Zelf cruesli maken
Zelf je eigen cruesli maken is nog nooit zo makkelijk geweest met dit recept. Bovendien goed aan te passen naar je eigen smaak.
Zelf eenvoudig cruesli maken
Als je eenmaal voor het eerst zelf cruesli hebt gemaakt wil je nooit anders meer. Het is eenvoudig om te doen, goedkoper plus je kunt er in doen wat je zelf het allerlekkerste vindt.
Ik heb het al vaker gezegd en ik zeg het gewoon nog een keer; sommige dingen zijn zo eenvoudig om zelf te maken dat je je af moet vragen waarom je ze nog in de winkel koopt. Is het gemak? Prijs? Uh…?
Mixen en matchen
Om te beginnen is het handig om een basis recept aan te houden. Het is zo eenvoudig dat je het natuurlijk naar je eigen hand kunt zetten. Ik heb een aantal verschillende recepten voor zelf cruesli maken op de site staan. Zo is er een paleo granola en een quinoa granola en nog een paar andere variaties.
Dit recept voor een basis cruesli is dus slechts het begin. Wel een aantal dingen om rekening mee te houden.
Gedroogd fruit
Ik vind krenten, rozijnen, cranberries, gojibessen, gedroogde abrikozen, vijgen enzovoort heerlijk in mijn homemade cruesli maar die doe je pas ná het bakken in de mix. Waarom? Als je het gedroogde fruit meteen in je crueslimix doet gaat het kapot in de oven en het wordt een grote plakkerige bende. Niet doen dus.
Om de cruesli te maken is je basis havermout, gemengde noten (ongebrand en ongezouten), sesam, zonnebloempitten en dit meng je met olie (milde olijfolie of kokosolie) en honing. Ik doe hier relatief veel honing in, wil je de cruesli minder zoet maken voeg dan minder toe.
Wil je het vegan maken vervang de honing dan door ahornsiroop. De zonnebloempitten kun je ook afwisselen of aanvullen met pompoenpitten. Ik wil er ook nog wel eens wat lijnzaad aan toevoegen. Overigens kun je dat ook nog na het bakken doen.
Je ziet dat het zelf maken van cruesli heel eenvoudig is. Het enige waar je even goed op moet letten is dat je het tijdens het bakken af en toe even goed omschept. Hou het ook in de gaten want het kan soms ineens heel hard gaan en je wilt natuurlijk geen verbrande cruesli.
Voor je het overschept in een voorraadpot zorg je er voor dat het echt heel goed is afgekoeld. Doe je het nog half warm in de pot dan krijg je geen knapperig resultaat!
Is cruesli glutenvrij?
Ja mits je zorgt dat je glutenvrije havermout koopt. Dit staat op de verpakking. Altijd goed om even te dubbel checken!
Wat is het verschil tussen muesli en cruesli?
Muesli is de rauwe variant van cruesli. Van oorsprong komt de term cruesli van Quaker vandaan maar de term is dermate ingeburgerd dat we alle krokante muesli nu cruesli noemen. Granola is ook een term die steeds vaker gebruikt wordt. Cruesli en granola zijn in principe hetzelfde.
Hoe lang kun je de cruesli bewaren?
Mits je de cruesli goed laat afkoelen voor je het overdoet in een pot, kun je het zeker een maand bewaren in een luchtdicht afgesloten pot.
Wat kan ik gebruiken in plaats van havermout?
Je kunt de cruesli ook maken zonder havermout. Voeg in dat geval bijvoorbeeld extra lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten en extra noten toe. Zoek op de site even op paleo granola, dan vind je er een voorbeeld recept.
Kan ik de cruesli maken zonder honing?
Je kunt het zeker maken zonder honing. Kijk of je in dat geval nog wat extra olie nodig hebt. Idealiter wil je dat alle “korrels” een beetje nattig ogen voor ze de oven in gaan.
Zelf cruesli maken
Materiaal
Ingrediënten
- 450 gr havermout
- 175 gr gemengde noten ongezouten
- 50 gr sesam zaadjes
- 50 gr zonnebloem pitten
- 125 ml milde olijfolie
- 100 ml heldere vloeibare honing
- Hak een aantal van de noten wat kleiner als je dat wilt. Verwarm de oven voor op 190˚C en maak een grote bakplaat klaar. Liefst eentje met een opstaand randje anders is het omscheppen wat onhandig.Meng alles samen in een grote kom en spreid het vervolgens uit in een dunne laag over de bakplaat. Rooster het in de oven voor 20-25 minuten of tot het goudbruin is. Zorg ervoor dat je het een aantal keren omschept.
- Laat goed afkoelen en bewaar in een luchtdichte verpakking voor een maand. Na het roosteren kun je er diverse gedroogde fruitsoorten in verwerken. leef je uit!
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Ik maak dit al ruim 30 jaar zelf en wil niets anders in mijn yoghurt of kwark. Hier wat tips:je kunt dit heel goed zonder toegevoegde olie maken. Je krijgt immers voldoende vetten binnen via de zaden en noten. Ipv honing, gebruik ik het sap van 1 geperste sinaasappel.
Ook voeg ik een eetlepel kaneel toe, plus: ik giet er wat bourbon vanille extract over. Alles goed omscheppen en dan over 2 bakplaten verspreiden. Ik bak het op 175 graden, 15 minuten en schep het dan om en bak het nog eens een minuut of 8. Wel de oven in de gaten houden, want het bakken kan sneller gaan dan dat je verwacht en vanwege de olie kan het snel te bruin worden of zelfs verbranden. Na het bakken direct in een grote mengkom gieten om af te laten koelen. Zo nu en dan omschepoen, want onderop blijft het warm en dan kan condens vormen. Als je het op de bakplaat laat afkoelen, bakt het nog door vanwege de hitte van de plaat. Heerlijk om gevriesdroogd fruit toe te voegen, voordat je het in potten doet. Of rozijntjes…
Dat zijn leuke en handige tips Esmeralda! Dankjewel!
Pingback: Zelf granola met noten maken | Simone's Kitchen
Cruesli is inderdaad zo simpel om zelf te maken, en als je het één keer hebt gegeten wil je gewoon geen gekocht cruesli meer. Ik ga deze zeker eens proberen!
Wanneer je het eenmaal zelf hebt gemaakt, wil je gewoon geen gekochte muesli meer. De zelfgemaakte is gewoon zoveel lekkerder. Dit recept neem ik zeker mee, want variatie moet er wel zijn!
Ja echt een wereld van verschil en zo makkelijk om te maken!