Wie houdt er nu niet van krokante kip? Met dit eenvoudige recept voor een heerlijk krokant kippetje maak je iedereen blij! Het recept is bovendien whole30 proof.

krokante kip met bloemkool

Krokante kip

Het recept voor deze overheerlijke krokante kip komt bij Nom Nom Paleo vandaan. Haar recept voor crackling chicken is beroemd en ik wilde het toch ook graag zelf een keertje uitproberen. Om de krokante kip te maken heb je kippendijen nodig met de huid er nog aan. Over het algemeen kun je die niet vinden zonder dat er ook een bot inzit.

Voor dit recept moet je dan ook eerst het bot verwijderen. Als je de link hierboven volgt naar de website van Nom nom paleo dan zie je ook meteen hoe je die kippendij moet ontbenen. Een rotklusje maar het was het resultaat meer dan waard.

Een heel scherp mes is wel essentieel dus zorg dat je goed gereedschap hebt. Een goede keukenschaar kan ook nog. Ik had hierbij bloemkoolcouscous met bietjes en kruidde de kip met de Mexican spicerub. Ik moet er wel eerlijk bijzeggen dat die smaakcombinatie niet meteen de allerbeste was. Beiden zijn heerlijk maar de combi van de bietjes met de Mexicaanse smaken was niet meteen ideaal.

Maar je hoeft het er natuurlijk niet bij te eten. De krokante kip doet het ook uitstekend bij goed gebakken aardappeltjes bijvoorbeeld of gewoon met lekkere frietjes. Het recept hieronder is alleen voor het bakken van de krokante kip dus vul het aan met de groentes die je wilt en al dan niet die lekker gebakken aardappeltjes. Ik ga dit zeker vaker maken!

krokante kip met bloemkool

Krokante kip

Nog geen review
GangHoofdgerecht
Keukenpaleo

Gebruik hiervoor biologische kippendijen met de huid erop.
Voor het schoonmaken van het bot is een schaar wellicht de makkelijkste optie
Decoratief klokje bereidingstijd
bereiding 30 minuten
totaal 30 minuten

2 personen

Ingrediënten

  • 2 stuks Biologische Kippendijen met huid
  • 1 tl Zeezout
  • 1 tl specerijenmix
  • kokosolie of ghee om in te bakken

  • Haal het bot uit de kippendijen, dep goed droog met keukenpapier en leg ze met het vel naar beneden op een plank en sla ze wat platter (ik was die stap vergeten, met als resultaat dat de bovenkant minder egaal bruint. Wel handig om te doen dus)
  • Draai om en leg de kippendijen met de huid naar boven op de plank
  • Strooi zeezout op de huid. Let op; gebruik hier alleen zeezout en nog geen specerijen!
  • Neem een grote koekenpan waar de kip plat ruim in kan en verhit de olie.
  • Let de kip met de huid naar beneden in de koekenpan en laat dit ongestoord bakken voor een minuutje of 7-10. Check tussendoor even of het niet te hard gaat. Een anti spat scherm is handig om op je pan te leggen. Dat scheelt een hoop rommel op je fornuis. Terwijl de kip bakt op de huid strooi je de specerijen op de vleeskant.
  • Nadat de huid mooi goudbruin is gebakken draai je hem om en bak je de vleeskant tot de kip gaar is.
  • Laat nog even rusten op een plank voor een minuutje of vijf (en leg hem dan natuurlijk op de vleeskant en niet op de huid op de plank! Anders wordt de huid weer zacht) en snij de kip dan in repen en serveer direct.

Disclaimer

De genoemde waardes zijn gebaseerd op standaard tabellen en hier kunnen geen rechten aan worden ontleend. Merknamen in de ingrediëntenlijst kunnen het gevolg zijn van een betaalde samenwerking. Sommige linkjes op deze pagina kunnen affiliate links zijn. Lees meer: disclaimer.

Heb je het recept gemaakt? Deel het dan op social!Vermeld @simoneskitchen of tag #simoneskitchennl!

Delen is fijn!

Deze post bevat mogelijk affiliate links. Wanneer je via die link iets besteld ontvang ik hiervoor een kleine commissie. Het kost jou niks extra. Voor meer informatie check onze privacy policy.

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkeling | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor | Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.