Lekkerste lasagna | simoneskitchen.nl

De allerlekkerste lasagne volgens de Dudiquette

Veel mensen denken dat, Dude die ik ben, mijn favoriete keuken de Amerikaanse is.
De mooiste hamburgers en prachtigste hotdog recepten zijn immers in de Verenigde Staten bedacht.
Natuurlijk ben ik fan van al dat lekkers dat er in de ‘U Naait Mie Steeds’ wordt gemaakt.
En, ik vind het vanuit Dude perspectief al lovenswaardig dat deze keuken er een topsport van heeft gemaakt om alles te frituren.
En toch moet ik toegeven dat ik de Italiaanse keuken echt de allerbeste vind.
Wat die afstammelingen van de oude Romeinen kunnen doen met producten in hun keuken is echt ongelofelijk.

Die gasten krijgen t voor elkaar om met 4 of 5 ingrediënten de zaligste gerechten op tafel te toveren.
En, ze respecteren ieder ingrediënt door overal de volle smaak van te benutten.
Een bord dikke vermicelli (noemen ze pasta) wordt met een blaadje basilicum en een uitgebakken spekje ineens een sterrengerecht en van een kalfsschenkel, die wij in de soep gooien, weten zij op meesterlijke wijze een hoofdmenu te maken.
Meesters in de smaak, wil ik onze Italiaanse vrienden met verve en respect wel noemen.

Maar op de een of andere manier heeft een Italiaanse kok ooit eens bedacht dat je met zo min mogelijk producten zoveel mogelijk smaak moet maken.
Dit lijkt haast wel een beetje een Cosa Nostre van de Italiaanse keuken geworden.
En hoewel ik het enorm waardeer dat je zoveel mogelijk met pure smaken werkt, druist dit toch een beetje in tegen mijn Dudiquette.
Want, zoals iedereen weet, dicteert de Dudiquette dat je gerechten rijk en vol moeten zijn. Het moet veel zijn van alles.

De allerlekkerste lasagne | simoneskitchen.nl

Dus is het hoog tijd om jullie kennis te laten maken met mijn variant van een typisch Italiaans recept, maar dan de Dude way.
Vandaag deel ik met jullie mijn recept voor Lasagne di Dudie, ofwel de lekkerste lasagne die niet alleen bestaat uit pastabladen en een tomatengehaktsaus.
Nope, ik breng jullie een lasagne die vol, rijk, romig en machtig is. Zo een gerecht dat wanneer je alleen al het lef hebt om in de ovenschaal te kijken, je onmiddellijk weer naar de sportschool moet om de calorieën eraf te trainen.
Je moet dan zo hard trainen dat echt iedere spier in je lichaam verzuurt is. En wel zo erg, dat je de volgende drie dagen alleen nog maar jus d’orange plast.
Zo rijk is deze lasagne di Dudie van inhoud.. en van smaak natuurlijk.

Maar goed, morgen denk je maar weer aan de sportschool, want vandaag maken we de meest smaakvolle lasagne uit de Dude geschiedenis. Een gerecht van pastalaagjes met hiertussen kaas, spek, gehakt en hier en daar zelfs wat groente.
Laat je niet afschrikken door de schijnbaar lange lijst van ingrediënten, want je kunt deze ovenschotel echt in een handomdraai (en een glaasje wijn) op tafel toveren.

