Kabeljauw met bacon pakketje | simoneskitchen.nl

Kabeljauw in bacon gewikkeld

Het zit deze dude de laatste weken niet mee. Iedereen om me heen praat honderduit over de vakantie en heeft al dikke voorpret.
Van dik en voorpret is er bij mij de laatste weken echter helemaal geen sprake. Bij mij zijn mager en sober eerder de trefwoorden die mijn leven momenteel dicteren.
Waar iedereen denkt aan wat ze op vakantie gaan eten, ben ik druk bezig met wat ik allemaal niet mag eten.
Ik zit in zo’n situatie waarin de hele wereld in een feestelijke sombrero mood is en ik meer in een ‘somber-ero’ mood, zeg maar.

Kabeljauw en bacon met tomatensaus | simoneskitchen.nl
Het ergste van het verhaal is dat ik als Dude pur sang steeds meer van groente ga houden! En dit al na een paar weken van het missen van mijn favoriete Dude recepten.
Ze zeggen wel eens: honger maakt rauwe bonen zoet en dat gaat hier dan ook weer voor op. Hoewel ik dan met dit Paleo dieet feitelijk weer geen bonen mag…
Het gezegde zou in dit geval meer moeten luiden in de trant van: “Honger? Maakt rauwe groente, Dude!”
En dat je dan juist het boontje, één van de meest Dudey groente ter wereld, dan weer niet mag hebben, is voor mij weer een bewijs dat Dudes niet in de wieg zijn gelegd om met diëten aan de slag te gaan.
Ik mis mijn favoriete Dude ingrediënten in mijn DudeFood Keuken. Ik mis de boter, ik mis de hamburgerbroodjes en ik mis de lepels suiker waarmee ik mijn sticky marinades kan maken.

Dudefood dinsdag met kabeljauw | simoneskitchen.nl
Maar het dude ingrediënt dat ik het aller-allermeeste mis is…. BIER!
Bier is de verbindende factor in nagenoeg alle gerechten voor en door mannen en het jeukt me heel hard om iets met bier te gaan koken; of de Misses dit nu wel of niet goed vindt.
Kamelen zijn stoere dieren. Die kunnen acht dagen werken zonder te drinken. Da’s stoer. Echte dudes kunnen acht dagen drinken zonder te werken. Da’s ook best stoer, toch?
Maar van acht dagen drinken en zo, is wat mij betreft nu geen sprake.
Gewoon één mooi recept met een biersaus die van Lef getuigd. Of eerder gezegd een saus die van Leffe getuigd, want dat is het bier dat ik ga gebruiken in deze saus.
En het getuigt natuurlijk ook weer van Lef dat ik juist nu een biersaus maak, want zo aan het eind van het strikte dieetregime, haal ik me ongetwijfeld de toorn van de afslankinquisitie op de nek.
de Misses die als een ‘Whole 30 diet Torquemada’ afkeurend naar mij en naar het gerecht kijkt. Ondanks dat de rest van het recept helemaal binnen het dieetpatroon past.
Nou, dan neemt ze de boel maar zonder saus; ik kan die wereld vol met naar biergerechten smachtende Dudes niet langer in de steek laten.
Hier een kabeljauwfilet in spek met een verantwoord groenteschaaltje en een mooi Lef saus. Een saus met… BIER!

Kabeljauw met bacon | simoneskitchen.nl

Kabeljauwpakketjes met Leffe saus en een groenteschaaltje

No ratings yet

Visfilet in ontbijtspek met een gevulde paprika uit de oven en een heerlijke saus van tomaat en bier
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 40 minuten

4 personen

Ingrediënten

Voor de saus:

  • 1 Blikje tomatenblokjes 300gr
  • 1 ui fijngehakt
  • 1 teen knoflook fijn gesnipperd
  • 1 fles Leffe Blond bier
  • 1 el Tobasco of meer als je van lekker pittig houdt
  • 1 handje fijn gehakte peterselie

Voor het groenteschaaltje:

  • 2 paprika’s in de lengte doormidden gesneden en zaadlijsten verwijderd
  • 150 gr champignons zeer fijn gesneden
  • 1 zoete aardappel in kleine blokjes gesneden
  • 1 rode ui fijn gesnipperd
  • 1/2 courgette in kleine blokjes gesneden
  • 200 gr bloemkool
  • 1 rode peper fijn gesneden zaden en zaadlijsten verwijderd
  • 100 ml groentebouillon
  • 1 handje grof gehakte pompoenpitten
  • 1 handje fijn gehakte koriander

En verder:

  • 4 kabeljauwfilets mogen uit de diepvries, hoor. Zijn vaak nog verser ook
  • 1 tl kerriepoeder
  • 100 gr pancetta of mooie ontbijtspek
  • Peper en zout

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Laat de kabeljauwfilets minimaal een uur ontdooien

De saus maken:

  • Verhit een koekenpan en fruit de ui en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg hierna het blikje tomaat (inclusief vocht) en driekwart van het flesje Leffe toe. Breng aan de kook en voeg naar smaak Tobasco toe
  • Laat vervolgens op laag vuur in ongeveer 20 minuten tot ongeveer de helft inkoken. Wel af en toe roeren om aankoeken te voorkomen. Tussentijds het laatste restje bier opdrinken voordat het lauw wordt
  • Definitief op smaak brengen met zout en peper.

De groenteschaaltjes maken:

  • De Bloemkool schoonmaken en kleine roosjes in de keukenmachine verpoederen tot je een soort couscous van bloemkool hebt
  • Ui en champignons even kort fruiten in een koekenpan met een beetje olie. Vervolgens de courgette, zoete aardappel, rode peper en bloemkool kruim erbij doen en een minuutje op hoog vuur doorroeren. Hierna afblussen met de groentebouillon en op middelhoog vuur het meeste vocht laten verdampen. Op smaak brengen met peper en zout
  • Wanneer de groentemix niet meer zo vochtig is, maar nog wel smeuïg, de gehalveerde paprikaschaaltjes hiermee vullen. Strooi over ieder paprikaschaaltje wat gehakte pijnboompitjes en zet ze dan in de oven tot de paprika gaar is. Na een kwartier in de oven de schaaltje om de vijf minuten even controleren op gaarheid. Strooi wat gehakte koriander over de groenteschaaltjes direct wanneer ze uit de oven komen.

En verder:

  • Kabeljauwfilets marineren met de kerrie en peper en zout. Hierna met spek omwikkelen en in een hete koekenpan (zo min mogelijk olie gebruiken) bruin en krokant bakken. Hou rekening met een baktijd van 2 tot 3 minuten per kant
  • Kabeljauw op een bord leggen en hiernaast een groenteschaaltje uit de oven serveren. Schenk een flinke lepel van de Rode Leffe saus over de vis en strooi tenslotte wat fijngehakte peterselie over het gerecht als garnering. De rest van de saus in een apart schaaltje op tafel erbij serveren.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.