Deze heerlijke bosbessen yoghurt cake komt uit een tijdschrift van Donna Hay. Ooit maakte ik de beslissing om alle recepten uit dat tijdschrift te maken en dit was mijn allereerste!

Bosbessen yoghurt cake | simoneskitchen.nl

Bosbessen yoghurtcake

Het is weer volop bosbessen tijd. En dat is de allerbeste tijd om deze heerlijke bosbessen yoghurt cake te maken. De cake is onderdeel van de Donna Hay Challenge en wat dat precies is kun je hieronder lezen.

De bosbessen yoghurt cake is superlekker. Dus een goed begin van de challenge. Om het te maken heb je uiteraard bosbessen of blauwe bessen nodig. Ik vind de wat kleinere vaak lekkerder dan die hele grote bosbessen, maar beiden zijn natuurlijk prima.

Hoe voorkom je dat de bessen naar beneden zakken?

Dat is een goede vraag. Ik heb het in dit geval dus niet gehad, zoals je aan de foto’s kunt zien. Soms helpt het om de bosbessen voor je ze door de cake doet even door poedersuiker te rollen. Door het laagje blijven ze dan als het ware beter ‘hangen’ in het beslag.

De challenge

Misschien denken jullie wel dat ik niks te doen heb en daarom allerlei wilde plannen bedenk om mezelf bezig te houden… Want waarom zou je anders de volgende challenge bedenken? Omdat het kan? Gewoon omdat het leuk is? Origineel is het niet echt, aangezien we natuurlijk allemaal wel het Julie en Julia fenomeen kennen, maar voor mij is het een ‘first’ en daar gaat het natuurlijk om!

Bosbessen yoghurt cake | simoneskitchen.nl

Alle recepten uit een editie van Donna Hay Magazine

Dus… wat heb ik nu weer bedacht? Ik ga van één editie van een magazine van Donna Hay ALLE recepten koken. Deze bosbessen yoghurt cake is nummer één in de rij. In totaal zijn het er – als ik goed geteld heb – 81 en het nummer waar ik voor gekozen heb is nummer 71 van oct/nov 2013. Dat kwam het beste overeen met onze lente waar we nu toch wel naar toe gaan. Om een beetje rekening te kunnen houden met de seizoenen leek me dat wel handig.

Ik heb een lijst gemaakt met alle recepten die in het blad staan en zal hier ook een aparte pagina voor aan maken zodat je in een oogopslag kunt zien waar ik ben in het koken… Phoe…

Bosbessen yoghurt cake | simoneskitchen.nl

Toestemming

Ik heb officieel toestemming gevraagd bij Donna Hay of het ook ok is om alle recepten te plaatsen en dat was goed (uiteraard met credits) dus ik ga proberen om van alle recepten een foto te maken en het recept erbij te plaatsen. Of dat 100% lukt weet ik nog niet want het is veeeeeel. Blijkt ook nog eens dat in dit nummer toevallig 8 recepten staan met een hele kip dus dat wordt nog lachen. Ben ik straks geroosterde kip expert. O en heel veel erg lekkere broodpudding! Ook heel naar… 😉 Maar gelukkig ook heel veel gezonde recepten. Daar had ik het nummer ook een beetje op uitgekozen.

thefreshissue

Dus hier komt het eerste recept. De bosbessen yoghurt cake! Om de bosbessen yoghurt cake te maken is niet heel ingewikkeld. En – mits je goed checkt of de cake gaar is – kan eigenlijk niet mislukken. Ik heb sinds die eerste keer deze cake al een aantal keer gemaakt en altijd een succes. Het grappige is dat de bessen de ene keer wel zinken en de andere keer niet. Ik rol ze altijd door poedersuiker dus het is een beetje een raadsel hoe het precies komt.

Maar waar je de bessen ook terugvindt; de cake is altijd lekker!

Bosbessen yoghurt cake

Bosbessen yoghurt cake

3.89 van 27 stemmen
GangKoek

Een heerlijke fris zoete cake met bosbessen
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 1 uur
totaal 1 uur 10 minuten

10 personen

Materiaal

Ingrediënten

  • 150 gr boter gesmolten
  • 220 gr suiker
  • 2 eieren
  • 140 gr Griekse yoghurt
  • 1 el citroenschil fijn geraspte
  • 1 tl vanille extract
  • 225 gr zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr verse blauwe bessen plus extra om te serveren
  • poedersuiker om te bestrooien

  • Verwarm de oven voor op 160 C. Doe de boter, suiker, eieren, yoghurt, citroenschil en vanille in een kom en mix dit om te combineren.
  • Voeg het bakmeel toe en mix alles goed. Schep de blauwe bessen erdoorheen en giet het beslag in een cakevorm van 22 x 8 cm x 7 cm waar je bakpapier in hebt gelegd. Strijk de bovenkant glad met een spatel en bak de cake voor ongeveer een uur of tot het goed gaar is. Dit test je door met een houten prikker in het midden van je cake te prikken. Komt de prikker er droog uit dan is de cake gaar.
  • Laat je cake eerst tien minuten in de vorm afkoelen voor je hem omkeert om op een cakerek volledig af te koelen.
  • bestrooi voor serveren met poedersuiker en wat van je extra bosbessen.

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 303kcal | Koolhydraten: 41g | Eiwit: 5g | Vet: 13g | Verzadigd vet: 8g | Transvet: 1g | Cholesterol: 66mg | Natrium: 126mg | Kalium: 70mg | Vezels: 1g | Suiker: 24g | Vitamine A: 430IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 29mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.