Simone's Kitchen

Croque Madame

Croque madame | simoneskitchen.nl

De croque madame en de croque monsieur… Eigenlijk de veredelde tosti op zijn Frans.  Ik kan de twee nooit uit elkaar houden om eerlijk te zijn, weet alleen dat ik ze allebei lekker vind. Dus toen ik het recept voor een croque madame zag in de nieuwste Jamie magazine wist ik dat ik hem wilde maken. Tenslotte is het bijna Pasen en dus eiergerechten tijd… En wat dan beter te doen als met pasen een croque maken voor de lunch of ontbijt?

Croque madame | simoneskitchen.nl

Voor zover ik heb kunnen achterhalen op het wereld wijde web is het verschil tussen een madame en een monsieur dat de madame een lekker gebakken eitje en bechamel saus op de tosti heeft en de monsieur ofwel een bechamelsaus ofwel een kaassaus heeft. Eigenlijk is de monsieur dus een tikkie saaier. Toch? We maakten onze versie eigenlijk een beetje stom. Dus ik stel voor dat jullie het beter doen, want wat je eigenlijk moet doen, is een normale tosti maken, die lekker roosteren en daarna de bechamel toevoegen.

Om redenen die vooral ons onduidelijk zijn roosterden we eerst het brood, deden ham en kaas ertussen, de bechamel erover en probeerden dat dan te roosteren zodat ook nog de kaas goed zou smelten, maar eh… dat werkte niet zo goed. Niet meer doen dus.

Niet dat het niet lekker was hoor, want het smaakte absoluut voortreffelijk maar hij moet meer gesmolten kaas hebben zoals deze monster croque monsieur die we in Frankrijk aten… Met blauwe kaas gesmolten! Veel blauwe kaas!

Croque monsieur met blauwe kaas | simoneskitchen.nl

Ik zit gewoon al te kwijlen als ik naar deze kijk. En daar ontbreekt het een beetje aan bij die van mij. Eerlijk is eerlijk. Maar aan het recept mankeert niks en ik heb de instructies zo veranderd dat jouw croque madame een topper wordt. Bel je me dan even als ie klaar is?

Croque madame | simoneskitchen.nl
Print recept Pin recept
0 van 0 stemmen

Croque madame

Totale tijd: 15 min
Porties: 2 personen

Ingrediënten

  • 1 el boter
  • 1 el bloem
  • 125 ml volle melk
  • 1 tl mosterd
  • zout peper
  • snufje nootmuskaat
  • 4 sneden lekker brood
  • 4 plakken ham twee mag ook maar ik hou van veel
  • 4 plakken kaas
  • 2 eieren

Instructies

  • Smelt de boter in een steelpannetje en voeg de bloem toe. Roer tot het goed gemengd is en laat even een beetje bakken (niet te hard!) om de bloem te garen. Voeg de melk geleidelijk toe en laat dit 2-3 minuutjes een beetje pruttelen tot het indikt. Breng op smaak met zout, peper, nootmuskaat en de mosterd.
  • Beleg je brood met de kaas en de ham en doe dit tussen een grilplaat, tostimaker of paninigril. Laat het geheel lekker warm worden en smelten.
  • Zet alvast de gril aan (van de oven of een losse) en doe je bechamelsaus op de tosti en onder de gril tot de bechamel bruin is en warm.
  • Bak ondertussen een eitje voor erop.
  • Eet meteen op!

 

Delen is fijn!

Simone van den Berg

Simone van den Berg

Foodfotograaf | Food- en travelblogger | Receptontwikkelaar | Natuurvoedingsadviseur | Trainer Hormoonfactor Houdt van gezond en vooral lekker eten en probeert daar een goede balans in te vinden. Woont samen met katten Buffy en Humphrey in het midden van het land.

6 comments

  1. Avatar

    Ja! Die lust ik ook!
    Alles wordt beter met kaas toch?

  2. Avatar

    Oooh, zo lekker!! Als ik naar België ga, bestel ik er eigenlijk altijd wel een 🙂

  3. Avatar

    Dit heb ik vaak gegeten toen ik in Frankrijk werkte <3 Super lekker.

  4. Avatar

    ben nu 65 ,gepensioneerde internationaal chauffeur en woon nu op eiland la palma,dus veel tyd om te koken ,die crocques smaken altyd ,myn dochter van 19 is er gek op,myn filipynse ex trouwens ook,die wonen nog in holland maar myn dochter vind die van my het lekkerst,ik was veel in frankryk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Subscribe

Schrijf je in voor nieuwe posts via email

Schrijf je in en ontvang een 7 dagen paleo maaltijdplan!