Wat is halloumi?
Halloumi begint steeds populairder te worden en daarmee beter verkrijgbaar dan voorheen. Maar wat is halloumi nu precies, waar gebruik je het voor en waar kun je het vinden?
Wat is halloumi?
Wanneer hoorde ik voor het eerst van halloumi? Dat is best alweer wat jaartjes geleden en het was op een Amerikaans blog, maar ik was meteen geïntrigeerd. Kaas die je kon grillen of bakken. Dat klonk toch wel heel erg goed. Eer dat ik mijn eerste halloumi kon eten ging er echter nog aardig wat tijd overheen want overal verkrijgbaar was het in die tijd niet.
Het is inmiddels redelijk algemeen geworden en je vindt het nu over het algemeen makkelijk in de betere supermarkten. Maar laat dat je niet tegenhouden om het een keer zelf te maken.
Maar ondanks de toenemende bekendheid weet niet iedereen wat ze kunnen doen met halloumi. Daarom wat meer informatie over dit witte kaasje.
Herkomst
Halloumi is een traditioneel cypriotische kaas die ook populair is in het Midden Oosten en Griekenland. Het is gemaakt van een mix van geiten- en schapenmelk, hoewel er ook halloumi te vinden is die gemaakt is van koeienmelk. Ik maakte het zelf van koeienmelk en dat ging eigenlijk prima.
Smeltpunt
Het fijne van halloumi is dat het een heel hoog smeltpunt heeft. Hierdoor is het ideaal om te grillen of frituren. Wat ook bijzonder is aan halloumi dat er geen zuren of zuur producerende bacteriën gebruikt worden om de kaas te produceren.
De kaas is wit, met een duidelijk gelaagde structuur en lijkt iets op mozzarella. Niet zo zeer qua structuur maar wel qua looks. Halloumi is van zichzelf behoorlijk zout en wordt opgeslagen in natuurlijke sappen met zout water.
Saganaki cheese
Halloumi wordt traditioneel, bijvoorbeeld, veel gebruikt voor het maken van saganaki cheese (mijn favoriet als we in Griekenland zijn) maar ook als ingredient in salades of in gegrilde vorm met groentes. Cyprioten eten halloumi in de zomermaanden vaak met watermeloen of in combinatie met een plak gerookt varkensvlees of lams worstjes.
Het hoge smeltpunt komt doordat de verse gestremde melk verwarmt wordt voordat het gevormd wordt en in gezouten water wordt geplaatst. Halloumi is traditional een halve cirkelvorm, ongeveer het formaat van een portemonnee en weegt 220 tot 270 gr. Het vetgehalte is ongeveer 25% nat gewicht en 47% van het droge gewicht met ongeveer 17% eiwit. Door de stevige structuur wil het nog wel eens piepen als je er op bijt.
Traditioneel ambachtelijk gemaakte halloumi is van ongepasteuriseerde schapen en geiten melk. Gerijpte halloumi is ook populair; naarmate de kaas ouder wordt wordt het droger, sterker en nog zouter. Het wordt bewaard in zijn eigen zout oplossing.
Verkrijgbaarheid:
Zoals gezegd kun je het tegenwoordig goed verkrijgen bij de supermarkt. Nog niet zo lang geleden was dat absoluut niet het geval en moest je echt zoeken. Nu is het bijna overal te vinden in het kaasschap in de koeling. Is dat bij jou nu niet het geval dan is de Turkse supermarkt meestal een goede plek om te zoeken.
Hier vind je alle recepten terug die ik met dit veelzijdige kaasje heb gemaakt.
picnic en jumbo verkopen het ook
Hoi,Simone.
Halloumi is tijdens de Griekse weken van lidl in elke lidl verkrijgbaar.
Groetjes.
Dankjewel Herman!
Het is tegenwoordig bij de AH verkrijgbaar
Ja thanks. Dat weet ik…:)
Hoihoi,
Hier nog een halloumi freak! Hier in de omgeving van Leiden is halloumi veel op de Leidse markt te vinden bij de verschillende kaasboeren en de Marokkaanse marktkraampjes. De Leidse markt is op woensdag en zaterdag in het centrum van Leiden!
Hoihoi
Zit net online te bestellen bij Albert Heijn en daar hebben ze ‘m ook (merk: Dodoni), dus neem aan inmiddels ook bij de gewone AH winkels. Het bevat koemelk, schapenmelk en geitenmelk.
He dat is goed om te weten! Dank je wel!
Klopt, AH verkoop het ook. Waarschijnlijk niet in alle winkels. Dodoni Halloumi, 43+, 225 gr en kost nu €2,99.Â
Ik ben ook dol op haloumi !!! Verwerk ham vaak bij mijn groentegerechten.
Maar ik snap alleen dat stukje over het vet% niet goed. Is dat nu een vette kaas of niet?
Groetjes Julie
Het is een redelijk vette kaas Julie. Maar ik zit dat stukje net te lezen over vet en snap het zelf niet eens meer… Hahaha… Ik ga het opzoeken maar volgens mij ligt het vetpercentage rond de 60%
Vorige week bij de Jumbo in Wolvega gekocht.
Dankjewel voor de aanvulling Wendy!
Dekamarkt, Middenwaard, Heerhugowaard
Al jaren koop ik dit kaasje bij De Kaasspecialist van Renkema in Amersfoort. Zij hebben altijd alles wat ik op kaasgebied zoek en mochten ze het niet op voorraad hebben, dan weet de zoon altijd een alternatief te vinden
Dankjewel voor de tip Pieter….;)
Bij Nuri Genco supermarket on de Rijnstr 47 te verkrijgen.I
Weet iemand toevallig ook een adresje in Amsterdam?
