Geroosterde wortels met honing en geitenkaas
Dit makkelijke gerecht van geroosterde wortels met honing en met heerlijke romige geitenkaas is een perfect avondmaal. Het duurt niet lang om te maken (uiteraard moet het in de oven, maar je hoeft er niet de hele tijd op te letten) en is heerlijk met wat gebakken aardappeltjes en gebraden kip.
Geroosterde wortels met honing en geitenkaas
Dit makkelijke bijgerecht maakte ik eeuwen geleden voor het eerst. Het was toe aan een remake dus ik heb de geroosterde wortels met honing onlangs opnieuw gemaakt, een paar dingen veranderd om het nog lekkerder te maken en hier is het resultaat!
Om het gerecht te maken heb je natuurlijk wortels nodig. Wat voor soort wortelen is aan jou. Ik heb hier baby worteltjes gebruikt, maar je kunt ook regenboogwortel of gewone wortels gebruiken. Wel handig om dikkere exemplaren in de lengte doormidden te snijden. Op die manier duurt het roosteren niet te lang. Omdat baby worteltjes dunner zijn en kleiner was dat hier niet nodig.
Lekker zoet
Roosteren brengt de natuurlijke zoetheid van de wortelen naar boven en maakt ze nog lekkerder. Ik leg ze in een ovenschaal die breed genoeg is om ervoor te zorgen dat ze in één laag liggen. Ik besprenkel ze met een beetje olijfolie en wat honing of ahornsiroop en rooster de wortelen vervolgens een half uur.
Check wel goed of de wortel gaar is. Wortelen kunnen er lang over doen, dus wees geduldig. Als ze gebakken zijn, haal ik ze uit de oven en strooi er wat pittige geitenkaas over. De verkruimelde geitenkaas smelt een beetje over de warme wortels en is daardoor superlekker.
Variaties en toevoegingen
Hoewel dit een super makkelijk bijgerecht is, kun je er natuurlijk dingen aan toevoegen. Ik voeg graag wat knapperige noten zoals pecannoten toe aan het gerecht. De pecannoten kunnen samen met de wortels worden geroosterd of je kunt ze na het roosteren over de wortel strooien. Pijnboompitten zouden ook heerlijk zijn en je kunt eventueel een beetje balsamico glazuur toevoegen na het roosteren. Een beetje verse tijm zou ook een geweldige toevoeging zijn en als je geen fan bent van geitenkaas kun je dat zeker vervangen door feta. Of ga voor blauwe kaas als je dat wilt.
Geroosterde wortels met honing en geitenkaas
Ingrediënten
- 400 gr baby wortels
- 75 gr geitenkaas
- 2 el olijfolie
- 1 el honing of ahornsiroop
- zout en peper
- 50 gr pecannoten
- 1 takje tijm alleen de blaadjes
- Warm de oven voor op 180˚C
- Maak de wortel schoon en snij dikke exemplaren in de lengte doormidden. Leg ze in een ovenschaal of op een bakplaat in een enkele laag.
- Besprenkel met de olijfolie en de honing en wat peper en zout. Gebruik je tijm dan kun je die er nu ook overheen doen. Rooster in de oven voor ongeveer 30 minuten of tot ze zacht en gaar zijn.
- Verkruimel de geitenkaas over de nog warme wortels en verdeel de pecannoten erover.
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.