Lekkerste lasagna | simoneskitchen.nl

Lasagna di dudi

Nog geen review

De traditionele Italiaanse ovenschotel met een rijke twist van spek, kaas en spinazie
Decoratief klokje bereidingstijd
voorbereiding 20 minuten
bereiding 25 minuten
totaal 45 minuten

6 personen

Ingrediënten

Voor de lasagne saus:

  • 500 gr gehakt half om half
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 300 gr passata van die gezeefde tomaten
  • 1 el Italiaanse kruiden
  • 1 glas rode wijn
  • 100 ml room of slagroom
  • 250 ml melk
  • Peper en zout

Voor de laagjes:

  • Lasagnebladen gedroogd of vers, kan allebei)
  • 100 gr ontbijtspek reepjes
  • 4-6 plakken belegen kaas
  • 200 gr spinazie geen diepvries spinazie
  • 1 teen knoflook gesnipperd
  • 3 uien in dunne ringen gesneden
  • 150 gr Kastanjechampignons in dunne plakjes gesneden
  • 1 zakje geraspte oude kaas

En verder:

  • 1 pakje Bechamelsaus geen zin om t zelf te maken
  • Melk voor de bechamelsaus even kijken op de verpakking hoeveel je nodig hebt
  • 1 glas rode wijn

  • Zet de twee glazen wijn binnen handbereik op het aanrecht.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden. Rul het gehakt met wat boter in een koekenpan en gooi na een minuut of 3 de Italiaanse kruiden erbij. Wanneer het gehakt lekker bruin is, doe je de rest van de ingrediënten voor de saus erbij en roer even door. Laat de saus op laag vuur nog een minuut of 5 pruttelen. Wanneer de saus te dik lijkt te worden, giet je er nog wat melk bij. Als het goed is staat er nu nog 1 glas wijn op het aanrecht. Neem hier een slokje van.
  • Terwijl de saus pruttelt bak je de ui en champignons samen in een kleine koekenpan. Doe er wat peper en zout bij. In een tweede koekenpan (of nog beter: een wok) roerbak je de spinazie en de knoflook in wat olie. Ook hier wat peper en zout bij doen. Neem weer een slokje wijn en pak daarna een diepe ovenschaal van glas of keramiek.
  • Maak de bechamelsaus zoals de verpakking dit aangeeft (je kunt ook zelf van scratch een bechamelsaus maken, maar vandaag ben ik lui dus neem ik die uit een pakje). Wanneer je voor de derde keer een slok wijn neemt, bereid je jezelf mentaal voor op het opbouwen van de lasagne.
  • Opbouwen van de lasagne: schep een flinke lepel saus in de ovenschaal en bedek hiermee de hele bodem. Leg hierop een laagje van de lasagnebladen. Vervolgens schep je de uienchampignon mix op de bladen en die spreid je gelijk uit over de bladen. Bedek met weer een flinke soeplepel saus. Bedek met weer een laag lasagnebladen. Hierop leg je de spinazie en knoflook en die spreid je gelijkmatig uit over de hele oppervlakte. Weer een laagje saus over de spinazie en daarop een laag bladen. Giet over deze laag lasagnebladen een lepel saus en leg de plakken kaas op de saus. Hierop komt weer een laag lasagnebladen en een lepel saus. Leg de repen ontbijtspek in de breedte over de laag saus en giet hier de laatste lasagnesaus overheen. Bedek met een laatste laag lasagnebladen. Hierop giet je de bechamelsaus en ook die verdeel je dusdanig dat ieder stukje van de lasagnebladen bedekt is. Strooi hierover een dikke laag geraspte kaas.
  • Zet de ovenschaal voor een minuut of 25 in de oven en draai de oven de laatste vijf minuten naar grill stand voor een lekker krokante kaaskorst.
  • Zet de ovenschaal in het midden van de tafel en serveer brood met kruidenboter of een frisse salade naast de lasagne di Dudie.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Tom Gerrets

Tom staat met de lekkerste producten die ook in Simone's Kitchen worden gebruikt op diverse markten in Nederland. Na een aantal enerverende kookcursussen ontwaakte het kookvlammetje in hem en al snel borrelden de ideeën voor lekkere gerechten bij hem omhoog. Die deelt hij nu graag met jullie en vaak verpakt hij zijn recepten met een grap of een grol. Met Carpe Diem als lijfsspreuk is Tom de Bourgondiër pur sang op deze culinaire blog en de uitvinder van de Dude Food dinsdag.