Sinaasappelcake met amandelmeel
Sinaasappelcake met amandelmeel; glutenvrij en vol met sinaasappelsmaak! Deze sinaasappelcake maakte ik in de zeeuwse knop vorm.
Sinaasappelcake
Alweer een hele tijd geleden kreeg ik deze Zeeuwse knop bakvorm kado en het leek me geweldig om daar een lekkere sinaasappelcake van te maken. Het oorspronkelijke recept kwam van de site van de zeeuwse knop vandaan maar vond ik achteraf niet lekker. Tijd dus om de sinaasappelcake opnieuw te maken. En deze versie is heerlijk. Lekker sinaasappelig en niet ingewikkeld om te maken.
Glutenvrij
De sinaasappelcake is ook nog eens volledig glutenvrij. Wel opletten dat je ook glutenvrij bakpoeder gebruikt als het belangrijk is dat de cake inderdaad glutenvrij is. Voor mij maakt het niet zoveel uit, dus ik gebruik gewoon bakpoeder uit de supermarkt.
Ik hou enorm van de smaak van amandelmeel. Dat is zo lekker en in deze cake komt het goed tot zijn recht. De sinaasappelsmaak zelf ook. De cake lijkt heel erg op de sinaasappel-amandelcake die ik al eerder maakte, maar is net weer even anders.
Zeeuwse knop
Let wel op dat de hoeveelheid die in deze bakvorm past vrij specifiek is. Wil je het in een andere bakvorm bakken dan zul je moeten kijken hoe het met de inhoud zit. Je kunt het natuurlijk altijd in een cakeblik of in een springvorm bakken. De sinaasappelcake zal dan wel veranderen qua baktijd, dus ook dat is er eentje om op te letten.
Ik was wel benieuwd of de sinaasappelcake goed uit de vorm zou komen. Vooral door alle details was dat nog een spannend moment, maar door de siliconen coating ging dat eigenlijk zonder probleem.
En de sinaasappelcake zelf is waanzinnig lekker. Absoluut de moeite waard om eens te maken. Het is een makkelijk recept en geserveerd met een lekkere bol ijs de ultieme traktatie.
Wat is de zeeuwse knop eigenlijk?
De Zeeuwse knop of Zeeuwse knoop is een specifiek sieraad uit Zeeland en heeft de vorm van een bloem met dezelfde naam.
Probeer ook eens deze lekkere nectarine cake met amandelmeel.
Sinaasappelcake met amandel
Materiaal
Ingrediënten
- 4 eieren
- 170 gr suiker
- 170 gr amandelmeel
- rasp van 2 sinaasappels
- 50 ml vers sinaasappelsap
- 1 tl bakpoeder
- Verwarm de oven voor op 160˚ C
- Klop de eieren met de suiker los en luchtig.
- Meng het amandelmeel met het bakpoeder en doe dit bij de eieren. Klop even door.
- Rasp de twee sinaasappels maar zorg ervoor dat je niet het witte gebruikt. Dat is bitter en dat is nu net wat we niet willen. Pers 1 van de sinaasappels uit en meet 50 ml af. Doe rasp en sap bij je amandelmengsel en roer even goed door.
- Boter de vorm goed in en bestuif met poedersuiker of bloem (als je het glutenvrij wilt houden gebruik dan uiteraard geen bloem maar poedersuiker) en doe het deeg in de vorm.
- Bak de cake tot hij goudbruin is en gaar. Dit duurt ongeveer 50 minuten tot een uur. Laat volledig afkoelen in de vorm en stort hem dan uit.
- Serveer met slagroom of poedersuiker
Voedingswaarde per portie
Disclaimer
De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.
Met geen mogelijkheid uit de Zeeuwse knop bakvorm te halen. Helemaal kapot en niet om aan te zien. Wel goed ingevet en daarna met bloem bestoven.
Jammer van het werk.
Hoi Mieke,
Ah dat is heel vervelend natuurlijk. Ik heb geen idee wat er dan fout gegaan is bij je. Aan het recept ligt het in ieder geval niet.. 😉
Pingback: Sinaasappel-amandel cake van La Paloma Café | Simone's Kitchen
Zojuist het beslag gemaakt volgens je recept Simone. Gezien de positieve reacties maar gewoon uitgestort in mijn bakblikje. Ondertussen vraag ik mij af of de boter / olie van het ingrediënten lijstje gevallen is. Of komt het echt goed zonder “vet”. Ik bak wel eens wat maar elk recept bevat altijd wel boter of olie. Vandaar mijn vraag. Wel prettig als dit lukt. Dan kan ik weer een recept toevoegen aan mijn lactose- en gluten-vrije bak verzameling. Ik gebruikte overigens voor de sinaasappel schil een hele fijn tool, een Zester. Gegarandeerd geen witte bittere schil in je beslag!
Groeten, Carla
Je hebt wel boter nodig om de vorm in te vetten maar verder niet!
