Garnalenballetjes met aziatische dip | simoneskitchen.nl

Garnalenballetjes

Een van mijn “goede voornemens” voor dit jaar is dat ik meer vis wil gaan eten. Maar ik ben er gewoon niet zo’n ster in, dat geef ik meteen toe. Een moot zalm lukt prima en ook een stuk kabeljauw weet ik wel raad mee maar dan houdt het wel een beetje op. Dus ik heb bedacht dat garnalen er ook bij horen. En dingen als coquilles enzo. Is toch ook vissig of niet? Maar goed, ik ga echt verderop in het jaar nog aan de slag met echte vissen. Fileren kan ik trouwens redelijk goed, dat heb ik geleerd tijdens een kookcursus en daarna ook regelmatig gedaan dus dat is het probleem niet.

Vis

Ik weet dus eigenlijk niet wat het probleem is met vis. Misschien nog uit mijn jeugd toen ik vis vies vond of weet ik wat. Geen idee maar tijd om daar eens verandering in te brengen. Want vis is gezond en goed voor je. Ik realiseer me wel dat de oceanen ernstig vervuild zijn dus dat zorgt er wel voor dat ik ook enige reserves in dat opzicht heb tegen vis eten. Want je wilt natuurlijk geen zware metalen naar binnen werken. Goed checken dus waar de vis vandaan komt en of het op een goede manier is gevangen. Dat geldt overigens ook voor garnalen. Ik heb daar al de nodige horror verhalen over gehoord. Garnalen gevangen in Nederland, verscheept naar China om daar gepeld te worden en geweekt te worden in een of andere minder frisse oplossing. Om vervolgens weer teruggestuurd te worden naar Nederland!

Moedeloos

Soms word ik er wel eens een beetje moedeloos van moet ik bekennen. De fabrikanten die ons allerlei meuk in de maag proberen te splitsen en zelfs “goede ingredienten” waar zo erg mee gesjoemeld is dat je het ook al geen voeding meer kunt noemen. Waar houdt het nou eens op? Ik geloof wel in het principe “verbeter de wereld en begin bij jezelf” maar het wordt er zeker niet makkelijker op gemaakt. Affijn, ik probeer dus in ieder geval bewust in te kopen. Zowel voor vis als voor vlees. En voor zover ik weet waren dit verantwoorde garnalen. 🙂

Ook heel erg lekker met garnalen zijn deze garnalenspiesjes of deze dorade was ook een topper! Zie je, ik doe best nog wel eens iets met vis..

Garnalenballetjes met aziatische dip | simoneskitchen.nl

Garnalen balletjes met aziatische saus

No ratings yet

Deze balletjes kun je als snack serveren maar je kunt er ook burgers van maken en bij je avondeten eten.
Decoratief klokje bereidingstijd
totaal 20 minuten

10 balletjes

Ingrediënten

  • 500 gr rauwe garnalen schoongemaakt
  • 1 tl citroengras gebruik de verse geraspt of een ½ tl gemalen
  • 1 tl gember geraspt
  • 1 el vissaus
  • 1 el coconut aminos
  • 1 el sesamzaadjes
  • 1 el kokosmeel
  • 1 rode peper zaden en zaadlijsten verwijderd, fijn gesnipperd
  • ½ tl zout
  • 1 el kokosolie om te bakken

Saus

  • 3 el eigengemaakte mayonaise
  • 1 rode peper zaadlijsten en zaden verwijderd
  • ½ el vissaus
  • rasp van ½ limoen
  • 1 tl limoensap

  • Als je diepvriesgarnalen hebt laat die dan ontdooien en dep ze goed droog voor je ze in de keukenmachine doet.
  • Voeg alle overige ingredienten, behalve de sesamzaadjes, toe en maal het geheel even kort. Het hoeft geen puree te worden dus je mag best nog grove stukjes garnaal zien. Roer de sesamzaadjes erdoor. Het is een vrij plakkerig mengsel. Om te draaien kun je eerst wat olijfolie in je handen doen, dan blijft het minder plakken. Maak er vier burgers van of maak er balletjes van.
  • Verhit een koekenpan met de kokosolie en bak de garnalenburgers/balletjes hierin goudbruin en gaar.
  • Voor de saus meng je de ingredienten goed door elkaar en serveer dit samen met de balletjes en de verse koriander.
  • Tip: maak je er wel burgers van, dan is dit erg lekker met courgette noodles die je even roerbakt met wat coconut aminos en vissaus.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.