Dit supersnelle dessert van frambozen met mascarpone room is altijd lekker en klaar binnen vijf minuten!

Frambozen met mascarpone - ideaal snel kerstdessert

Het kerstdessert dat de avond gaat redden

Stel… je komt er op eerste kerstdag achter dat je nog vergeten bent om over een dessert na te denken… Dan kun je twee dingen doen; bak chocolade mousse halen bij de supermarkt of je kunt dit supersnelle en erg lekkere dessert met frambozen, krokante lange vingers en wat mascarpone in elkaar “flansen”.

En ik zeg met recht flansen want laten we eerlijk zijn, dit kost echt nul tijd. Ik maakte dit dessert voor het eerst in 2008 en het is sinds die tijd regelmatig terug te vinden op het dessert repertoire.

Frambozen met mascarponeroom

Elke fruitsoort

Is het niet het seizoen voor frambozen dan kun je die natuurlijk prima vervangen door appel, mango of welk ander fruit je maar hebt liggen. Je kunt er zelfs fruit uit blik voor gebruiken als je dat voorhanden hebt. Al vind ik persoonlijk de combinatie van frambozen met mascarpone wel het lekkerste.

Frambozen met mascarpone

Een paar aandachtspuntjes voor dit dessert van frambozen met mascarpone. Het is heel eenvoudig maar zorg wel dat je het kort van tevoren klaarmaakt. Alleen dan blijven de koekjes lekker knapperig en heb je het beoogde effect met je dessert.

De genoemde hoeveelheden zijn bij benadering; hoeveel je nodig hebt hangt ook af van het glas dat je gaat gebruiken.

Op zoek naar nog meer snelle kerstdesserts? Kijk ook eens naar deze – net zo snelle – versie met meringue

Altijd een succes

Ondanks dat het je amper tijd kost om dit dessert te maken is het elke keer weer een succes! Kerst is weer gered en je hoeft ook niet lang in de keuken te staan. Win-win! Natuurlijk is er niemand die je zegt dat je dit dessert alleen met kerst kunt eten. Ik eet het op elk gewenst moment van het jaar. Met pasen, een verjaardag of ander feest. Altijd een heerlijk snel toetje!

Variatie

De mascarpone is natuurlijk vrij stevig en dat maakt dit dessert van frambozen met mascarpone snel maar niet meteen heel licht. Wil je het wat minder zwaar maken dan kun je wat lemoncurd toevoegen aan de mascarpone en er wat slagroom doorheen draaien. Klinkt gek want slagroom is natuurlijk ook vet, maar het maakt het wat luchtiger.

Alternatief zou je in plaats van slagroom ook kunnen kiezen voor wat Griekse yoghurt erdoor. Check dan wel of je nog wat extra suiker nodig hebt om de smaak goed te krijgen. Overigens zit er in lemon curd ook flink wat suiker dus als je dat erbij gebruikt heb je die extra suiker niet nodig.

Andere koekjes

Voor deze versie gebruikte ik lange vingers in combinatie met cantuccini koekjes. Maar je kunt dit ook weer goed aanpassen door andere koekjes te gebruiken. Een paar favoriete combinaties: chocolate chip koekjes met bastogne. In dat geval gebruik ik geen frambozen maar vind ik rijpe peer erg lekker.

Bastogne met blauwe bessen is ook heerlijk. Kortom, er zijn veel variaties op dit eenvoudige dessert te bedenken!

Eet smakelijk alvast. Heb je in ieder geval geen stress over het dessert!

20080717 MG 7976

Mascarpone room met frambozen

3.68 van 31 stemmen
GangDessert
KeukenItaliaanse keuken

De basis van dit lekkere recept is mascarpone. Dat is vrij stevig, maar je kunt het wat losser maken door het te kloppen met slagroom. Dan is het wat soepeler. of voeg wat vers sap toe.
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 15 minuten
totaal 15 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 250 gr mascarpone
  • beetje suiker naar smaak
  • cantuccini koekjes of amaretti koekjes
  • lange vingers voor op de bodem
  • optioneel ; citroenrasp/sap
  • 1-2 bakjes frambozen

  • Doe de mascarpone in een kom en voeg een beetje suiker toe. Proef of het zoet genoeg is voor je smaak.
  • Als je het lekker vind kun je een beetje citroenrasp en/of sap toevoegen om het vettige van de mascarpone een beetje te doorbreken
  • Neem een mooi glas waar je het dessert in wilt presenteren. Ik heb een breed whiskey glas genomen. Een beetje breedte van het glas is wel handig anders wordt het zo’n geprop.
  • Doe de lange vingers onderin het glas en breek ze waar nodig om een laagje te krijgen
  • Verkruimel wat amaretti koekjes grof en roer deze door de mascarpone.
  • Neem de helft van de frambozen en pureer die met een vork. Roer dit ook door de mascarpone maar roer het niet helemaal door, zodat je een vlekkerige roze massa over houdt.
  • Doe de helft van de mascarpone in het glas op de lange vingers. Je kunt hier nog een laagje bovenop maken met weer lange vingers en de andere helft van de mascarpone, maar dat hoeft niet perse.
  • Doe wat hele frambozen bovenop de laatste laag mascarpone en strooi er wat poedersuiker overheen en klaar!

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.