Gegrilde courgette carpaccio met kikkererwten salsa
Als je denkt aan carpaccio dan denk je al snel aan het gerecht met ossenhaas en natuurlijk is dat super lekker, maar deze gegrilde courgette carpaccio is absoluut de moeite waard om eens te proberen.
Gegrilde courgette carpaccio
Dit recept stamt uit de tijd dat je als foodbloggers nog regelmatig samen kwam. Dat kon omdat er niet zoveel waren. In Londen werd de Foodblogger Connect gehouden en daar was Anjum Anand aanwezig, in die tijd een bekende Indiase kookboekauteur. Er zijn diverse boeken van haar hand verschenen maar tegenwoordig alleen nog tweedehands verkrijgbaar. Check ze hier.
Tijdens de bijeenkomst maakte Anjum dit heerlijke recept van gegrilde courgette carpaccio live voor iedereen om te proeven en ik was direct fan. Gelukkig deelde ze het recept met ons en kon ik het thuis nog een keer maken.
Grillen van de courgette
Eerlijk is eerlijk, om dit gerecht te maken heb je wel wat tijd nodig. Je gebruikt namelijk een courgette per persoon en die moeten vervolgens allemaal in plakjes gesneden én gegrild worden. Maar het is zonder meer de moeite waard.
De kikkererwtensalsa in combinatie met de pistache dressing maakt dit een geweldige vegetarische versie van de standaard carpaccio. Ik maakte al eens eerder een biet carpaccio, maar deze is totaal anders. Als je fan bent van de Indiase keuken én van courgette dan is de courgette carpaccio een aanrader.
Je kunt het gerecht zowel koud als lauwwarm serveren. De kikkererwtensalsa zou je trouwens ook prima kunnen gebruiken als salade op zich. Dus als je geen zin hebt om al die courgette te grillen dan kun je ook alleen de kikkererwtensalade maken!
Gegrilde courgette met kikkererwten salsa
Materiaal
Ingrediënten
- 5 grote courgettes je kunt een mix van geel en groen gebruiken
- 1 bosje verse koriander
- zout naar smaak
Pistachio dressing
kikkererwtensalsa
- 300 gr kikkererwten goed afgespoeld en uitgelekt
- 100 gr feta
- 1/2 rode ui fijn gesneden
- 1 handvol verse koriander blaadjes en stengels
- 1 tl citroensap
- 3/4 tl komijn poeder
- 2 tl komijnzaad droog geroosterd en vermalen
- 1 tomaat medium, fijn gesneden
- 2 el extra virgin olijf olie
- Verwarm de grilpan tot hij vrij heet is. Snij de courgettes ondertussen diagonaal in dunne plakken, niet dikker als een halve cm. Leg ze in een enkele laag in de grilpan en laat ze bakken, zonder steeds om te draaien voor 2-3 minuten tot je mooie grillijnen ziet. Draai om en doe het aan de andere kant ook. Herhaal tot alle courgette op is.
- Terwijl je bezig bent met de grilpan, kun je de ingredienten voor de salsa bij elkaar doen. Proef, voeg zout naar smaak toe en zet apart.
- Doe de ingredienten voor de dressing bij elkaar en blend dit tot het glad is. Ik doe dit met een staafmixer maar je kunt het ook met een vijzel doen. Pas zout en peper aan waar nodig en zet apart
- Om alles bij elkaar te doen, leg je de gegrilde courgette op borden en laat ze iets overlappen bij de randen. Je kunt dit in lijnen doen of in een cirkel. Druppel de dressing eroverheen in hetzelfde patroon. Leg de salsa in het midden van je bord of strooi het eroverheen. Wat je zelf het leukste vind. Serveren!
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Hoi Simone
Vanavond hebben wij heerlijk gesmuld van de courgette carpaccio.
Zoveel verschillende smaakjes in één gerecht.
Echt een blijvertje.
een super recept
Fijn dat het in de smaak is gevallen Saskia!
Wauw dat ziet er weer heerlijk uit!
Dit recept ga ik zeker maken aankomende week.
Ben benieuwd wat je ervan vind Saskia!
Mmh, lekker en vegetarisch! Top!
Dank je wel Juliette! Ja dit is echt een super lekker gerechtje!