recept met lemper rolletjes en tonijn | simoneskitchen.nl

Ik moet wat bekennen; ik was de hele foodblog swap vergeten…. Niet omdat ik nooit wat kook van het blog van Esmee, maar stomweg druk en niet meer aan gedacht. Het toeval wil dat ik voor deze maand het blog kreeg toegewezen van vriendinnetje Es. Dus het is nou niet dat ik een mij onbekend blog aan het ontdekken was. Sterker nog; we koken met grote regelmaat samen de nodige gerechten en soms is dat Indonesisch getint (Es heeft een beetje Indonesisch bloed door de aderen stromen) en soms is dat een cheesecake of wat dan ook. Als we maar kunnen koken, dan zijn we blij.. 😉

En dat was dan tevens mijn mazzel voor deze foodblogswap want ik (bekentenis nummer 2) heb een al bestaand recept genomen. Eentje die we al eerder samen maakten maar die ik nog niet hier had verwerkt. Phoe, saved by the bell, zoals dat dan heet. Wat het is? Het is een rolletje kleefrijst met een lekkere vulling. Ook wel bekend onder de naam lemper. Hier hebben we gekozen voor een vulling van tonijn, maar je kunt de rolletjes ook vullen met kip of alleen groente of wat je dan ook lekker vind. Ik stel me zo voor dat het met wat zoets ook wel erg lekker moet zijn.

Recept Lemper rolletjes met tonijn | simoneskitchen.nl

En puur bij toeval heb ik er ook nog wat how-to foto’s bij dit keer. Was al bijna vergeten dat ik ze genomen had.. Mocht je onverhoopt het blog van Esmee nog niet kennen dan wordt het hoog tijd om eens een bezoekje te nemen voor nog meer lekkere recepten! O en als je je afvraagt waarom de foto’s op Esmee’s blog en die van mij nagenoeg gelijk zijn; we hebben de foto’s natuurlijk samen gemaakt.. !

recept lemper rolletjes met tonijn | simoneskitchen.nl

Rol de rijst strak op met folie.

Lemper rolletjes met tonijn | simoneskitchen.nl

20140321 MH2A7860

Lemper met tonijn

4 van 1 stem

Decoratief klokje bereidingstijd

Ingrediënten

  • 500 gram ketan rijst een nacht geweekt (je vind dit vaak in een toko als glutinous rice)
  • 3 kaffir lime blaadjes
  • 2 blikjes tonijn uitgelekt (netto gewicht 280 gram)
  • 2 uien fijn gesneden
  • 4 to maten in kleine stukjes gesneden
  • 1 kleine prei in fijne ringen gesneden
  • 5 verse rode pepers fijngestampt of heel fijn gesneden ( ik liet de zaadjes erin)
  • 1/2 theelepel sereh poeder
  • 1/2 theelepel djahé
  • 75 gram santen van een blok
  • 1/2 theelepel zout
  • scheutje zonnebloemolie

  • Doe je kleefrijst met de kaffir lime blaadjes in een pan en zorg dat er genoeg water in staat dat je ongeveer twee vingers dikte boven de rijst staat. Breng het geheel aan de kook en laat in ongeveer 20 minuten gaar worden. Zet opzij om af te laten koelen.
  • Bak de uien zacht in een grote koekenpan. Voeg alle andere ingredienten eraan toe en bak tot het droog is geworden en het meeste vocht verdampt is. Verwijder je kaffir lime blaadjes uit de rijst.
  • Leg een stukje vershoudfolie neer op je aanrechtblad en doe daar ruim vier eetlepels rijst op. Maak er ongeveer een rechthoek van 12 bij 8 cm van. (en wel nameten met een lineaal he... geintje!)
  • Leg een eetlepel van de vulling in het midden in een streepje (zie foto boven) Vouw de rijst er zo omheen dat de vulling in het midden zit en maak er een stevig rolletje van en draai beide uiteindes van de folie dicht. Ga door tot alles op is.
  • Leg de rolletjes in de koelkast om stevig te worden en eet ze in plakjes op. Je kunt ze ook warm eten. Warm ze dan even voor serveren op in de magnetron

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

recept lemper rolletjes met tonijn | simoneskitchen.nl

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.