Zodra de dagen korter worden en de temperatuur lager, krijg ik trek in pompoensoep. Al tijdens het koken loopt het water me in de mond, maar geduld is een schone zaak. Want hoe meer liefde je in deze geroosterde pompoensoep stopt, hoe lekkerder hij wordt. Je moet dus even wachten tot je kan aanvallen, maar het makkelijke recept voor de geroosterde pompoensoep maakt dat meer dan goed. En met de parmezaanse kaas erop is het helemaal een groot feest.

geroosterde pompoensoep met parmezaan

Geroosterde pompoensoep zelf maken

Pompoen is natuurlijk een perfect ingrediënt voor het najaar. De smaak alleen al laat me denken aan de regen tegen het raam en kaarsje op tafel. Dit recept voor geroosterde pompoensoep is net weer even anders doordat je de soep maakt in de pompoen zelf.

Het recept voor deze heerlijkheid zag ik voor het eerst bij BBC Good Food. Ik heb het iets aangepast. Niet zozeer qua ingredienten maar meer qua bereiding. Hoe lang je bezig bent met dit recept ligt een beetje aan het formaat van je pompoen maar hou zeker wel een uur of twee aan voor het hele proces.

Dat gezegd hebbende; het is geen ingewikkeld recept, maar kost gewoon een beetje tijd voor de pompoen gaar is in de oven. En hoe groter je pompoen des te langer deze moet roosteren.

Geroosterde pompoensoep

Roosteren van de pompoen

Om de geroosterde pompoensoep te maken begin je met het schoonmaken van de pompoen. Is de pompoen aan de onderkant niet helemaal recht, snij daar dan een dun plakje af zodat ie straks goed stevig staat. Verwijder een dekseltje en haal de zaden en de draden uit de binnenkant weg.

Wrijf nu de pompoen eerst een beetje in aan de binnenkant met een beetje olijfolie en bestrooi met peper en zout. Zet de pompoen op een bakplaat en rooster eerst zonder vulling voor ongeveer een half uur. Dan komt het proces al een beetje op gang om de pompoen te garen.

Romige vulling

Ondertussen begin je met de romige vulling. Hiervoor neem je een klein steelpannetje waarin je een beetje olie verhit. Bak de knoflook op niet te hoog vuur eventjes op en voeg dan de slagroom, melk en de tijm toe. Gebruik ruim peper en zout.

Na een half uur in de oven haal je de pompoen eruit en je giet je hete melkmengsel erin. Roer nu 50 gram van de geraspte parmezaan erdoor en dek af met je pompoendeksel. Rooster in de oven nu op 150˚C voor ongeveer een uur. Check hoe de pompoen er voor staat door aan de binnenkant even te prikken met een mes of vork. Gaat die er makkelijk in, dan is je pompoen gaar. Let wel op dat je geen gaatje prikt in de buitenkant want je wilt natuurlijk niet dat alles eruit lekt.

Geroosterde pompoensoep met parmezaan

Nog even roosteren

Zodra de pompoen gaar is, haal je m weer uit de oven. Verhoog de temperatuur nu tot 200˚C. Strooi de overgebleven parmezaan over de bovenkant en nog wat zwarte peper. Zet weer in de oven en laat nog even roosteren tot het lichtbruin begint te kleuren.

Serveer de geroosterde pompoensoep met wat tijmblaadjes aan de bovenkant en nog wat geraspte kaas.

Liefhebber van pompoen?

Check dan zeker ook even deze pompoenrecepten:

geroosterde pompoensoep met parmezaan

Geroosterde pompoensoep met parmezaan en tijm

5 van 1 stem
GangSoep
KeukenHollandse keuken

Hoe lang het uiteindelijk duurt voor je pompoen goed gaar is, ligt volledig aan het formaat van je pompoen. Check het dus goed!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 2 uur
totaal 2 uur 15 minuten

6 personen

Ingrediënten

  • 1 pompoen van ong 1,5 kg
  • 300 ml slagroom
  • 150 ml melk
  • 3 tenen knoflook fijn gehakt
  • 2 tl tijm blaadjes
  • 85 gr geraspte parmezaanse kaas

  • Verwarm de oven op 180˚ C. Snij de deksel van de pompoen en schep de zaden en draden eruit. Zet de pompoen op een bakplaat. Wrijf aan de binnenkant in met wat olijfolie en bestrooi met peper en zout. Rooster de pompoen ongeveer 30 minuten
  • In de tussentijd verhit je de room, melk, knoflook en het meeste van de tijm met meer dan genoeg peper en zout. Zodra het heet is giet je het in de pompoen (na het half uur) en hier roer je 50 gr van de parmezaanse kaas door. Doe de deksel weer op de pompoen.
  • Bak dit voor 1 uur, haal uit de oven, doe de oven temperatuur omhoog naar 200˚ C. Verwijder het dekseltje, bestrooi met peper en de rest van de kaas, bak dan voor 15 minuten tot het goudbruin is. Strooi de overgebleven tijmblaadjes er overheen.
  • Schep het pompoenvlees uit de pompoen in kommen met de kaasroom en serveer met lekker brood als een voorgerecht of serveer in de pompoen!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 308kcal | Koolhydraten: 20g | Eiwit: 9g | Vet: 23g | Verzadigd vet: 14g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 6g | Cholesterol: 72mg | Natrium: 274mg | Kalium: 891mg | Vezels: 1g | Suiker: 9g | Vitamine A: 20213IU | Vitamine C: 22mg | Calcium: 242mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.