Ik zit ook in Buiten en heb het ook regelmatig bij de C1000 gekocht! ( En ook bij de winkel die Eerst koken noemde…!)
Het wordt steeds makkelijker verkrijgbaar en is erg lekker op BBQ of grill 🙂
Kijk dat is ook weer goed om te horen Sonja! Ik ga de C1000 ook eens napluizen. Moet zeggen dat ik in de supermarkt eigenlijk standaard al niet eens zoek omdat het er meestal niet is. Blijkbaar heeft albert heijn tegenwoordig ook een soort kaas die ermee te vergelijken is, maar weer anders heet… Zal ik ook eens beter naar kijken!
Ah, je zit in Buiten? Ik ook. 🙂 Die nieuwe winkel op het hoekje en einde van de winkelstraat heeft het absoluut, want daar kom ik. Ik bedoel die hoek waar ook die kaashandel en nu de handyman zitten.
Ja ik weet welke je bedoelt… Daar kom ik namelijk ook! Nou, heb ik dan echt met mijn neus zitten kijken of wellicht was het toevallig net op toen ik er was maar ik ga er van de week meteen weer even neuzen….!
Toevallig, ik heb er nu ook een blog over staan! maar eh, hier in Almere kopen we dat toch gewoon bij de Turkse supermarkt? Die bij station Almere centrum bv heeft altijd drie verschillende merken liggen.
O echt?? De turkse supermarkt hier in Buiten heeft het dus niet.. Hahaha.. Ik ga van de week eens kijken bij die in Almere stad… Daar kom ik niet zo vaak, zoveel moge duidelijk zijn. Thanks voor de tip!
Ja, dat weet ik. Dan lees ik weer online of in een tijdschrift van een leuke zaakje en dan denk ik waarom niet in Utrecht??
Maar je hebt gelijk, ik moet gewoon eens gaan. Eerst wat adresjes noteren, ov-chipkaart opladen, route plannen en navigatie aan!! hahaha.
Nouuuu, hier in het altijd bruisende Maarssenbroek is het ook vaak drama hoor wbt lekkere en bijzondere ingrediënten. Hahaha. Dan moet ik ook naar Utrecht of bestellen.
Op de een of andere manier ga ik niet zo snel naar A’dam hoewel dat met de trein best vlot te bereiken is.
Denk dat het komt omdat ik daar gewoon niet goed de weg weet. Voel me daar altijd een beetje toerist in eigen land! LOL
Wat natuurlijk ook best wel weer leuk is voor de verandering.. 😉 Er zitten een hoop leuke (en lekkere) adresjes in Amsterdam hoor…. 🙂
Hoi Simone,
Wat een interessant stukje, wij eten het hier ook af en toe. Ik koop het meestal bij de Sligro, maar zelf maken lijkt me helemaal super. Het ziet er ook veel mooier uit dan het vierkante stuk in plastic….. Kijk dus uit naar je recept!
Ben ook benieuwd of het in Beverwijk te krijgen is, dat is hier niet zo heel ver vandaan.
Groet, Karin
Dank je wel Karin! Ja en ik zal je vertellen dat het ook veel lekkerder is , de zelfgemaakte versie. Mijne was iets te los, doordat ik hem niet lang genoeg geperst had, maar het grappige was dat het smeltpunt weer veel hoger lag als de winkel variant… Recept komt er zo snel mogelijk aan!
De eerste keer dat ik erover las was ook jaren geleden. Door Niigella Lawson. Was toentertijd ook op zoek gegaan en heb het toen online besteld. Hier: http://www.finefoods-online.com/halloumi-grilkaas-uit-cyprus-koemelk-met-munt.html
Maar de kaasboer hier in het winkelcentrum heeft het nu ook. Het begint steeds makkelijker verkrijgbaar te worden volgens mij. En anders laat je je kaasboer het voor je bestellen.
Thanks voor de link ook Tesa. Ja volgens mij raakt het wel iets meer ingeburgerd maar hier in Almere is dat altijd een heeeeeeel langdurig process jammer genoeg. En ik kom gelukkig dan vaak genoeg in Amsterdam om het gewoon daar te halen.. 😉
Toevallig gisteravond als snack plakken halloumi gebakken (en besmeerd met sambal)
Maar tijdens bakken bedacht ik me dat m’n moeder (geen vegetariër, maar niet zo dol op vlees) voor haarzelf bij de maaltijd een centimeter-dikke plak Goudse kaas bakte. En dat dat toen ook niet uitliep. Zou dat dan oude kaas zijn geweest?
Je kunt inderdaad vaak gewone kaas ook bakken Paul. Ik eet het nog wel eens ipv vlees bij een gerecht als Hete bliksem.. 😉 Lekker ouderwets. Vaak wordt een dergelijke kaasplak wel in een laagje gezet om meteen smelten te voorkomen. Die van mij doe ik meestal door de sesamzaadjes heen halen. Lekker en extra krokant. Hoe ouder de kaas, hoe hoger het smeltpunt zal liggen. De structuur blijft echter wel totaal anders van halloumi of van gewone goudse..
Ik ga volgende week naar Beverwijk. Eens kijken of ik het daar kan krijgen. Grappig want vanmorgen bedacht ik me om het misschien zelf te gaan maken, maar heb geen verse melk in huis…..
Laat even weten als je het vind in Beverwijk Es. Ik denk haast van wel hoor want volgens mij haalde Sabina het ook daar, maar ik hoor het wel!