Grootvaders appeltaart | simoneskitchen.nl

Wanneer de herfst zijn intrede doet in ons kikkerlandje wordt ik altijd een beetje sentimenteel. Terwijl de wind om het huis giert en de regen tegen de ruiten slaat, denk ik terug aan mijn jeugd. Ik heb gelukkig een mooie jeugd gehad en mijn grootouders hebben hierin een belangrijke rol gespeeld.
Mijn oma was de allerliefste oma ter wereld en mijn opa was de sterkste man die ik ooit gekend heb. Serieus!

In zijn hoogtijdagen tilde hij zonder pardon in zijn eentje een wasmachine naar zolder toe. En dat dan zonder ook maar een klein windje te laten.  Wat een Dude met de hoofdletter “D”!
Mijn opa was ook heel groot; zowel in de lengte als in de breedte.
Wanneer mijn broer en ik bij opa en oma gingen logeren, wilde mijn broer nog wel eens een rondje om opa heen rennen en ik klokte de tijd dan.
Het record van broer staat op 5 minuut 13 seconden.
Bij het vissen ving opa altijd de grootste en als er een feestje was deed opa altijd als laatste het licht uit. Hij was met recht een superopa en ook zeker een superdude.

Grootvaders appeltaart | simoneskitchen.nl

Bijna iedereen wordt nostalgisch wanneer ze denken aan grootmoeders appeltaart en ik heb dat bij de appeltaart van mijn opa.
Oma maakte de lekkerste gehaktballen en de beste groentesoep. Maar wanneer het op bakken aankwam, was er niemand die mijn opa kon evenaren.
Hij bakte de beste taarten en in december kwamen er hele emmers oliebollen en appelflappen tegelijk uit zijn keuken.
En wanneer we bleven logeren bakte opa ook regelmatig wentelteefjes voor het ontbijt.
Inmiddels zijn mijn opa en oma er niet meer, maar ik ben blij dat ik jonge grootouders heb gehad en dus relatief lang van ze heb mogen genieten.

Het serviesgoed waar in het grootouderlijk huis de lekkere baksels altijd op geserveerd werden, staat inmiddels bij mij in de kast en iedere keer wanneer ik die kast open doe, denk ik weer even aan ze.
Ik mis ze nog steeds. Zal wel aan het herfstweer liggen, denk ik dan.

Appeltaart voor opa | simoneskitchen.nl

Als ode aan opa heb ik een recept gemaakt voor grootvaders appeltaart. Maar dan wel een appeltaart die MIJN grootvader geweldig zou hebben gevonden.

Dus met een bodem van brood gedompeld in een beslag van melk, vanille en kaneel. En omdat opa ook wel een borrel lustte (dat heb ik niet van een vreemde, zeg maar), doe ik er ook lekker wat Amaretto bij.
Grootpapa hield van appels, maar ook van peren, dus ik maak gewoon een appel/perenvulling in plaats van alleen appel.

Deze taart is voor u, opa. En ik denk dat heel veel andere mensen er nu ook ontzettend van gaan genieten.

Grootvaders appeltaart | simoneskitchen.nl

Appelperentaart met wentelteefjesbodem

4 van 1 stem

Heerlijke taart met een aparte bodem en een vulling van appels en peren. De Amaretto en amandelspijs maken de smaak compleet
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 10 minuten
bereiding 40 minuten
totaal 50 minuten

8 personen

Ingrediënten

  • 6 sneetjes witbrood in blokjes van ± 2 cm bij 2 cm gesneden
  • 4 eieren
  • 120 ml melk
  • 40 ml Amaretto
  • 1 tl vanille extract
  • 1/2 el kaneel
  • 2 appels in kleine blokjes gesneden (Granny Smith of Golden Delicious is goed)
  • 2 peren in kleine blokjes gesneden (Conference peren zijn goed)
  • 120 gr amandelspijs in kleine blokjes gesneden
  • 150 gr Bruine basterdsuiker
  • 3 el maizena

  • Verwarm de oven voor op 175° C. Roer de eieren, melk, Amaretto, vanille extract en kaneel door elkaar en doe hier de blokjes brood bij. Roer alles even lekker door elkaar zodat het brood goed zompig wordt
  • Roer de blokjes peer en appel in een grote kom door de suiker en maizena. De suiker trekt vocht uit het fruit, dus dit wordt een beetje nat. Doe hier de blokjes spijs bij en roer nog even een keer om. Pak een springvorm (doorsnee 24 cm) en bedek de bodem met bakpapier
  • Doe het vochtige brood in de springvorm en druk dit goed aan. Strooi de appel-perenmix hierover uit en verdeel gelijkmatig. Zet de vorm voor een minuut of veertig in de oven
  • Haal de taart uit de oven en laat deze in ieder geval een kwartiertje afkoelen. Steek daarna voorzichtig de rand van de taart los van de springvorm en maak deze dan voorzichtig open
  • Snij flinke punten uit de taart en serveer met slagroom of een lekkere bol roomijs. Om de taart een feestelijk tintje te geven, kun je er nog wat karamelsaus of honing overheen gieten.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Bewaren

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.