Alles waar je kaas over strooit is lekker, toch? En deze bloemkool gratin met venkel is door de venkel net weer even anders en is heerlijk als bijgerecht of zelfs als hoofdgerecht.

Bloemkool venkel gratin | simoneskitchen.nl

Bloemkool gratin met venkel

Venkel is zo’n groente waar je van houdt of je houdt er niet van. Ik zit duidelijk in het pro kamp als je ook kijkt naar de andere recepten die ik al eerder met venkel heb geplaatst hier. Deze combinatie van bloemkool gratin met venkel is misschien een niet alledaagse combinatie maar zeker eentje waar ik erg van onder de indruk was. Wil je het wat minder vegetarisch maken dan past dit ook prima met een laagje gehakt in de ovenschaal of met een lekker gebraden kippetje.

Het recept is niet van mij, ik weet eerlijk gezegd niet meer waar ik het gevonden heb, maar is zo lekker dat ik de bloemkool gratin toch echt hier wilde plaatsen.

Bloemkool venkel gratin | simoneskitchen.nl

Cheddar

Om de bloemkool gratin te maken begin je met het breken van de bloemkool in roosjes. Deze kook je vervolgens gaar. De venkel laat je heel rustig stoven in een koekenpan met de olijfolie en de gehakte knoflook. Hier voeg je de bloemkool aan toe.

Haal de pan nu van het vuur en voeg de room en de helft van de kaas toe en roer het even goed door. Breng op smaak met de tijm, peper en zout en doe over in een ovenschaal.

Bestrooi eerst met de panko (of gewoon paneermeel) en peterselie mengsel en hierover komt de rest van de geraspte kaas. Je ziet door de kleur dat ik hier cheddar heb gebruikt, maar je kunt ook een andere pittige oude kaas gebruiken. Of een kaas die je zelf lekker vindt.

De bloemkool gratin is vervolgens erg lekker om zo te eten, maar kan ook prima als bijgerecht dienen bij een feestelijke maaltijd. Ben je niet zo van de venkel dan kun je die eventueel ook weglaten en alleen een bloemkool gratin ervan maken.

Fan van een gratin? Probeer dan ook eens de macaroni gratin

bloemkool gratin met venkel

Bloemkool gratin met venkel

4.20 van 5 stemmen
GangBijgerecht, Hoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Een heerlijke bloemkool gratin met venkel en kruiden
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 40 minuten

6 personen

Ingrediënten

  • 1 el olijfolie
  • 2 el knoflook gepureerd
  • 1 venkel knol dun gesneden
  • 1 bloemkool in roosjes
  • 100 gr geraspte cheddar
  • 120 ml kookroom light
  • 1/2 tl verse tijmblaadjes
  • 40 gr verse broodkruim ik heb zuurdesem hiervoor gebruikt
  • 2 el peterselie gehakt

  • Verwarm de oven voor tot 200 C. Verhit de olijfolie in een anti aanbak pan op medium vuur. Voeg de knoflook en de venkel toe en bak deze tot ze glazig zijn ongeveer 3-4 minuten.
  • In een pan met kokend, gezouten water kook je de bloemkool tot gaar. Voeg toe aan het venkel en knoflook mengsel. Kook dit nog 4-5 minuten. Verwijder van het vuur; voeg room en de helft van de kaas toe en roer alles door elkaar. Breng op smaak met tijm en zout en peper indien nodig
  • Stort alles in een licht ingevette ovenschaal. Roer broodkruim en peterselie samen en strooi dit over je bloemkool mengsel. Dek af met de resterende kaas.
  • Bak voor 20-25 minuten of tot het bubbelt en lekker bruin is

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 224kcal | Koolhydraten: 14g | Eiwit: 8g | Vet: 16g | Verzadigd vet: 8g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Cholesterol: 39mg | Natrium: 213mg | Kalium: 511mg | Vezels: 4g | Suiker: 4g | Vitamine A: 625IU | Vitamine C: 54mg | Calcium: 190mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.