Dit lekkere gerecht voor een schouderkarbonade met een lekker pittige specerijenrub komt uit de oven en is heerlijk met gebakken aardappeltjes en groente. Lekker ouderwets AVG-tje.

Pittige schouderkarbonade uit de oven

Pittige schouderkarbonade uit de oven

Heel eerlijk eet ik niet zo heel vaak een karbonade. Ik vind het vaak een overgewaardeerd stukje vlees en niet zo bijzonder eigenlijk. Maar het blijkt dat de bereiding daar meer doet dan je misschien zou denken. Ik heb natuurlijk weinig vergelijkingsmateriaal want mijn moeder maakte er over het algemeen oneetbare schoenzolen van. Dus ik was bijzonder gecharmeerd van deze lekkere schouderkarbonades uit de oven.

Wel heel eerlijk; de karbonades die uit de oven komen zien er toch wat minder sexy uit dan de karbonade uit de koekenpan. Voor een vergelijkend warenonderzoek bakte ik ze namelijk met dezelfde marinade zowel uit de pan (die zie je hier op de foto), als ook uit de oven.

pittige schouderkarbonade uit de oven

Looks vs smaak

Het belangrijkste voor het bereiden van de schouderkarbonade is natuurlijk de marinade en de tijd die je het vlees daarvoor geeft. Ik zet het altijd ruim op tijd in de marinade en laat het minimaal 4 uur staan. Je kunt het ook prima de nacht van tevoren doen en dan lekker – afgedekt – laten staan in de koeling tot gebruik.

Voor het onderzoek dus twee gebakken in de oven en twee in de pan. Qua looks won die uit de pan het absoluut. Je krijgt een mooier korstje en de karbonade ziet er over het algemeen lekkerder uit. De foto’s zijn dan ook genomen met het panexemplaar. In de oven blijven ze wat bleker, maar waren ze wel lekkerder!

De oplossing hiervoor is natuurlijk simpel. je bakt de schouderkarbonades aan in een koekenpan op hoog vuur en je schuift hem in de oven om even rustig na te garen. Sla je toch mooi twee vliegen in een klap. De exacte bereidingstijd van de schouderkarbonades ligt een beetje aan de dikte van het vlees. Hou daar rekening mee.

Serveren met

Je kunt de schouderkarbonade natuurlijk serveren met wat je lekker vindt, maar ik vind het lekkerste met gebakken aardappeltjes en groente.

Check ook dit lekkere recept voor Surinaamse bami met karbonade.

pittige schouderkarbonade uit de oven

Pittige schouderkarbonades uit de oven

4.29 van 7 stemmen
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Supermalse karbonaadjes met een heerlijke Indische bite
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 20 minuten
Marineren4 uur
totaal 4 uur 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 4 schouderkarbonades

Marinade

  • 2 el ketjap manis
  • 2 el honing
  • 1 el sambal ik heb badjak gebruikt
  • sap van een halve sinaasappel
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl knoflookpoeder
  • 1 tl gerookt paprikapoeder

  • Karbonades even afspoelen onder de kraan (vanwege eventuele botsplinters) en daarna droog deppen met wat keukenpapier
  • Alle ingrediënten in een kom mixen tot een marinade en hier de karbonades lekker in op smaak laten komen voor 3 tot 4 uur (of een hele nacht)
  • Bak de karbonade aan in de koekenpan met ruim boter aan beide kanten kort.
  • Oven voorverwarmen op 200 graden (hete lucht) en de karbonades in een bakblik (liefst met zo’n roostertje) leggen. Over iedere karbonade een lepel marinade scheppen (rest apart houden) en voor 10 minuten in de oven
  • Na 10 minuten karbonades uit de oven halen, omkeren met een tang en de marinade die je over hebt er weer overheen lepelen. Nog een keer 10 minuten in de oven
  • Karbonades uit de oven halen en serveren met een lekker gebakken aardappeltje en wat eenvoudige groente

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 281kcal | Koolhydraten: 18g | Eiwit: 29g | Vet: 9g | Verzadigd vet: 3g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 4g | Transvet: 0.1g | Cholesterol: 90mg | Natrium: 314mg | Kalium: 537mg | Vezels: 0.3g | Suiker: 15g | Vitamine A: 257IU | Vitamine C: 3mg | Calcium: 13mg | Ijzer: 1mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.