Dudefood dinsdag | simoneskitchen.nl

Dat deze dude een man van de wereld is en invloedrijke vrienden op belangrijke plekken heeft, zal voor velen van jullie niet als een verrassing komen.
Maar dat hij ook in culinaire kringen de belangrijkste bazen kent en dat zij hem ook regelmatig om raad vragen, dat wist nog niet iedereen.
Zo is er een chefkok die op de wereldranglijst van beste chefs de sterren van de hemel kookt, die zeer frequent de Dudefood keuken belt voor advies.
Hij belt dan vanuit zijn restaurant in Denemarken, ’n Oma, en vlak voor openingstijd vraagt hij mij nog naar mijn geheime ingrediënten voor een lekkere mayo of een waanzinnige burger.
De naam van deze kok? Dat is natuurlijk niemand minder dan de nummer één op zijn gebied: René Receppie!

20150214-MH2A5910
Ik help hem dan graag en blijf er ook gewoon bescheiden onder, dat dan weer wel.
Over bazen gesproken: recent heb ik kennis gemaakt met de mosterdbazen van De Nieuwe Mosterd.
Kevin en Dimitri zijn de twee breinen achter een lijn van ambachtelijk gemaakte mosterds met te gekke en waanzinnige smaken.
Geen mosterd die de gemiddelde balhaar of chappie in de buurtsuper haalt, maar ‘mosterd voor de ziel’ die je weer laat nadenken over eten.
Zowaar mosterd voor echte mannen en daarmee met glans en verve het predikaat ‘Dudeproof’ waardig.

Deze mannenmosterds verdienen natuurlijk een plek in de Dudefood keuken en daarom uit respect voor deze mosterdbazen een gerecht waarin de mosterd nummer 02 zelfs met een kleine hoeveelheid al een belangrijke finishing touch geeft aan een al geweldige hamburger.

Dudefood dinsdag | simoneskitchen.nl

Tapasburger met pittige mayonaise

Nog geen review

Heerlijke hamburger met kaas en spaanse worst en een gevaarlijk lekkere mayonaise
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 10 minuten
totaal 20 minuten

2

Ingrediënten

Voor de tapasburgers:

  • 250 gr rundergehakt
  • 100 g geraspte oude kaas
  • 50 gr pittige chorizo in hele kleine blokjes gesneden
  • 1 sjalotje heel fijn gesnipperd
  • 2 tenen knoflook geperst
  • ½ rode peper fijn gesneden zaden en zaadlijsten verwijderen
  • 1 snee witbrood korst wegsnijden
  • 1 flinke scheut melk
  • 1 ei
  • 2 tl tobasco
  • peper zout
  • boter
  • Voor de pittige mayonaise
  • Verse mayonaise hier een eenvoudig recept voor mayonaise
  • Als je geen zin hebt om mayo te maken pak je gewoon een pot van je favoriete mayo
  • 6 plakjes bacon
  • 1 el mosterd 02 zwart en peper van De nieuwe mosterd als je die nu echt niet kunt vinden, dan neem je gewone grove mosterd voor chappies
  • Snufje versgemalen peper

En verder:

  • 2 hamburgerbroodjes of witte bolletjes
  • 4 blaadjes baby romaine sla of ijsbergsla
  • 1 to maat in plakjes gesneden
  • 4 augurkjes over de lengte in dunne plakjes gesneden
  • ½ ui in ringen gesneden kunnen rauw of naar wens licht gefruit gebruikt worden

De burgers:

  •  Schenk de melk in een bakje of diep bord en laat het brood hierin weken
  • Alle ingrediënten snijden zoals boven omschreven en deze in een grote schaal met het geweekte brood door het gehakt mengen. Op smaak brengen met zout en peper
  • Maak van het gehaktmengsel twee grote, platte hamburgers en bak deze af in een verhitte koekenpan met boter
  • Hamburgers eerst op hoog vuur aan beide kanten dichtschroeien en daarna op laag vuur nog een minuut of 5 tot 10 laten doorgaren zodat ook de kern gaar is. Tijdens het garen komt er gesmolten kaas en chorizo vet vrij, dus als je de hamburgers regelmatig keert, worden ze helemaal in de mooie smaken gedompeld
  • Snijd de broodjes overdwars door en rooster ze kort in een broodrooster krokant aan de buitenkant

De mayonaise:

  • Bak de plakjes bacon krokant in een koekenpan en laat ze vervolgens uitlekken op wat keukenpapier.
  • Maak de mayonaise (of pak de pot die je uit de winkel hebt gehaald) en roer vervolgend grove mosterd erdoor
  • Maal de bacon in een staafmixer heel fijn en roer deze ook door de mayonaise. Naar smaak eventueel nog wat vers gemalen peper toevoegen

Assembleren van de tapasburger:

  • Leg op de onderste helft van het geroosterde broodje twee blaadjes sla, wat plakjes tomaat en wat uienringen
  • Leg op dit groentebedje de burger en strijk hier één of twee lepels van de pittige mosterdmayonaise op. Leg op de mayonaise de augurkschijfjes en hierbovenop de bovenkant van het broodje.
  • Serveren met huisgemaakte friet en een extra schaaltje van de mayonaise maakt dit burgerfeest compleet

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.