Perfect voor de feestdagen zijn deze wentelteefjes met speculaas en vanillesaus. Het knapperige van de speculaas en het romige van de vanillesaus maken deze wentelteefjes de lekkerste voor het feestseizoen.

Wentelteefjes met speculaas

Wentelteefjes met speculaas

Het is weer die tijd van het jaar dat we allemaal aan de speculaas gaan en gezellig samen binnen ontbijten. Althans dat hoop ik dan voor je.. Nu vind ik speculaas lekker dus toen we deze wentelteefjes met speculaas bedachten bleek dat de gouden combinatie te zijn. Voor de kruimel over het wentelteefje heen kun je gestampte kruidnootjes gebruiken, bastognekoeken of eenvoudigweg speculaasjes. Wat er maar voorhanden is.

Vanillevla

Voor dit recept van wentelteefjes met speculaas gebruikten we zelfgemaakte vanillesaus, maar heb je daar geen zin of geen tijd voor dan kun je dit ook prima serveren met vanillevla. Dat is net zo lekker en tien keer sneller. Dus de keus is aan jou. Wil je het nou nog decadenter hebben dan is dit dus ook erg lekker met een bol vanille-ijs of slagroom.

wentelteefjes met speculaas en vanillesaus

Sinterklaas

Nu hoef je niet perse te wachten tot het Sinterklaas is, want je kunt de wentelteefjes ook prima maken op elk ander moment van het jaar. Tenslotte kun je speculaas ook het hele jaar door verkrijgen en de rest van de ingrediënten is redelijk standaard verkrijgbaar. De kruidnoten kunnen dus 1 op 1 vervangen worden door speculaas.

Voor het brood gebruik ik hier rozijnenbrood zonder spijs. Je kunt wel brood met spijs gebruiken maar het verbrand sneller in de pan dus daar even goed mee opletten. Uiteraard kun je ook gewoon wit brood of bruin brood gebruiken of wat je zelf maar voorhanden hebt. Ik vind het bakken in boter het lekkerste voor de wentelteefjes met speculaas. Dat maakt het nog net even wat decadenter, maar in olie mag ook als jij daar de voorkeur aan geeft. Geen goed of fout hier!

Wentelteefjes met speculaas | simoneskitchen.nl

Wentelteefjes met speculaas

Nog geen review
GangOntbijt
KeukenHollandse keuken

De perfecte wentelteefjes om te maken rondom de feestdagen!
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 5 minuten
bereiding 5 minuten
totaal 10 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 3 eieren
  • 250 ml volle melk
  • 3 tl kaneelpoeder
  • 3 tl speculaaskruiden
  • Rozijnenbrood of oud Kerstbrood liefst ongesneden
  • 50 gr Kruidnoten als deze te krijgen zijn, tegenwoordig van augustus t/m december volgens mij
  • Vanillevla

  • Snijd van het brood een paar mooie dikke plakken.
  • Pak een kom waar de plakken brood straks inpassen.
  • Klop in de kom de eieren los en roer hierna de melk, suiker en specerijen erdoorheen.
  • Als de suiker in het mengsel is opgelost, haal je de plakken brood door het mengsel heen.
  • Zorg dat het brood goed is doordrenkt en zet naast het gasfornuis klaar om te bakken.
  • Ondertussen ruim boter smelten in een grote koekenpan.
  • Wanneer de boter gesmolten is, draai je het vuur onder de pan even laag en legt 1,2 of 3 (als je een grote pan hebt of kleine sneetjes brood) geweekte plakken brood in de pan.
  • Druk de plakken brood even met de spatel tegen de hete pan aan, zodat het mengsel heel kort is gestold. Dit is een kwestie van een paar seconden. Dan draai je ze met de spatel om en zet het vuur weer op standje midden.
  • Na één of twee minuutjes op iedere kant bakken zijn ze klaar.
  • Gooi de kruidnootjes even in de blender, maal ze tot een grof kruimelig poeder en strooi een theelepel van deze kruim over het nog warme gerecht.
  • Wanneer de kruidnootjes niet te krijgen zijn, is een pak Bastognekoeken ook een goed alternatief om een krokantje aan het gerecht mee te geven.
  • Uitserveren met een zelf gemaakte vanillesaus of, als je hier geen tijd of zin in hebt, met een dikke lepel vanillevla naast het wentelteefje. Lekker!

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 382kcal | Koolhydraten: 48g | Eiwit: 17g | Vet: 15g | Verzadigd vet: 6g | Meervoudigd onverzadigd vet: 2g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 5g | Transvet: 0.03g | Cholesterol: 261mg | Natrium: 376mg | Kalium: 496mg | Vezels: 5g | Suiker: 14g | Vitamine A: 597IU | Vitamine C: 2mg | Calcium: 321mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.