Zelf je eigen cruesli maken is nog nooit zo makkelijk geweest met dit recept. Bovendien goed aan te passen naar je eigen smaak.

zelf cruesli maken

Zelf eenvoudig cruesli maken

Als je eenmaal voor het eerst zelf cruesli hebt gemaakt wil je nooit anders meer. Het is eenvoudig om te doen, goedkoper plus je kunt er in doen wat je zelf het allerlekkerste vindt.

Ik heb het al vaker gezegd en ik zeg het gewoon nog een keer; sommige dingen zijn zo eenvoudig om zelf te maken dat je je af moet vragen waarom je ze nog in de winkel koopt. Is het gemak? Prijs? Uh…?

Mixen en matchen

Om te beginnen is het handig om een basis recept aan te houden. Het is zo eenvoudig dat je het natuurlijk naar je eigen hand kunt zetten. Ik heb een aantal verschillende recepten voor zelf cruesli maken op de site staan. Zo is er een paleo granola en een quinoa granola en nog een paar andere variaties.

Dit recept voor een basis cruesli is dus slechts het begin. Wel een aantal dingen om rekening mee te houden.

zelf cruesli maken

Gedroogd fruit

Ik vind krenten, rozijnen, cranberries, gojibessen, gedroogde abrikozen, vijgen enzovoort heerlijk in mijn homemade cruesli maar die doe je pas ná het bakken in de mix. Waarom? Als je het gedroogde fruit meteen in je crueslimix doet gaat het kapot in de oven en het wordt een grote plakkerige bende. Niet doen dus.

Om de cruesli te maken is je basis havermout, gemengde noten (ongebrand en ongezouten), sesam, zonnebloempitten en dit meng je met olie (milde olijfolie of kokosolie) en honing. Ik doe hier relatief veel honing in, wil je de cruesli minder zoet maken voeg dan minder toe.

Wil je het vegan maken vervang de honing dan door ahornsiroop. De zonnebloempitten kun je ook afwisselen of aanvullen met pompoenpitten. Ik wil er ook nog wel eens wat lijnzaad aan toevoegen. Overigens kun je dat ook nog na het bakken doen.

Je ziet dat het zelf maken van cruesli heel eenvoudig is. Het enige waar je even goed op moet letten is dat je het tijdens het bakken af en toe even goed omschept. Hou het ook in de gaten want het kan soms ineens heel hard gaan en je wilt natuurlijk geen verbrande cruesli.

Voor je het overschept in een voorraadpot zorg je er voor dat het echt heel goed is afgekoeld. Doe je het nog half warm in de pot dan krijg je geen knapperig resultaat!

Is cruesli glutenvrij?

Ja mits je zorgt dat je glutenvrije havermout koopt. Dit staat op de verpakking. Altijd goed om even te dubbel checken!

Wat is het verschil tussen muesli en cruesli?

Muesli is de rauwe variant van cruesli. Van oorsprong komt de term cruesli van Quaker vandaan maar de term is dermate ingeburgerd dat we alle krokante muesli nu cruesli noemen. Granola is ook een term die steeds vaker gebruikt wordt. Cruesli en granola zijn in principe hetzelfde.

Hoe lang kun je de cruesli bewaren?

Mits je de cruesli goed laat afkoelen voor je het overdoet in een pot, kun je het zeker een maand bewaren in een luchtdicht afgesloten pot.

Wat kan ik gebruiken in plaats van havermout?

Je kunt de cruesli ook maken zonder havermout. Voeg in dat geval bijvoorbeeld extra lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten en extra noten toe. Zoek op de site even op paleo granola, dan vind je er een voorbeeld recept.

Kan ik de cruesli maken zonder honing?

Je kunt het zeker maken zonder honing. Kijk of je in dat geval nog wat extra olie nodig hebt. Idealiter wil je dat alle “korrels” een beetje nattig ogen voor ze de oven in gaan.

zelf cruesli maken

Zelf cruesli maken

4.17 van 6 stemmen
GangBijgerecht
KeukenHollandse

Een lekker basisrecept voor het maken van je eigen cruesli
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 30 minuten

20 porties

Materiaal

Ingrediënten

  • 450 gr havermout
  • 175 gr gemengde noten ongezouten
  • 50 gr sesam zaadjes
  • 50 gr zonnebloem pitten
  • 125 ml milde olijfolie
  • 100 ml heldere vloeibare honing

  • Hak een aantal van de noten wat kleiner als je dat wilt. Verwarm de oven voor op 190˚C en maak een grote bakplaat klaar. Liefst eentje met een opstaand randje anders is het omscheppen wat onhandig.
    Meng alles samen in een grote kom en spreid het vervolgens uit in een dunne laag over de bakplaat. Rooster het in de oven voor 20-25 minuten of tot het goudbruin is. Zorg ervoor dat je het een aantal keren omschept.
  • Laat goed afkoelen en bewaar in een luchtdichte verpakking voor een maand. Na het roosteren kun je er diverse gedroogde fruitsoorten in verwerken. leef je uit!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 239kcal | Koolhydraten: 25g | Eiwit: 5g | Vet: 14g | Verzadigd vet: 2g | Meervoudigd onverzadigd vet: 3g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 8g | Transvet: 0.004g | Natrium: 21mg | Kalium: 161mg | Vezels: 4g | Suiker: 6g | Vitamine A: 2IU | Vitamine C: 0.1mg | Calcium: 45mg | Ijzer: 2mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.