Simone's Kitchen

Geroosterde peren met vanille ijs

20140504-MH2A9752

Alweer een jaar of zo geleden bezocht ik de wijngaarden van Quevedo en leerde ik het verschil kennen tussen Ruby en Tawny Port. En leerde ik tevens dat een goede port, echt superlekker is! Dus toen Oscar me benaderde en vroeg of ik een foto had in mijn archief van een port met een dessert besloot ik dat het tijd was om die te maken, want die foto had ik dus niet. En tenslotte is het vandaag moederdag dus wil je nog een snel en lekker dessert voor je moeder maken; dit is een waanzinnig lekker gerecht.

Het is wel even zaak dat je de peren lang genoeg laat roosteren dus dat is het enige dat tijd kost maar voor de rest laat je de oven het werk doen. Je kunt natuurlijk zelf ijs maken, maar een goed roomijs kopen in de winkel mag voor deze ene keer ook.. ;)

20140504-MH2A9759

De standaard combinatie van port is natuurlijk met kaas of lekkere noten, maar ik wilde dit keer een zoet dessert en op aanraden van Oscar werd het deze geroosterde peer dus. We hebben deze gegeten met een glaasje tien jaar oude Tawny van Quevedo en het is echt de moeite waard om iets meer geld uit te geven aan een goede port. De Quevedo wijnen en port zijn in Nederland bij de Jumbo verkrijgbaar.

Voor het roosteren heb ik de alom verkrijgbare Conference peer genomen, omdat dat de enige is die onze super altijd heeft. Maar probeer het zeker eens met een andere peer uit zou ik zeggen. Het is de moeite waard!

Print Print Save Save

Geroosterde peren met vanille ijs

Yield: 4

Prep Time: 10 minuten

Cook Time: 45 minuten

Total Time: 55 minuten

Ingredients:

  • 1/3 cup perensap
  • 1/3 cup bruine bastersuiker (beetje aangedrukt in je cupmaat)
  • 1/2 tl kaneel
  • beetje citroensap
  • 3 el ongezouten boter
  • 3 stevige conference peren
  • vanille ijs
  • pistachenootjes, geroosterd en gehakt

Directions:

  1. Verwarm de oven voor op 200 C.
  2. Maak je peren schoon en verwijder klokhuis en schil. Snij in vieren en leg ze in een ovenschaal naast elkaar. Klop het perensap, de suiker en het kaneelpoeder even door elkaar en verwarm dit in een steelpannetje tot de suiker is opgelost. Doe de boter erbij en klop dit erdoor. Giet de saus over de peren heen.
  3. Zet in de oven en bak het geheel tot de peren zacht zijn en bruin. Tijdens het bakken af en toe even met een lepel wat van de saus over de peren gieten om te voorkomen dat ze uitdrogen.
  4. Doe de peren op een bord en serveer met het vanille ijs. Bestrooi met de pistachenootjes.
  5. Serveer met een glaasje Quevedo port

Simone van den Berg

Food fotograaf en foodblogger. Houdt van lekker en goed eten, eet soms een hele maan heel erg gezond (maar werkt er aan om dat langer te maken) Woont samen met Tom en hun drie katten; Humphrey, Sookie en Buffy. Houdt van reizen en heeft ook een reisblog op http://papertravels.nl

More Posts - Website

Follow Me:
TwitterFacebookLinkedInPinterestGoogle PlusYouTube

This post is also available in: Engels

   

5 Responses to “Geroosterde peren met vanille ijs”

  1. Barbara posted May 11, 2014 at 10:50 am

    Wow…… dit ziet er ZO LEKKER uit, ik MOET dit binnenkort proberen. Heb het recept opgeslagen!

    Reply

    • Simone van den Berg replied on May 11th, 2014 at 11:43 am

      Ja het is echt te lekker eigenlijk! Haha… Laat me weten als je het gemaakt hebt. Ben benieuwd wat je ervan vind!

  2. Suus posted May 11, 2014 at 11:32 am

    OOooooooh goede port is zo lekker. Het liefst met een enorme kaasplank erbij. Ik heb het eigenlijk nog nooit naast een zoet gerecht gegeten maar dit ga ik zeker eens doen, het ziet er heerlijk uit.

    Liefs Suus

    Reply

    • Simone van den Berg replied on May 11th, 2014 at 11:44 am

      Ja een goede port is inderdaad superlekker en mijn favoriet is ook met een echt goed kaasplankje erbij hoor. Maar ik ben dan ook een kaasfanaat dus dat is al snel goed bij mij! ik vond het wel heel verrassend en ook lekker met een zoet gerecht.

  3. Julie Hapjesprincess posted May 13, 2014 at 9:05 pm

    Yummie lijkt me heerlijk !

    Reply

Leave a Comment