Bavette | simoneskitchen.nl

Sponsored.

De zomer blijft toch de mooiste tijd van het jaar. Nietwaar mannen?
Lekker buiten spelen met de barbecue en grote stukken vlees schroeien onder het genot van een koud flesje bier.
Wat nou wel leuk zou zijn, is wanneer je eens een ander stukje vlees dan het geijkte sateetje, of grillworstje op die kolenkit gooit.

Pak bijvoorbeeld eens een mooi stuk rund dat je perfect bakt en dan prachtig dun snijdt (wanneer je indruk wilt maken, zeg je dat dun snijden ’trancheren’ heet).
En wanneer je dan nog meer indruk op je gabbers wilt maken, serveer je een stuk vlees dat niet iedereen zomaar meeneemt uit de winkel.
Bavette bijvoorbeeld. U zegt? Bavette. Je hoorde het goed.

De Hollandse naam voor dit mooie stuk rundvlees is vanglap, maar bavette klinkt natuurlijk meteen al een stuk sjieker.
Bavette (of de vang) is het stuk van het rund dat vlak voor de achterpoot zit (tussen de bil en de borst).
Die achterpoot beweegt (en de borst van de koe trouwens ook), dus moet het vlees daar werken.
Daar wordt het wat steviger door, maar krijgt het ook direct veel meer smaak.

Bavette | simoneskitchen.nl

Herwaardering?

Ondanks die prachtige smaak verdween de bavette vaak in de ossenworst of tartaar en dat is best zonde!
Sterker nog, de vanglap wordt nog steeds versneden in gehakt of hacheevlees.
Yep, dit mooie en smaakvolle stukje vlees is een behoorlijke tijd verguist geweest, maar maakt nu weer langzaam een opmars in de categorie populaire vleesjes.
Zelf doe ik regelmatig ideeën op om met wat minder gebruikelijke stukken vlees te werken op vlees.nl. Hier vind ik goede tips om dat vlees dan perfect te bereiden. Zo ook voor de bavette.

Reden genoeg om zelf ook een mooi stuk bavette ‘au naturel’ te gaan beleven. Zorg er dan wel voor dat je de bavette van het juiste rund (vleeskoe)  hebt, want niet van ieder type koe krijg je de meest smaakvolle bavette.

Vlees met een bite

Een goed gebakken bavette heeft naast wat peper en zout eigenlijk niet veel extra nodig. Wanneer je het ‘op de draad’ snijdt, is het smaakvol vlees met een verrassende bite.
En welke dude vindt dat nu erg? Ik noem dat vlees eten zoals het bedoeld is.
Vandaag doe ik gewoon lekker gek en maak tacowraps met dit heerlijke vlees.
Natuurlijk met een huisgemaakte chimichurri saus.
In mijn optiek één van de weinige sauzen die dit stukje ondergewaardeerd vlees eer aan doet.

Bavette | simoneskitchen.nl

Wrap van bavette

Nog geen review

Decoratief klokje bereidingstijd

Ingrediënten

Voor de chimichurri

  • 1 Bosje verse tijm hiervan alleen de blaadjes gebruiken
  • 1 Bosje oregano
  • 1 Bosje platte peterselie
  • 2 takjes rozemarijn alleen de blaadjes gebruiken
  • Bosje bieslook
  • 1 el chilivlokken
  • 1 tl mosterd
  • 4 tenen knoflook
  • 1 ui fijn gesnipperd
  • 2 el rode wijnazijn
  • 100 ml goede olijfolie

Voor de wraps:

  • 500 gr bavette
  • 4 tacowraps
  • 4 gerookte paprika’s in dunne reepjes gesneden
  • 2 tomaten in dunne plakjes gesneden
  • 50 gr rucola

Om de chimichurrisaus te maken:

  • Gooi alle ingrediënten behalve de olie in de blender of staafmixer en even kort blitzen tot het een dikke puree is.
  • Hierna olijfolie toevoegen tot je een dikke, rijke saus hebt.
  • Peper, zout naar smaak toevoegen.
  • En klaar is je chimmichurri

De Bavette bereiden

  • Het is het lekkerst om de bavette op de barbecue te bereiden. Voor de bereidingstijd heb ik de instructies op vlees.nl gevolgd en hiermee kreeg ik de bavette perfect rosé gebakken

Je kunt de bavette ook in de koekenpan bakken en dan op de volgende manier:

  • Verhit olie in een goede koekenpan en bak vervolgens de bavette twee minuten op iedere kant
  • Laat hierna de bavette nog vier minuten op laag vuur wat doorgaren en keer het vlees nog een keer na twee minuten
  • Laat hierna het vlees in aluminiumfolie verpakt nog een minuut of zes rusten
  • Snij dunne plakjes van de bavette (op de draad snijden, he? Anders moet je zo hard kauwen)

Wraps bouwen

  • Neem een tacowrap en beleg deze met de rucola, paprikareepjes en plakjes tomaat. Leg hierop wat plakjes bavette en lepel er een lekkere portie chimmichurri saus overheen.
  • Rol de wrap op en je hebt een heerlijke fingerfood wrap van vangvlees.
  • Eet smakelijk!

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Disclaimer: Deze post is een samenwerking met vlees.nl.

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.