Altijd als ik naar Griekenland ga is het eerste wat ik daar eet een Griekse salade. Mijn recente bezoek aan Karpathos was daar geen uitzondering op!

Griekse salade

Griekse salade

Het maken van een Griekse salade is natuurlijk niet ingewikkeld. Het enige wat je ervoor nodig hebt zijn goede ingrediënten. Dat betekent dus dat je op zoek moet naar echt lekkere tomaten, goede olijven en een goede extra virgin olijfolie. Liefst natuurlijk een Griekse olijfolie want dat hoort er wel bij, maar een beetje valsspelen met een olijfolie uit een ander land kan natuurlijk ook.

Variaties maken op de Griekse salade is niet ingewikkeld. Het is natuurlijk een perfecte basissalade. In Griekenland at ik dit keer overigens ook een dakos salade. Die kende ik voorheen niet maar vond ik ook echt heerlijk. Ik zal daar binnenkort ook het recept voor delen. Deze is een van de recepten van het wensenlijstje dat is ingediend.

Griekse salade

Echte feta

Wat overigens ook echt heel belangrijk is, is het gebruiken van goede feta. Je kunt tegenwoordig allerlei soorten hiervan kopen. Light of witte kaas.. Eerlijk gezegd vind ik die niet te eten. Smakeloos. Rubberachtig. Niet perse wat je wilt eten. Goede feta is niet goedkoop. Maar niks is goedkoop vandaag de dag, dus als je het dan toch gaat eten, kun je maar beter gaan voor de echte.

In Griekenland kun je genieten van de lekkerste tomaten, die zijn gerijpt in de zon. In Nederland moet je daar net wat harder voor zoeken. Ik gebruikte in deze Griekse salade roma tomaten. Ik vind die over het algemeen lekkerder dan Nederlandse tomaten, maar zoek gewoon voor jezelf lekkere tomaten uit.

Serveer de Griekse salade vervolgens als lunch of als bijgerecht. Ook perfect voor de barbecue!

Choriatiki

De Griekse naam voor de Griekse salade is choriatiki. Dus als je dat in Griekenland op de kaart ziet staan, weet je dat je goed zit!

Welke kruiden gaan er over de Griekse salade?

In dit geval gebruikte ik alleen de oregano maar er worden vaak zogeheten ‘Griekse kruiden’ over de feta gestrooid. Dat zijn oregano, munt, dille, basilicum, kaneel, koriander en komijn. Je kunt de salade dus krijgen met verschillende soorten kruiden.

Kun je de Griekse salade goed bewaren?

Ja en nee. Op zich is de basis van komkommer, tomaat en olijven goed te bewaren. Ik vind zelf dat feta – eenmaal uit de verpakking – snel minder lekker wordt. Dus wil je het van tevoren klaarmaken, voeg de feta dan op het laatste moment toe. Wil je het wel helemaal klaar maken bewaar dan maximaal 2 dagen in de koeling.

Is een Griekse salade gezond?

Ja absoluut. Er zitten gezonde vetten in van de olijven en de olijfolie. Er zit ook vitamine A, C, kalium en ijzer in. Dat gezegd hebbende; teveel feta is natuurlijk niet perse een hele goede toevoeging aan je eten, maar in combinatie met de Griekse salade is het prima te doen.

Tomaten voor Griekse salade

Welke tomaten gebruik ik voor een Griekse salade?

Je kunt elke tomaat gebruiken die je wilt, maar zorg wel dat het lekkere tomaten zijn. Dat betekent vaak niet de waterige tomaten die je het hele jaar in de supermarkt kunt kopen. Zongerijpte tomaten uit eigen tuin zijn natuurlijk het allerlekkerste maar ik vind de roma tomaten die je in de supermarkt kunt kopen vaak het beste.

Vaak kun je aan de kleur al zien of de tomaat lekker is. Die fletse kleur tomaten kun je beter laten liggen.

Ik heb weleens een Griekse salade gekregen met bonen erin. Hoe zit dat?

Zoals dat vaak gaat met traditionele recepten kun je ook bij de Griekse salade vaak verschillende versies krijgen afhankelijk van waar je je bevindt in het land. Zo is de basis komkommer, olijven, tomaten en feta, maar je kunt er vervolgens ook versies van vinden met bonen, peterselie, groene pepers, kappertjes, paprika en andere soorten kaas.

Griekse salade

Griekse salade

Nog geen review
GangSalade
KeukenGriekse keuken

Super eenvoudig maar zo lekker!
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 10 minuten
totaal 10 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 200 gr feta
  • 1/2 komkommer
  • 5 grote tomaten in stukken
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 100 gr Griekse olijven

  • Snij de tomaten in stukken. Was de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snij de komkommer in plakjes of maantjes naar wens.
  • Neem een kom of schaal en verdeel hier de tomaten en komkommer over. Doe de olijven erbij en besprenkel het geheel met olijfolie.
  • Serveer de salade met het blok feta erop (of verkruimel de feta eroverheen)
  • Bestrooi met de oregano

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 348kcal | Koolhydraten: 8g | Eiwit: 15g | Vet: 29g | Verzadigd vet: 14g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 10g | Cholesterol: 89mg | Natrium: 1922mg | Kalium: 197mg | Vezels: 2g | Suiker: 1g | Vitamine A: 702IU | Vitamine C: 3mg | Calcium: 538mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Nog meer Griekse recepten

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.