Als je denkt aan carpaccio dan denk je al snel aan het gerecht met ossenhaas en natuurlijk is dat super lekker, maar deze gegrilde courgette carpaccio is absoluut de moeite waard om eens te proberen.

Courgette carpaccio

Gegrilde courgette carpaccio

Dit recept stamt uit de tijd dat je als foodbloggers nog regelmatig samen kwam. Dat kon omdat er niet zoveel waren. In Londen werd de Foodblogger Connect gehouden en daar was Anjum Anand aanwezig, in die tijd een bekende Indiase kookboekauteur. Er zijn diverse boeken van haar hand verschenen maar tegenwoordig alleen nog tweedehands verkrijgbaar. Check ze hier.

Tijdens de bijeenkomst maakte Anjum dit heerlijke recept van gegrilde courgette carpaccio live voor iedereen om te proeven en ik was direct fan. Gelukkig deelde ze het recept met ons en kon ik het thuis nog een keer maken.

Courgette carpaccio

Grillen van de courgette

Eerlijk is eerlijk, om dit gerecht te maken heb je wel wat tijd nodig. Je gebruikt namelijk een courgette per persoon en die moeten vervolgens allemaal in plakjes gesneden én gegrild worden. Maar het is zonder meer de moeite waard.

De kikkererwtensalsa in combinatie met de pistache dressing maakt dit een geweldige vegetarische versie van de standaard carpaccio. Ik maakte al eens eerder een biet carpaccio, maar deze is totaal anders. Als je fan bent van de Indiase keuken én van courgette dan is de courgette carpaccio een aanrader.

Verse specerijen

Je kunt het gerecht zowel koud als lauwwarm serveren. De kikkererwtensalsa zou je trouwens ook prima kunnen gebruiken als salade op zich. Dus als je geen zin hebt om al die courgette te grillen dan kun je ook alleen de kikkererwtensalade maken!

Gegrilde courgette carpaccio

Gegrilde courgette met kikkererwten salsa

5 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenIndiase keuken

Een heerlijke carpaccio van gegrilde courgette met een kikkererwtensalsa waar je je vingers bij aflikt.
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 30 minuten
totaal 45 minuten

4 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 5 grote courgettes je kunt een mix van geel en groen gebruiken
  • 1 bosje verse koriander
  • zout naar smaak

Pistachio dressing

  • 2 tl witte wijn azijn of witte balsamico
  • 1 teentje knoflook gepeld
  • 15 pistache nootjes zonder schil
  • 2,5 el extra virgin olive oil
  • 1/4 tl zwarte peper
  • beetje suiker
  • 2 tl water

kikkererwtensalsa

  • 300 gr kikkererwten goed afgespoeld en uitgelekt
  • 100 gr feta
  • 1/2 rode ui fijn gesneden
  • 1 handvol verse koriander blaadjes en stengels
  • 1 tl citroensap
  • 3/4 tl komijn poeder
  • 2 tl komijnzaad droog geroosterd en vermalen
  • 1 tomaat medium, fijn gesneden
  • 2 el extra virgin olijf olie

  • Verwarm de grilpan tot hij vrij heet is. Snij de courgettes ondertussen diagonaal in dunne plakken, niet dikker als een halve cm. Leg ze in een enkele laag in de grilpan en laat ze bakken, zonder steeds om te draaien voor 2-3 minuten tot je mooie grillijnen ziet. Draai om en doe het aan de andere kant ook. Herhaal tot alle courgette op is.
  • Terwijl je bezig bent met de grilpan, kun je de ingredienten voor de salsa bij elkaar doen. Proef, voeg zout naar smaak toe en zet apart.
  • Doe de ingredienten voor de dressing bij elkaar en blend dit tot het glad is. Ik doe dit met een staafmixer maar je kunt het ook met een vijzel doen. Pas zout en peper aan waar nodig en zet apart
  • Om alles bij elkaar te doen, leg je de gegrilde courgette op borden en laat ze iets overlappen bij de randen. Je kunt dit in lijnen doen of in een cirkel. Druppel de dressing eroverheen in hetzelfde patroon. Leg de salsa in het midden van je bord of strooi het eroverheen. Wat je zelf het leukste vind. Serveren!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 446kcal | Koolhydraten: 40g | Eiwit: 17g | Vet: 26g | Verzadigd vet: 6g | Meervoudigd onverzadigd vet: 4g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 14g | Cholesterol: 22mg | Natrium: 316mg | Kalium: 1069mg | Vezels: 11g | Suiker: 12g | Vitamine A: 848IU | Vitamine C: 50mg | Calcium: 232mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.