Dag allemaal, heel interessant om jullie ervaringen te lezen met het recept van de website van Tinka. In ieder geval bespart die aanpassing van jou, Simone, veel tijd, die je niet meer moet rekenen voor het koken van de sinasappels. Ik heb het gisteren zo geprobeerd als jij vorstelt en het lukte goed. Mag ik jou fantasische fotos voor de duitse Zeeuwse-knop-onlineshop gebruiken met dit recept en link naar deze blog? Ze zijn zo mooi. Groetjes, Dagmar
Ik heb ‘m net gemaakt en de suiker vervangen door 200gr honing! Ook erg lekker! Bedankt voor het recept.
Graag gedaan! Ben blij dat ie in de smaak is gevallen!
hallo,
het bakblik is zeker een topper, en dat mag ik wel zeggen als een echte zeeuw, je kan er ook een speciaal bakboek voor bestellen met recepten van over de hele wereld!
en bak je er niet mee, er zit een ring aan om hem op te hangen voor de sier!
Je kan er een gewoon cake recept in doen, dan rijst hij er een beetje bovenuit maar das niet erg…. suc6!
Wat een superleuk bakblik!! En toevallig nog een zakje amandelmeel staan, waarvan ik nog niet wist wat ik ermee ging doen 😉
Ja leuk he! En je kunt zoveel doen met amandelmeel! Ik ben amandelmeel fan hoor… Voor nog een paar ideetje… http://simoneskitchen.nl/tag/amandelmeel/
Hij ziet er wel erg lekker uit! Leuke vorm ook! Als ik een recept zou zien met hele sinaasappels zou ik ook enorm twijfelen. Het is er toch zo ingestampt dat je het wit van een sinaasappel nooit moet gebruiken. Toch ben ik eigenwijs genoeg om het zelf ook eens te proberen.
Ja nou precies. En na alle andere opmerkingen wil ik het nog wel een keer gaan proberen met die hele sinaasappels! Nou zal het me lukken ook!
Zoals ik al zei: wat een mooie foto! Word er echt heel vrolijk van en dat mag ook wel in deze barre tijden 😉 wat zou ik nu zin hebben in een dikke plak hiervan.
Echt een mooi bakblik ook! Daar moet ik ook eens voor gaan sparen. Jammer dat hij eerst bitter was, maar je aangepaste variant klinkt heerlijk!
Nou phoe… we moeten de zon zelf maar een beetje in huis halen toch? Ja die bittere smaak… ik weet het niet.. we gaan het nog eens een keertje proberen!
Mooie vorm, ben benieuwd naar de sinaasappelcake. Zelf heb ik onderstaand recept een keer uitgeprobeerd in dit bakblik, lekker voor bij een salade. Viel erg in de smaak (recept is ‘geleend’ van Goddelijke huisvrouw)
Nodig: Zeeuwse kaasknop
225 g bloem
1 zakje bakpoeder
mespuntje gemalen komijn (djinten)
125 g geraspte oude kaas
3 bosuitjes, in ringetjes
1 ei
225 ml melk
50 g boter, gesmolten
Eerst verwarm je de oven op 200°C. Vet de knop goed in met boter. Zeef de bloem, het bakpoeder en de komijn boven een kom. Meng de geraspte kaas en de bosuitjes erdoor. Roer het ei los met een vork. Meng vanuit een kuiltje de melk en gesmolten boter door de bloem. Meng tot slot het ei erdoor. Het wordt een klonterig beslag, maar stop met roer zodra je geen meel meer ziet. Schep het beslag in de zeeuwse knop en zet hem 20 minuten in het midden van de oven. Los de knop op een rooster en laat de kaasknop afkoelen.
O lekker Jolanda! Ja een hartige variant stond inderdaad nog op mijn lijstje. Dank je wel voor het recept. Ga ik zeker uitproberen!
Dat recept met die hele sinaasappels is van Claudia Roden en staat in haar boek “De Joodse Keuken”. Ik heb het gemaakt en het is een heerlijke taart met een volle sinaasappelsmaak. Het recept staat ook op mijn blog. Ik vind die Zeeuwse knop een erg mooie vorm,
Ik heb inmiddels al meerdere versies met hele sinaasappels gezien.. 😉 Het recept dat ik gebruikte komt van de site van de zeeuwseknop.nl. Ik zal die op jouw site ook eens bekijken en zien wat er anders is. Ja de vorm is prachtig! Ben er heel blij mee. Ga ik nu even op zoek naar jouw Claudia Roden recept!
Wat zonde van je werk en van de ingrediënten. Toch moet het wel kunnen, ik heb laatst ook zoiets gemaakt en van bitter was geen sprake, we vonden het juist heerlijk. Heb ik uit voorzorg wel onbespoten sinaasappels gebruikt, misschien dat dat een verschil maakt.
Dat lijkt me niet het verschil uitmaken. Heb de mijne wel goed gewassen maar misschien wel een verkeerd soort sinaasappel gebruikt dan. Nu wil ik het natuurlijk nog een keer gaan maken!
Hoi Simone, ziet er weer lekker uit! Op Souvlaki for the soul staat ook een recept waarin twee hele, gekookte sinaasappels verwerkt worden. Super lekker, en helemaal niet bitter. Het kan dus wel! http://souvlakiforthesoul.com/2013/08/orange-and-almond-cake-recipe
O wat grappig. Dank je wel voor de tip Jobien. Ik ga meteen even bij Peter kijken dan! Nu ben ik heel benieuwd…