland zijn) maar ook als ingredient in salades of in gegrilde vorm met groentes. Cyprioten eten halloumi in de zomermaanden vaak met watermeloen of in combinatie met een plak gerookt varkensvlees of lams worstjes.

Het hoge smeltpunt komt doordat de verse gestremde melk verwarmt wordt voordat het gevormd wordt en in gezouten water wordt geplaatst. Halloumi is traditional een halve cirkelvorm, ongeveer het formaat van een portemonnee en weegt 220 tot 270 gr. Het vetgehalte is ongeveer 25% nat gewicht en 47% van het droge gewicht met ongeveer 17% eiwit. Door de stevige structuur wil het nog wel eens piepen als je er op bijt.

Traditioneel ambachtelijk gemaakte halloumi is van ongepasteuriseerde schapen en geiten melk. Gerijpte halloumi is ook populair; naarmate de kaas ouder wordt wordt het droger, sterker en nog zouter. Het wordt bewaard in zijn eigen zout oplossing.

Verkrijgbaarheid:

Zoals gezegd kun je het tegenwoordig goed verkrijgen bij de supermarkt. Nog niet zo lang geleden was dat absoluut niet het geval en moest je echt zoeken. Nu is het bijna overal te vinden in het kaasschap in de koeling. Is dat bij jou nu niet het geval dan is de Turkse supermarkt meestal een goede plek om te zoeken.

Hier vind je alle recepten terug die ik met dit veelzijdige kaasje heb gemaakt.

Delen is fijn!