Krijg je straks vegan gasten aan de kersttafel of ben je zelf wellicht vegan, maar wil je wel een showstuk om te serveren? Dan is deze gevulde bloemkool voor jou! De smaken zijn heerlijk en lekker winters en het maken vergt wel even wat tijd maar is niet heel erg moeilijk.

Vegan hoofdgerecht met gevulde bloemkool | simoneskitchen.nl

Vegan hoofdgerecht – gevulde bloemkool

Alweer een flink aantal weken geleden vroeg ik in de wekelijkse nieuwsbrief of er nog wensen waren voor de kerstrecepten. Ik zou de week erna met Tom een kerstkooksessie inlassen en het was dus het ideale moment om suggesties te vragen. Een van de vragen die langskwam was of ik een vegan hoofdgerecht kon bedenken.

Veel van de gerechten rondom kerst draaien vaak om vlees. De gebraden kalkoen, een gebakken beenhammetje, gerookte zalm… Noem het maar op. Tijd dus om daar eens over na te denken. Want je wilt niet gewoon een bak sla serveren natuurlijk. Het moet wel een beetje feestelijk zijn en nog leuker als het ook nog een pronkstuk is.

Gevulde bloemkool met kastanjepuree | simoneskitchen.nl

Ik hoefde er niet eens echt heel lang over te denken, want een gevulde bloemkool stond al een tijdje op mijn wensenlijstje en dat leek op het ideale gerecht voor de kerstdagen. En het is een ideaal vegan hoofdgerecht.

Kastanjepuree

Kastanjepuree kun je zelf maken maar ik had nog een blik staan en dat heb ik hier gebruikt. Rond de kerstdagen is het meestal goed verkrijgbaar. Ik gebruikte kastanjepuree die bij de Albert Heijn vandaan kwam. Naturel. Er zit verder niks in (dus geen gezoete variant kopen!). Heerlijk voor in de bloemkool. Zorg wel dat je goed proeft voor je de vulling in de bloemkool spuit. Het moet echt wel goed op smaak zijn.

Aandachtspuntjes tijdens het maken van de gevulde bloemkool

Let tijdens het maken van de gevulde bloemkool op dat je de stam niet te ver wegsnijdt. Het is hetgeen de bloemkool bij elkaar houdt. Plus als je het gaat koken zul je zien dat het ook wat slapper wordt. Dus let daar op als je gaat snijden.

Kies vervolgens een pan uit die groot genoeg is voor de hele bloemkool. Ga niet proppen maar zorg dat je pan groot genoeg is. Een soeppan is meestal voldoende of een grote braadpan als je die hebt. Kook de bloemkool voor ongeveer 7-10 minuten in zijn geheel en haal het er dan uit met twee spatels of twee grote lepels. Zet apart om droog te stomen. Je wilt niet dat je gevulde bloemkool zometeen waterig is.

De paddestoelen bak je goed gaar en laat het vocht zo veel mogelijk verdampen. Pureer met de walnoten en de kastanjepuree tot een glad geheel en spuit dit met een spuitzak tussen alle hoekjes en gaatjes van de bloemkool. Breng de vulling trouwens goed op smaak voor je het in de spuitzak doet. Het is bepalend voor de smaak van je vegan hoofdgerecht dus let daar op!

Ook geschikt als bijgerecht

Natuurlijk kun je de gevulde bloemkool ook prima serveren als bijgerecht bij een mooi stuk vlees.

Check hier een volledig vegan kerstmenu

Vegan hoofdgerecht met geroosterde bloemkool | simoneskitchen.nl

Geroosterde en gevulde bloemkool

4.41 van 5 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenVegan

Een heerlijk vegan hoofdgerecht waar je zeker geen flater mee slaat!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur

4 personen

Ingrediënten

Voor de vulling

  • 150 gr kastanjepuree
  • 150 gr kastanjechampignons
  • 75 gr walnoten
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook
  • paar blaadjes salie
  • paar takjes rozemarijn alleen de naalden
  • 1/2 tl nootmuskaat
  • peper en zout
  • 3 el hazelnoten gehakt
  • paar takjes verse peterselie gehakt

  • Snij het bloemkoolblad eraf. Keer de bloemkool om en snij voorzichtig de stam eruit maar zorg ervoor dat alles nog wel bij elkaar blijft zitten.
  • Breng een grote pan met water met zout aan de kook (de bloemkool moet erin passen) en doe de bloemkool erin. Kook voor ongeveer 7 minuten. Haal de bloemkool met twee spatels met gaatjes erin eruit en zet apart om droog te stomen.
  • In een grote koekenpan bak je de ui met de knoflook en de verse kruiden gaar. Voeg de paddenstoelen toe en bak het geheel tot gaar. Als er veel vocht uit de paddenstoelen komt laat die dan even uitlekken in een zeef.
    Doe met de kastanjepuree en de walnoten in de keukenmachine en draai tot het een glad geheel is geworden. Breng goed op smaak met zout en peper en nootmuskaat.
  • Doe over in een spuitzak en begin met het vullen van de bloemkool. Leg eerst de bloemkool op zijn kop en vul de onderkant goed in elk gaatje waar je met de spuitzak in kunt. Tussen de roosjes, in het gat van de stam enzovoort. Draai de bloemkool weer terug en zet op een bakplaat. Als je nog gaatjes ziet spuit dan ook die vol met de puree.
  • Verwarm de oven voor op 200˚C. Wrijf de top van de bloemkool goed in met olijfolie. Zet in de oven voor ongeveer 45 minuten of tot goudbruin.
  • Zet de bloemkool voor serveren op een mooie schaal en bestrooi met de gehakte hazelnoten en de peterselie

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 457kcal | Koolhydraten: 32g | Eiwit: 9g | Vet: 35g | Verzadigd vet: 4g | Natrium: 48mg | Kalium: 953mg | Vezels: 6g | Suiker: 5g | Vitamine C: 88mg | Calcium: 81mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Check ook deze kerstrecepten

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.