Gehaktbrood | simoneskitchen.nl

Dinsdag 18 november. Een mooie dag, want het is vandaag mijn verjaardag én… ook nog DudeFood dinsdag!
Wie jarig is deelt uit. En wie jarig is krijgt kadootjes.
Over kadootjes gesproken: vorige week kreeg ik nog een behoorlijk kadootje in de vorm van een opmerking op mijn kipsaté.
Deze dude kreeg gewoon even onder uit de kan, omdat ik gesuggereerd had dat ik het te koud vond om buiten te BBQ’en.
Tja, en als je dan toch gestriemd wordt, dan gaat het ook gelijk goed, want ik kreeg ook nog eens te horen dat mijn kipsaté zeker niet in de categorie DudeFood valt?
Nou, deze kipsaté, was anders wel van jonge haan gemaakt, hoor.

Gehaktbrood | simoneskitchen.nl

Maar goed, op je verjaardag deel je uit. Veel en rijk en rock en roll! En als ik zeg: rock en roll en eten, dan zeg ik: Meatloaf. En Meatloaf is ook een man. Heel veel man, zelfs!
Zelfs nu swingt de jeugd nog mee op Paradise by the Dashboard Light en kan eigenlijk niemand stil blijven zitten bij die Evergreen uit 1977.
Meatloaf of ook wel gehaktbrood, is ook nog eens een favoriet DudeFood gerecht van me en op mijn verjaardag wil ik dat met jullie delen.

Ok, dit gerecht is net als de rockartiest, stevig machtig en zelfs een klein beetje vet. Dus niet voor het type mens dat continue met vetvrije diëten aan de gang is.
Je kent die mensen wel: die zijn zo enorm met vetvrij dieet bezig, dat ze niet eens meer vetgedrukte teksten lezen.
Die mensen moeten ook deze week de DudeFood dinsdag maar weer overslaan.
Wat dit gehaktbrood anders en nog lekkerder maakt dan al die anderen, is de toevoeging van chipotle pepers en chocola voor dat Mexicaanse tintje.
Een typisch Amerikaans gerecht met die chocola en chipotle is een beetje als Meatloaf die de cha cha danst; beetje vreemd en toch lekker!

Gehaktbrood met chipotle | simoneskitchen.nl

En wat was dan dat kadootje dat ik kreeg? De misses en Dudette Charlotte hebben dit recept samen ter hand genomen en vanaf scratch voor mij gemaakt.
Over verwennen en je jarig voelen gesproken. Ik hoefde alleen nog maar aan te schuiven en mijn zelf bedachte favoriete recept op te eten.
Ik denk dat ik volgende week de Misses maar eens in het zonnetje moet zetten, maar vandaag is het lekker mijn dag.

En, voor iedereen die mijn kipsaté niet Dudewaardig genoeg vond: maak dit gehaktbrood eens een keer en eet hem helemaal op. Als je dan nog pap kunt zeggen, geef ik ruiterlijk toe dat mijn recepten voor en door sissy’s zijn 😉

Gehaktbrood | simoneskitchen.nl

Gehaktbrood met chipotle en chocola (Cha Cha Meatloaf)

5 van 1 stem

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 45 minuten
totaal 1 uur 5 minuten

6 personen

Ingrediënten

  • 24 plakken pancetta
  • 3 tenen knoflook
  • 1 grote ui
  • 70 gr panko
  • 60 ml melk
  • 2 eieren
  • 4 chipotle pepers in adobo saus fijn gehakt plus 1-2 tl van de adobo saus als je van extra pittig houd
  • 800 gr gehakt half om half
  • 50 gr pure chocola
  • 1 tl cayenne peper
  • 1 el dijon mosterd
  • 2 el verse tijm gehakt
  • 80 gram pancetta in stukjes
  • zout
  • peper

  • Verwarm de oven voor op 180 C.
  • Snij de ui fijn en snij de knoflook ook fijn of doe in de knoflook pers. Doe de panko samen met de 60 ml melk in een kom en laat dit ongeveer 5 minuten weken en al het vocht opzuigen.
  • Bak de ui en de knoflook tot deze glazig zijn. Voeg hier de chocola in stukjes en de gehakte chipotle pepers aan toe laat afkoelen.
  • Doe het gehakt in een kom met de afgekoelde ui en chipotle mengsel, de verse tijm, de cayenne peper, de dijon mosterd, de panko, de eieren, de gehakte pancetta en kneed alles goed door. Vergeet niet er flink zout en peper door te doen. Mocht je twijfelen of het kruidig genoeg is bak dan een mini stukje in een koekenpan en proef. Meer zout nodig? Je kunt het dan nog corrigeren.
  • Neem een cakeblik van 25 cm lang en leg hier overlappen de plakjes pancetta in. Doe vervolgens het gehakt mengsel erin en druk dit met een lepel goed aan. Hoe steviger het is des te beter blijft het brood straks bij elkaar. Leg de plakjes ook aan de bovenkant eroverheen, druk het geheel goed aan en schuif de oven in (zet op een bakblik want er komt aardig wat vet uit)
  • Laat 45 minuten in de oven staan, haal het er dan uit en laat het vijf minuten staan voor je het omkeert op het bakblik en weer in de oven schuift zodat de bovenkant ook bruin kan kleuren. Dit duurt ongeveer 15 minuten extra. Let bij het omkeren op want er komt veel vocht uit het blik lopen. Verstandig om het overtollige vocht/vet eerst even af te gieten voor je hem omdraaid.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.