De zeeuwse knop amandel sinaasappel cake

20140510-MH2A0411

Soms maak ik dingen tegen beter weten in. Dan zie je een recept en vraag je je af of dat nou wel helemaal klopt. Hebben jullie dat ook wel eens? Toch was ik geintrigeerd door de bereidingswijze van deze amandel sinaasappel cake en laten we wel wezen; de combinatie klinkt natuurlijk hemels! In de bereiding stond echter dat ik voor het maken van dit recept (het oorspronkelijke recept komt van de site van de zeeuwse knop vandaan) twee sinaasappels moest koken voor anderhalf uur. Daarna eventuele pitten verwijderen en met huid en haar blenden in de blender. Ok, dacht ik. Maar dat wordt toch bitter?

20140510-MH2A0405

Nou ja, laten we zeggen dat ik beter naar mijn eigen ingeving had moeten luisteren want inderdaad de cake is bitter. Het bakblik is een zeeuwse knop en ik vond dit wel een recept dat daar goed bij zou passen.

Ik ben niet zo thuis in de Zeeuwse geschiedenis maar deze bakvorm is in de vorm van de traditionele Zeeuwse knop die vroeger overal in Zeeland werd gedragen. Grote knopen waren voor de rijken, kleintjes voor de armen. En omdat de knop met het verdwijnen van de traditionele klederdracht een beetje naar de achtergrond raakt is dit bakblik gemaakt in de vorm van de zeeuwse knop (ik heb steeds de neiging om Zeeuwse knoop te zeggen maar blijkbaar moet het knop zijn). Ik was heel benieuwd of ik de cake zou kunnen storten en alle structuren van het blik nog zou kunnen zien maar dat ging erg goed door de siliconen coating. Ik heb hem wel goed ingesmeerd en met poedersuiker bestrooid.

20140510-MH2A0408

Het bakblik is te koop bij o.a. Kookpunt en is van zichzelf al een lekker feestelijk ding… 😉 Maar goed, die sinaasappel dus. Die was inderdaad goed zacht geworden en het blenderen ging prima, maar toen ik het mengsel proefde was het wel heel erg bitter. Toch maar bij het ei-amandelmengsel gedaan (wie a zegt moet ook b zeggen) en toen smaakte het al wel een stuk beter, maar jammer genoeg na het bakken blijft die bittere smaak toch teveel hangen.

Dus…. besloot ik om maar gewoon overnieuw te beginnen. De hoeveelheid was veel te veel voor dat ene blik en het eindresultaat veel te nat. Dat leek me toch allemaal niet zoals het moest. Dus… ik ging opnieuw aan de slag en dit was ook vele malen sneller trouwens; niet anderhalf uur wachten tot de sinaasappels gekookt waren, maar gewoon rasp en een beetje sap en klaar is keesje. Het resultaat? Een lekkere, sinaasappel cake. Hieronder dus het gecorrigeerde recept. Het midden deukte wel iets in uiteindelijk dus ik weet niet zeker of ik toch iets verkeerd heb gedaan maar het resultaat was lekker dus…

Amandel sinaasappel cake

De hoeveelheid hieronder is precies genoeg voor het beslag van de Zeeuwse knop vorm. Gebruik je een andere vorm let dan even op de inhoud.

Ingredients:

  • 4 eieren
  • 170 gr suiker
  • 170 gr amandelmeel
  • rasp van 2 sinaasappels
  • 50 ml vers sinaasappelsap
  • 1 tl bakpoeder

Directions:

  1. Verwarm de oven voor op 160 C
  2. Klop de eieren met de suiker los en luchtig.
  3. Meng het amandelmeel met het bakpoeder en doe dit bij de eieren. Klop even door.
  4. Rasp de twee sinaasappels maar zorg ervoor dat je niet het witte gebruikt. Dat is bitter en dat is nu net wat we niet willen. Pers 1 van de sinaasappels uit en meet 50 ml af. Doe rasp en sap bij je amandelmengsel en roer even goed door.
  5. Boter de vorm goed in en bestuif met poedersuiker of bloem (als je het glutenvrij wilt houden gebruik dan uiteraard geen bloem maar poedersuiker) en doe het deeg in de vorm.
  6. Bak de cake tot hij goudbruin is en gaar. Laat volledig afkoelen in de vorm en stort hem dan uit.
  7. Serveer met slagroom of poedersuiker

 

 

 

 

 

Simone van den Berg

Food- and travelblogger. Houd van goed eten (wie niet?) Reist ook graag de wereld over om smaken en culturen te ontdekken. In het dagelijks leven foodfotograaf, receptontwikkelaar , reisfanaat en kattengek. Soms op een missie om gezonder te gaan leven. Altijd dan weer afgewisseld met perioden van belachelijk decadente desserts. Woont samen met Tom en hun twee katten Humphrey en Buffy in het midden van het land.

