Deze makkelijke gevulde koolrolletjes zijn weer eens een andere manier om kool te verwerken in je avondmaaltijd.

Gevulde koolrolletjes | simoneskitchen.nl

Gevulde koolrolletjes

Al een aantal keer had ik gevulde koolrolletjes voorbij zien komen en het leek me een lekker gerecht. Het doet me ergens een beetje denken aan witlof met ham en kaas, maar dat kan ook aan mij liggen. Welke kool je gebruikt is een beetje afhankelijk van seizoen en wat je zelf lekker vindt. Ik gebruikte hier Chinese kool. Dat zijn mooie lange bladeren.

Groene kool werkt ook heel goed voor de koolrolletjes, al zijn die wel wat stugger en hebben wat meer tijd nodig om te garen. Die moet je dus iets langer blancheren. Het voordeel is wel ook dat ze iets steviger zijn dus dat maakt het wel makkelijker om te zorgen dat de rolletjes mooi bij elkaar blijven.

Gevulde koolrolletjes | simoneskitchen.nl

De vulling

Wat je in de gevulde koolrolletjes doet is natuurlijk een beetje afhankelijk van wat je lekker vindt. Hier koos ik voor gehakt, aangemaakt met champignons, paprika en roomkaas plus nog wat specerijen. Je zou er bijvoorbeeld ook goed voor kunnen kiezen om de koolrolletjes te vullen met wat rijst. Het omwikkelen van de rolletjes met ontbijtspek is extra lekker en geeft het meteen wat zout.

Dat doet de kaas natuurlijk ook al, maar het spek maakt het wel echt af. Als je het gehakt rult let dan op dat je het teveel aan vet wat eruit komt even afgiet. Anders worden de rolletjes eenmaal uit de oven erg nat.

Snij de champignons goed klein want te dikke stukken maakt het lastiger om de koolrolletjes mooi te vullen. De bladeren van de kool zelf blancheer je kort in kokend water voor 1-2 minuten of tot ze felgroen worden en wat slapper. Dat heb je nodig om de bladeren te kunnen buigen. Gebruik je de kool rauw dan breken de bladeren tijdens het rollen.

Gevulde koolrolletjes | simoneskitchen.nl

Afbakken in de oven

Het afbakken van de gevulde koolrolletjes in de oven duurt niet zo lang. Alle inhoud van de rolletjes is al gegaard dus het is alleen nodig om de kaas mooi te smelten in de oven en het ontbijtspek wat krokanter te maken.

Hieronder geef ik aan dat je 18 plakjes ontbijtspek nodig hebt. Dat is natuurlijk afhankelijk van de hoeveelheid koolrolletjes die je gaat maken, hoe groot het blad is en of je er een of meer om de rolletjes heen wikkelt.

Gevulde koolrolletjes | simoneskitchen.nl

Gevulde koolrolletjes

4 van 1 stem
GangHoofdgerecht
KeukenHollandse keuken

Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 15 minuten
bereiding 15 minuten
totaal 30 minuten

4 personen

Ingrediënten

  • 1 chinese kool
  • 500 gr gehakt half om half
  • 250 gr champignons klein gesneden
  • 2 zoete puntpaprika’s in kleine blokjes gesneden
  • 1 bosje peterselie fijn gehakt
  • 2 el roomkaas
  • 2 el ras el hanout kruiden
  • 150 gr geraspte kaas
  • 18 repen ontbijtspek

  • Verwarm de oven voor op 180°C en breng een pan met water en wat zout aan de kook. Rul het gehakt in een koekenpan met een klontje boter en roer hier de ras el hanout kruiden
  • Bak in een tweede koekenpan de champignons en paprika tot ze zacht zijn.
  • Pluk de buitenste, grote bladeren van de Chinese kool en blancheer ze voor 1-2 min in het kokende water. Laat ze hierna uitlekken
  • Pak een grote mengkom en doe hier de gehakt, paprika/champignons, 2 eetlepels peterselie en de roomkaas in. Meng goed door elkaar.
  • Pak een flinke eetlepel van de gehaktmix en leg deze op een blad Chinese kool. Rol vervolgens de kool om het mengsel en draai hier ontbijtspek in de lengte en breedte van het rolletje omheen. Leg het rolletje in een ovenschaal en herhaal dit tot het mengsel op is.
  • Bestrooi de gevulde koolrolletjes rijkelijk met de geraspte kaas en zet dan de ovenschalen voor een minuut of tien in de oven.
  • Voor een krokant kaaskorstje (lekker!) zet je de oven de laatste 5 minuten op grillen

Voedingswaarde per portie

Calorieën: 554kcal | Koolhydraten: 12g | Eiwit: 36g | Vet: 41g | Verzadigd vet: 18g | Meervoudigd onverzadigd vet: 1g | Enkelvoudig onverzadigd vet: 14g | Transvet: 2g | Cholesterol: 134mg | Natrium: 463mg | Kalium: 855mg | Vezels: 3g | Suiker: 4g | Vitamine A: 2768IU | Vitamine C: 82mg | Calcium: 382mg | Ijzer: 5mg

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.