18 comments

  1. Hoi Simone, ziet er weer lekker uit! Op Souvlaki for the soul staat ook een recept waarin twee hele, gekookte sinaasappels verwerkt worden. Super lekker, en helemaal niet bitter. Het kan dus wel! http://souvlakiforthesoul.com/2013/08/orange-and-almond-cake-recipe

  2. Wat zonde van je werk en van de ingrediënten. Toch moet het wel kunnen, ik heb laatst ook zoiets gemaakt en van bitter was geen sprake, we vonden het juist heerlijk. Heb ik uit voorzorg wel onbespoten sinaasappels gebruikt, misschien dat dat een verschil maakt.

  3. Dat recept met die hele sinaasappels is van Claudia Roden en staat in haar boek “De Joodse Keuken”. Ik heb het gemaakt en het is een heerlijke taart met een volle sinaasappelsmaak. Het recept staat ook op mijn blog. Ik vind die Zeeuwse knop een erg mooie vorm,

    • Ik heb inmiddels al meerdere versies met hele sinaasappels gezien.. 😉 Het recept dat ik gebruikte komt van de site van de zeeuwseknop.nl. Ik zal die op jouw site ook eens bekijken en zien wat er anders is. Ja de vorm is prachtig! Ben er heel blij mee. Ga ik nu even op zoek naar jouw Claudia Roden recept!

  4. Mooie vorm, ben benieuwd naar de sinaasappelcake. Zelf heb ik onderstaand recept een keer uitgeprobeerd in dit bakblik, lekker voor bij een salade. Viel erg in de smaak (recept is ‘geleend’ van Goddelijke huisvrouw)

    Nodig: Zeeuwse kaasknop
    225 g bloem
    1 zakje bakpoeder
    mespuntje gemalen komijn (djinten)
    125 g geraspte oude kaas
    3 bosuitjes, in ringetjes
    1 ei
    225 ml melk
    50 g boter, gesmolten

    Eerst verwarm je de oven op 200°C. Vet de knop goed in met boter. Zeef de bloem, het bakpoeder en de komijn boven een kom. Meng de geraspte kaas en de bosuitjes erdoor. Roer het ei los met een vork. Meng vanuit een kuiltje de melk en gesmolten boter door de bloem. Meng tot slot het ei erdoor. Het wordt een klonterig beslag, maar stop met roer zodra je geen meel meer ziet. Schep het beslag in de zeeuwse knop en zet hem 20 minuten in het midden van de oven. Los de knop op een rooster en laat de kaasknop afkoelen.

  5. Zoals ik al zei: wat een mooie foto! Word er echt heel vrolijk van en dat mag ook wel in deze barre tijden 😉 wat zou ik nu zin hebben in een dikke plak hiervan.

    Echt een mooi bakblik ook! Daar moet ik ook eens voor gaan sparen. Jammer dat hij eerst bitter was, maar je aangepaste variant klinkt heerlijk!

  6. Hij ziet er wel erg lekker uit! Leuke vorm ook! Als ik een recept zou zien met hele sinaasappels zou ik ook enorm twijfelen. Het is er toch zo ingestampt dat je het wit van een sinaasappel nooit moet gebruiken. Toch ben ik eigenwijs genoeg om het zelf ook eens te proberen.

  7. Wat een superleuk bakblik!! En toevallig nog een zakje amandelmeel staan, waarvan ik nog niet wist wat ik ermee ging doen 😉

  8. hallo,
    het bakblik is zeker een topper, en dat mag ik wel zeggen als een echte zeeuw, je kan er ook een speciaal bakboek voor bestellen met recepten van over de hele wereld!
    en bak je er niet mee, er zit een ring aan om hem op te hangen voor de sier!
    Je kan er een gewoon cake recept in doen, dan rijst hij er een beetje bovenuit maar das niet erg…. suc6!

  9. Ik heb ‘m net gemaakt en de suiker vervangen door 200gr honing! Ook erg lekker! Bedankt voor het recept.

  10. Dag allemaal, heel interessant om jullie ervaringen te lezen met het recept van de website van Tinka. In ieder geval bespart die aanpassing van jou, Simone, veel tijd, die je niet meer moet rekenen voor het koken van de sinasappels. Ik heb het gisteren zo geprobeerd als jij vorstelt en het lukte goed. Mag ik jou fantasische fotos voor de duitse Zeeuwse-knop-onlineshop gebruiken met dit recept en link naar deze blog? Ze zijn zo mooi. Groetjes, Dagmar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *